Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013
Επέστρεψαν και αναπαύονται οι Πολεμιστές
Επέστρεψαν στο σπίτι τους υπό συνθήκες υψίστης ασφαλείας οι Πολεμιστές του Ριάτσε. Τα δύο πανέμορφα χάλκινα αγάλματα βρίσκονταν από το 2009 στο Μέγαρο Καμπανέλα, στη νομαρχία δηλαδή της Καλαβρίας, όπου συντηρήθηκαν και προχθές μεταφέρθηκαν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Μεγάλης Ελλάδας του Ρέτζο Καλάμπρια...
«Τηρούμε το λόγο μας επιστρέφοντας σ' όλους τους πολίτες, όχι μόνο του Ρέτζο και της Καλαβρίας, αλλά του κόσμου ολόκληρου, έναν από τους μεγαλύτερους θησαυρούς μας, στον οποίο πρέπει να επενδύσουμε ιδέες και προτάσεις, που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη του ιταλικού Νότου», είπε με την ευκαιρία ο υπουργός Πολιτισμού Μάσιμο Μπράι, ενώ παρακολουθούσε τη διαδικασία μεταφοράς των αγαλμάτων από τη νομαρχία στο μουσείο.
Για τη μεταφορά χρησιμοποιήθηκαν δύο γιγάντια ξύλινα κιβώτια. Σχεδιάστηκαν ειδικά ενώ τα αμορτισέρ που έφεραν εξωτερικά, σκοπό είχαν να μειώνουν στο ελάχιστο τους κραδασμούς στη διάρκεια της διαδρομής με το φορτηγό προς το μουσείο. Το κάθε άγαλμα μόλις τοποθετήθηκε στο κιβώτιο, σε ίσες αποστάσεις από τα τοιχώματά του, ακινητοποιήθηκε με πάνελ που ακολουθήσαν τις γραμμές του, έτσι ώστε να μην υπάρξει η οποιαδήποτε μετακίνηση, οριζόντια ή κάθετη.
Εξαιρετικά ήσαν και τα μέτρα ασφαλείας που είχε λάβει η αστυνομία. Κατ' αρχάς περικύκλωσε το κτήριο της νομαρχίας και στη συνέχεια τα δύο φορτηγά που κινήθηκαν στο ρυθμό του ανθρώπινου βήματος μέχρι το μουσείο.
Το 2009, όταν τα δύο αγάλματα μετακινήθηκαν στη νομαρχία για τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης αλλά και λόγω των εργασιών που γίνονταν στο Μουσείο της Μεγάλης Ελλάδας, οι αρχές είχαν δηλώσει πως η κατάσταση θα ήταν απλώς προσωρινή. Τελικά έπειτα από σχεδόν τέσσερα χρόνια -που τα αγάλματα ήσαν σε οριζόντια θέση αλλά επισκέψιμα- ο πρόεδρος της Ιταλικής Επιτροπής στην UNESCO, Τζοβάνι Πουλίζι, έφτασε στο σημείο να πει πως η κατάσταση «ντροπιάζει την Ιταλία διεθνώς».
Να θυμήσουμε πως οι Πολεμιστές του Ριάτσε είναι δύο χάλκινα αγάλματα κατά τι υψηλότερα από το φυσικό μέγεθος ενός άντρα (ύψος 2,05 μ. και 1,98 μ.) που φιλοτεχνήθηκαν στην Ελλάδα, στη Μεγάλη Ελλάδα ή στη Σικελία τον 5ο αιώνα π.Χ.
Τα δύο αγάλματα θεωρούνται από τα αριστουργήματα της ελληνικής τέχνης και δίνουν άμεση μαρτυρία για τους μεγάλους δασκάλους της γλυπτικής των κλασικών χρόνων.
Βρέθηκαν όταν στις 16 Αυγούστου του 1972 ο Στέφανο Μαριοτίνι (ένας νεαρός ερασιτέχνης δύτης από τη Ρώμη) καταδύθηκε στο Ιόνιο, σε απόσταση 300 μέτρων από τις ακτές του Ριάτσε και είδε σε 8 μέτρα βάθος να προβάλει από την άμμο το αριστερό χέρι του ενός από τα δύο. Οι δύτες του υπουργείου Πολιτισμού χρησιμοποιώντας μπαλόνια ανέσυραν το πρώτο άγαλμα στις 21 Αυγούστου και το δεύτερο την αμέσως επόμενη.
πηγή: Ελευθεροτυπία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου