Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Το διάγγελμα του Ιωάννη Μεταξά (28/10/1940)


"Προς τον ελληνικόν λαόν,
Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της. Μολονότι επεδείξαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην, προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημας το δικαίωμα να ζώμεν ως ελεύθεροι Έλληνες μου εζήτησεν σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν, την παράδοσιν τμημάτων του εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της. θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν...
Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρέσβυν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ' εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες,
τώρα θα αποδείξωμεν εάν είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας, την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος ας εγερθή σύσσωμον, αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά σας, και τας ιεράς μας παραδόσεις.
Νυν υπέρ πάντων ο αγών".

Ο Πρόεδρος της Κυβερνήσεως
Ιωάννης Μεταξάς

2 σχόλια:

  1. Τι λατρεία είναι αυτή που τρέφετε για το ολέθριο, το ανθρωπάκι!?!?!?!?! http://www.pare-dose.net/2597

    Ουδέποτε ανέκραξε "OXI..!" ο Ιωάννης Μεταξάς προς τους ιδεολογικούς του μπαμπάδες, αλλά ένα "alors c'est guerre" http://el.wikipedia.org/wiki/Alors,_c'est_la_guerre_!
    Ήτοι, ειπώθηκε απλά ένα "αχ τι κρίμα, πόλεμος λοιπόν!", από τον πατριάρχη των ανόσιων ελινεθνικιστών.. Και αλήθεια τώρα, αφού είχε κότσια & άρχεις ο τρισμέγιστος ηγέτης του Τρίτου Πολιτισμού (die Dritte Zivilisation, στο πρότυπο του ζοφερού III' Reich), ΓΙΑΤΙ ΔΕΧΤΗΚΕ ΝΑ ΔΕΙ ΤΟΝ ΠΡΕΣΒΥ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ, ΣΤΙΣ ..3 ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ; Μήπως διαπραγματεύονταν και αυτός με τον γυμνό του κώλο, όπως οι Σημίτης, Καραμανλής, Παπανδρέου και Σαμαράς..? http://stavrochoros.pblogs.gr/2013/10/gia-ena-ohi-poy-telika-htan-nai-.html .
    Άλλωστε ο τορπιλισμός του καταδρομικού "Έλλη", δεν υπήρξε η μοναδική πρόκληση που είχε καταπιεί...!

    Στην Ιταλία είχε ήδη ξεκινήσει από νωρίς επιχείρηση προπαγάνδας εις βάρος της Ελλάδας, ενώ παράλληλα είχε μπει σε εφαρμογή σχέδιο προκλητικών ενεργειών εναντίον της, όπως η πτήση μαχητικών αεροσκαφών εντός του ελληνικού εναέριου χώρου, στη συνέχεια επιθέσεις αεροσκαφών σε ελληνικά πλοία, με αποκορύφωμα τον τορπιλισμό και βύθιση του καταδρομικού "Έλλη" στο λιμάνι της Τήνου, κατά τη διάρκεια του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου από ιταλικό υποβρύχιο. Παρά την αδιαμφισβήτητη ενοχή των Ιταλών, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το πλοίο βυθίστηκε από πλοίο «αγνώστου εθνικότητας» (κοκοκό, από τους ημεδαπούς ομοϊδεάτες του Μπενίτο Μουσολίνι). Με αυτό τον τρόπο διατηρήθηκε η ουδετερότητα -τύποις. Εντούτοις ο ελληνικός Λαός γνώριζε ήδη τους πραγματικούς ενόχους του εξευτελισμού, εκτός -αλλά και εντός- των συνόρων της χώρας!

    Βέβαια αξίζει λοιπόν να σημειωθεί ότι ακόμα και η επίδοση του τελεσιγράφου δεν υπήρξε "αιφνίδια". Αναμενόταν ήδη από ημέρα σε ημέρα, η δε ημερομηνία αυτή της επίδοσης θεωρούνταν η πλέον πιθανή δεδομένου ότι η 28η Οκτωβρίου αποτελούσε εθνική επέτειο του Φασισμού στην Ιταλία από το 1925. Αλλά και από ένα δίκτυο πληροφοριών που είχε αναπτυχθεί τότε, σε συνδυασμό με διάφορα γεγονότα, προμηνύονταν με βεβαιότητα η επερχόμενη πολεμική σύγκρουση...

