Η γιορτή των Γυμνοπαιδιών ετελείτο από την 14η ως την 22η ημέρα του μηνός Φλιασίου προς τιμή του Πυθαέως – Απόλλωνος, της Αρτέμιδος, της Λητούς και του Διονύσου στην Σπάρτη,και τελούνταν ανά έτος.
Σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες η διάρκεια των εορτών ήταν δεκαήμερη. Στην αγορά της πόλης,οι θρησκευτές έστηναν τα αγάλματα των τιμώμενων Θεών και γύρω από τα αγάλματα χόρευαν οι γυμνοί Σπαρτιατόπαιδες ,εκτελώντας λατρευτικούς χορούς, μιμητικές παραστάσεις και γυμναστικές επιδείξεις...
Με τις κινήσεις τους μιμούνταν την πάλη και το παγκράτιο. Ο χαρακτήρας των χορών και γενικά της γιορτής ήταν εξαιρετικά σοβαρός, ευπρεπής και μεγαλόπρεπος.
Κατά τη διάρκεια των χορών ψάλλονταν οι ωδές του Θαλήτου, του Αλκμάνος και οι παιάνες του Διονυσοδώρου. Την τελευταία μέρα και στον χορό του Θεάτρου χόρευαν και οι άνδρες της πόλης.
Η συμμετοχή των ανδρών ίσως καθιερώθηκε σε ανάμνηση της νίκης των Σπαρτιατών στη Θυρέα κατά των Αργείων και την κατάκτηση της Κυνουρίας (546 πχ), αλλά και προς τιμή του ήρωα Ορθυάδου.
Ο επί κεφαλής του χορού λεγόταν «χοροποιός» και φορούσε στεφάνι, το οποίο λεγόταν «Θυρεατικός», σε ανάμνηση της νίκης των Σπαρτιατών κατά της Θυρέας.
Οι χοροί αποτελούνταν από μιμητικές παραστάσεις, οι οποίες μιμούνταν και τις κινήσεις της λατρείας του Διονύσου.
Το αντρικό τμήμα των Γυμνοπαιδιών αναλύεται σε προσφορές σπονδής και χορούς γυμνόποδων πολεμιστών με μακριά μαλλιά, σε υπενθύμηση του όρκου των αντιπάλων τους να μην αφήσουν μακριά τα μαλλιά τους και να μη φορέσουν οι Αργείες χρυσά κοσμήματα ώσπου να ανακτήσουν ξανά την Κυνουρία. Κατά τη διάρκεια των Γυμνοπαιδιών επικρατούσε μεγάλη ευθυμία και χαρά στην Σπάρτη, όπου γίνονταν δεκτοί και ξένοι από άλλες πόλεις. Το πόσο σημαντική γιορτή ήταν για τους Σπαρτιάτες, φαίνεται από το ότι, όταν γνωστοποιήθηκε στη Σπάρτη η πανωλεθρία τους στα Λεύκτρα, η γιορτή δεν διεκόπη αλλά συνεχίστηκε μέχρι το τέλος της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου