Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Όταν ο Αχιλλέας ζούσε με τις κόρες του Λυκομήδη

Την εκστρατεία ενάντια στην Τροία δεν την δέχτηκαν εξαρχής όλοι οι Έλληνες με τον ίδιο ενθουσιασμό, καθώς φαίνεται. Ακόμα και ο Οδυσσέας προσπάθησε να ξεφύγει και να μην συμμετάσχει.

Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Σόλων: "Πλουτίζουν οι τιποτένιοι"

 O Σόλωνας ήταν αριστοκρατικής καταγωγής. Γιος του Εξηκεστίδη. Η εποχή που γεννήθηκε συμπίπτει με μια περίοδο δύσκολων κοινωνικών αγώνων.

Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Θεόφραστου χαρακτήρες: Ο Μεμψίμοιρος

μεμψιμοιρία είναι ο ανάρμοστος ψόγος για αυτά που σου έχουν δοθεί,]
 ενώ ο μεμψίμοιρος το είδος του ανθρώπου, ο οποίος λέει

Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

Ω Έλληνες, πως πέσαμε στο λαγούμι του φόβου;

"Εχάσαμε στεριές μεγάλες και θάλασσες πλατιές, που για 120 αιώνες ήσαν ατόφια Ελλάδα. Σήμερα τις κοιτάμε μακρυά, όπως ο Κολοκοτρώνης από την Ζάκυνθο εκοίταγε τον Μοριά και έκλαιγε.

Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Περσεφόνη: Η κόρη οφθαλμού


"Τούτη η κολόνα έχει μια τρύπα, βλέπεις την Περσεφόνη;" Σεφέρης. 
 Η Άνοιξη πλέον είναι εδώ. Η φύση για ακόμη μία φορά ξύπνησε. Η Περσεφόνη γύρισε στην αγκαλιά της μητέρας της. Μαζί θα πορευτούν σπέρνοντας αφθονία στων ανθρώπων την γη. Το τι είναι η Περσεφόνη και τι συμβολίζει έχουν γραφτεί πολλά. Το παρακάτω απόσπασμα επιλέχθηκε από το βιβλίο του Ρ.Καλάσσο, "Οι γάμοι του Κάδμου και της Αρμονίας" και μας δίνει μια πολύ δυνατή ερμηνεία στο  γιατί ονομάστηκε Κόρη η Περσεφόνη. Ας την διαβάσουμε:

Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

"Ιδιαίτερα σε περιόδους ευτυχίας πρέπει να τιμούμε τους θεούς"

 «Γι’αυτό, όπως συμβούλευε ο Ξενοφών ότι σε περιόδους ευτυχίας πρέπει να θυμόμαστε ιδιαίτερα τους θεούς και να τους τιμούμε

Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Το ρητό της ημέρας

 Νιώθοντας περηφάνια για τους προγόνους τι πρέπει να έχουμε κατά νου, σύμφωνα με τον Κικέρωνα;...

Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

"Ευδαιμονία είναι όλα όσα μπορείς να προστατεύσεις.."

  "Ας δεχτούμε λοιπόν ότι η ευδαιμονία είναι η συνδυασμένη με την αρετή, ευτυχία, ή η αυτάρκεια στη ζωή,  ή η πιο ευχάριστη, συνδυασμένη με ασφάλεια, ζωή, ή η αφθονία κτημάτων και προσωπικού συνδυασμένη με την ικανότητα να τα προστατεύει και να τα χρησιμοποιεί: όλοι σχεδόν οι άνθρωποι συμφωνούν ότι η ευδαιμονία είναι ένα ή περισσότερα από αυτά τα πράγματα.

Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Από την εποχή του Χαλκού γνωστή η μπίρα στην Πέλλα!


Ένα είδος... μπίρας που παρασκεύαζαν από σπόρους κριθαριού και σιταριού φαίνεται πως κατανάλωναν οι κάτοικοι του Αρχοντικού Πέλλας στην εποχή του Χαλκού (3300 π.Χ.-1100 π.Χ.).
Οι αρχαιολόγοι βρήκαν σπόρους κριθαριού και σιτηρών στη διάρκεια των ανασκαφών και...

Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Οίστρος: Ο οδηγός των γεγονότων

 Ο οίστρος στην Ελληνική μυθιστορία απεικονίζεται ως βοϊδόμυγα που έστειλε η Ήρα να βασανίζει τη μεταμορφωμένη σε δαμάλα Ιώ, ή η αλογόμυγα που έστειλε ο Δίας και τσίμπησε τον Πήγασο όταν αποτόλμησε ο Βελλεροφόντης να πετάξει προς την κορυφή του Ολύμπου.

Αχ, Έρωτες, τι κακό είναι τούτο; Γιατί με φλέγετε;

Ο Ασκληπιάδης ο Σάμιος ήταν αρχαίος Έλληνας επιγραμματοποιός που έζησε τον 3ο αιώνα π.χ. στην Αλεξάνδρεια. Σώζονται περί τα 50 επιγράμματα του στην Παλατινή Ανθολογία.

Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Πως προέκυψε η έκφραση: «Είμαστε για τα πανηγύρια»


Οι "πρωτιές" σε προδοσία και ασυδοσία σε αυτόν τον τόπο, δυστυχώς, δεν έχουν τελειωμό. Αφού "ξεπεράσαμε",  χωρίς να φροντίσουμε να μάθουμε το παραμικρό από την ένδοξη ιστορία αυτού του τόπου και τις πρωτιές που πάνω σε αυτές στήθηκε όλη η ανθρωπότητα, καταλήξαμε να ακούμε την έκφραση «είμαστε για τα πανηγύρια» και να την συνδέουμε με την Ελλάδα.

Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Το ρητό της ημέρας

Τι συμβαίνει όταν κάποιος ευεργετεί τον συνάνθρωπό του, σύμφωνα με τον Αριστοτέλη;;.

Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Ο παραπονιάρης νεοσύλλεκτος. (Αίγυπτος, 3ος αι. μ.χ)

"Στείλε μου μια μάλλινη χλαίνη, και πανωφόρι, και λουρί, κι ένα ζευγάρι φασκιές, κι ένα ζευγάρι χρωματιστά ρούχα, και λάδι, και την κούπα, όπως μου είπες, και μανδύα με πορφυρό σειρίτι, κι ένα ζευγάρι μαξιλάρια και τον Γερμανό , επειδή τον χρειάζομαι.