    Η αντίσταση του Έθνους υπήρξε απρόσμενα αποτελεσματική, και υπήρξε δεδομένη παράμετρος για Ιταλία, Γερμανία και Βουλγαρία, μέχρι την 10η Απριλίου του 1941, όταν ο διοικητής του Ρούπελ (ο ταγματάρχης Γεώργιος Δουράτσος που μόλις την προηγουμένη ημέρα σε γερμανική απαίτηση για παράδοση, είχε απαντήσει απαξιωτικά ότι «τα οχυρά δεν παραδίδονται, καταλαμβάνονται»!) έλαβε διαταγή κατάπαυσης του πυρός από τους ελινοφασίστες προϊσταμένους του, του Γενικού Επιτελείου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kamateros, πολύ ωραία η τοποθέτησή σου (θα πρέπει να ανοίξει κάποια στιγμή και αυτός ο διάλογος, όπως ορθά αναφέρεις τα επιχειρήματά σου, διότι υπήρξαν και δεδομένα πολιτισμικά και πνευματικά που υπέστησαν αλλοιώσεις εκείνα τα χρόνια, τόσο στο εκπαιδευτικό σύστημα, όσο και στο ευρύτερο) και είναι ευχάριστο που διέθεσες χρόνο για να δώσεις αυτά τα στοιχεία.
      Δύο παρατηρήσεις όμως θα ήθελα να αναφέρω για την ανάδειξη της ορθής κρίσης. Δεν υπάρχει, ούτε τρέφουμε καμία λατρεία όπως αναφέρεις προς το πρόσωπο που σχολιάζουμε και οι δύο, καθώς και ούτε έχουμε δώσει παρόμοιο κανένα σημείο γραφής για κανέναν. Την 28η Οκτώβρη (αν ανατρέξεις στην αρχειοθήκη) ανέβηκε μόνο αυτό το άρθρο σχετικά με την πολιτική χροιά της ημέρας και το οποίο είναι ένα επίσημο έγγραφο, ενώ τα υπόλοιπα θέματα της ίδιας ημέρας είναι η επιστολή των ανθρώπων του ελληνικού πνεύματος, ένα ντοκουμέντο για την ελληνίδα μάνα, ένα ρητό για την ελευθερία και ένα λογοτεχνικό θέμα του Σικελιανού για τον πόλεμο. Όπως καταλαβαίνεις δεν υπάρχει καμία πολιτική σκοπιμότητα ή αντίστοιχο ενδιαφέρον ούτε για αυτόν, ούτε για κανέναν (εδώ θα επικαλεστώ πάλι την αρχειοθήκη). Αφού ανέφερα την οπτική που ανέβηκε το άρθρο, την άποψη περί κάποιων περιέργων της εποχής (όπως και εσύ), θα καταλήξω γράφοντας πως δεν τρέφουμε καμία λατρεία, πράγμα που πιστεύω να σε έπεισα.
      Η δεύτερη παρατήρηση είναι πως η οποιαδήποτε συζήτηση (έστω και αν υπάρχουν διαφωνίες, που στην προκειμένη δεν βλέπω) ενδεχομένως θα πρέπει να γίνεται σε μία βάση χωρίς χαρακτηρισμούς για να αναδεικνύεται σε ολότητα και πληρότητα το επιχειρηματικό υπόβαθρο της ίδιας της συζήτησης.
      Οι παρατηρήσεις δεν έχουν καμία προσπάθεια επιβολής.
      Καλή σου ημέρα και ευχαριστώ για τον χρόνο σου, καθώς η αναζήτηση του κάθε μπλογκ θεωρώ πως πρέπει να είναι η αμφίδρομη επικοινωνία.

      Διαγραφή