Translate

Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Το αβέβαιο μέλλον σωτηρίας ή εξαφάνισης του Απόλλωνα της Γάζας


Οκτώ μήνες αφότου βρέθηκε από έναν νεαρό Παλαιστίνιο σε αβαθή νερά μερικά μέτρα από τις ακτές της Λωρίδας της Γάζας, η μοίρα του Απόλλωνα της Γάζας όπως ονομάστηκε - ενός άριστα διατηρημένου χάλκινου αγάλματος του θεού Απόλλωνα ηλικίας τουλάχιστον 2.000 ετών - εξακολουθεί να παραμένει αβέβαιη...

Για να σωθεί, ο γυμνός Απόλλωνας πρέπει να υποβληθεί αμέσως στις απαραίτητες για την αποκατάστασή του εργασίες τις οποίες έχουν ήδη προσφερθεί να εκτελέσουν πολλά μουσεία - της Γαλλίας, μεταξύ των οποίων και το Λούβρο, της Βρετανίας και της Ιταλίας. Δεν μπορούν όμως να το κάνουν εξαιτίας της διεθνούς διπλωματίας.

Επίσημα, η Δύση δεν συνομιλεί με τη Χαμάς καθώς δεν αναγνωρίζεται παρά μόνο ως τρομοκρατική οργάνωση. Αλλά για να σώσει τον Απόλλωνα, ο οποίος κινδυνεύει να «εξαφανιστεί» ώστε να πουληθεί σε κάποιον ζάπλουτο συλλέκτη με στόχο να βγει η ισλαμιστική οργάνωση από την τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία περιπέσει έπειτα από την καθαίρεση του Μοχάμεντ Μόρσι στην Αίγυπτο, η Ευρώπη είναι υποχρεωμένη να διαπραγματευτεί μόνον με αυτήν.

Αυτό που απασχολεί περισσότερο τη Χαμάς είναι η πιθανή αξία του αγάλματος, η οποία όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο να εκτιμηθεί. Τα χάλκινα αγάλματα που έχουν διατηρηθεί σε καλή κατάσταση από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας είναι σχετικά λίγα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι μπρούντζινα αγάλματα του θεού Απόλλωνα που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα είναι μόλις τρία - ο Απόλλωνας του Πειραιά ο οποίος εντοπίστηκε το 1959, ο Απόλλωνας του Πιομπίνο που βρέθηκε στην ομώνυμη ιταλική πόλη το 1832 και σήμερα φιλοξενείται στο Λούβρο, και ο Απόλλωνας της Πομπηίας που ανακαλύφτηκε το 1977 - τότε η αξία αυτού του νέου Απόλλωνα της Γάζας δεν αποκλείεται να είναι ανεκτίμητη.

Εκτός από τη Χαμάς, για τον Απόλλωνα της Γάζας ενδιαφέρεται και η Παλαιστινιακή Αρχή. «Η κυβέρνηση της Χαμάς είναι παράνομη, δεν έχει καμία αρμοδιότητα αναφορικά με την πολιτισμική και αρχαιολογική κληρονομιά της Γάζας» τονίζει ο παλαιστίνιος υπουργός Πολιτισμού Ανουάρ Αμπού Εϊσέχ. Την ίδια ώρα, ο πρεσβευτής της Παλαιστινιακής Αρχής στην UNESCO Ελίας Σανμπάρ υπογραμμίζει από τη πλευρά του ότι οι επικεφαλής της Χαμάς «δεν μπορούν να το πουλήσουν γιατί με το που εμφανιστεί στη διεθνή αγορά θα κατασχεθεί».

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.
Οσον αφορά το άγαλμα καθαυτό, το μόνο σίγουρο είναι ότι χρειάζεται άμεσα τη φροντίδα των ειδικών, για τη σταθεροποίηση του μετάλλου και τον περιορισμό της διάβρωσης. Οσο όμως παραμένει στα χέρια της Χαμάς, η αποκατάσταση του Απόλλωνα της Γάζας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί καθώς καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν δέχεται να διαπραγματευτεί μαζί της.
Τουλάχιστον επίσημα. Ανεπίσημα ωστόσο - αναφέρει σε χθεσινό της άρθρο η «Ρεπούμπλικα» - ο υπεύθυνος για τις αρχαιότητες της Γάζας Αχμέντ αλ Μπορς δήλωσε πως επικοινώνησε με το Μουσείο του Λούβρου για να ζητήσει βοήθεια για τη διάσωση του αγάλματος. Η διεύθυνση του γαλλικού μουσείου απάντησε διπλωματικά δηλώνοντας ότι «δεν υπήρξε καμία επίσημη επικοινωνία».

Αλλά για τη Χαμάς η «γαλλική λύση» μοιάζει να είναι ιδανική, όχι τόσο για τη σωτηρία του Απόλλωνα όσο για τη διεθνή αναγνώριση της Λωρίδας της Γάζας. «Ελπίζουμε πως η Γαλλία θα σπάσει το εμπάργκο κατά της Λωρίδας της Γάζας με αυτό το άγαλμα, θα ήταν η πρώτη χώρα που θα το έκανε...» εξηγεί ο Αχμέντ αλ Μπορς.

Πιάστηκε στα δίχτυα και κινδύνευσε από το Διαδίκτυο
Ο Απόλλωνας της Γάζας εντοπίστηκε τον περασμένο Αύγουστο από έναν 26χρονο ψαρά στα ανοιχτά των ακτών της πόλης Ντέιρ αλ Μπαλάχ όπου φιλοξενείται και ένας προσφυγικός καταυλισμός, λίγο βορειότερα από τα σύνορα με την Αίγυπτο. Θέλοντας να μάθει πόσο αξίζει το εύρημά του, ο νεαρός Παλαιστίνιος έσπασε ένα από τα δάχτυλα του Απόλλωνα και το πήγε σ’ έναν ειδικό για να το αξιολογήσει.

Ομως την ύπαρξη του αγάλματος αντιλήφθηκαν και κάποιοι συγγενείς τού ψαρά, μέλη μιας πολιτοφυλακής της Χαμάς, οι οποίοι αποφάσισαν να το διαθέσουν προς πώληση στον ιστότοπο δημοπρασιών eBay με τιμή εκκίνησης τα 500.000 δολάρια. Ωστόσο, το σχέδιό τους απέτυχε καθώς η κυβέρνηση της Χαμάς, έχοντας πληροφορηθεί τα πάντα σχετικά με τον Απόλλωνα, διέταξε την κατάσχεσή του. Εκτοτε, ο Απόλλωνας της Γάζας αγνοείται.

Πολύτιμος θεός
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αξία του Απόλλωνα της Γάζας κυμαίνεται μεταξύ 20 και 40 εκατ. δολαρίων

πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου