Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Η αρχαία ελληνική παρασημαντική μουσική γραφή


H λέξη Μουσική εμφανίζεται πρώτη φορά στον πρώτο Ολυμπιόνικο του Πινδάρου αφιερωμένος στον Ιέρωνα τύραννο των Συρακουσών (477 – 467), η οποία γράφτηκε το 476 πχ και συγκεκριμένα στην αντιστροφή Α΄ στίχοι 14 – 15, στην οποία αναφέρει: Ἀγλαΐζεται δἐ καἰ μουσικᾶς ἐν ἀώτῳ, που σημαίνει σε ελεύθερη απόδοση: <ο Ιέρων> τέρπεται [στολίζεται] με το άνθος της μουσικής...


Με τον όρο Μουσική οι Έλληνες εννοούσαν το σύνολο των πνευματικών και διανοητικών επιδόσεων, προερχόμενη εκ των μουσών. Συγκεκριμένα η ρίζα της λέξης είναι το μῶ που σημαίνει ζητώ να μάθω, ερευνώ. Δωριστί διαμορφώνεται Μώσα που αναγραμματισμένη μας δίνει την λέξη Σώμα, γι αυτό κι ο Πλάτωνας λέγει ότι για όσα αφορούν το σώμα είναι η γυμναστική και για όσα αφορούν την ψυχή η μουσική, που μυεί τους ανθρώπους μέσω των Μουσών και του Μουσαίου μαθητού (ή διδασκάλου) του Ορφέως του θρακός. 

 Στην αρχαιότητα υπήρχαν δύο σχολές: Η Πυθαγόρεια και η Αριστοξένεια (ή Αριστοξενική).

Επειδή οι φωτογραφίες αποδίδουν μεταξύ άλλων την παρασημαντική, καλό είναι να σημειωθεί το τι ακριβώς είναι αυτή.

Παρασημαντική, λοιπόν, είναι η μουσική γραφή, που προκύπτει από το παρασημαίνομαι. Η εμρηνεία του παρασημαίνομαι είναι σημειώνω, παριστάνω με σημεία στίξης τους μουσικούς όρους, σημασία, σημειογραφία, στίξη, παράσταση των φθόγγων με γράμματα της αλφαβήτου όπου γράφονταν με το μεν Ιωνικόν οι χαρακτήρες της φωνητικής γραφής ενώ με το Αργιακόν οι χαρακτήρες της οργανικής γραφής 18 χ 2 = 36.

Τριάντα έξι είναι και τα έργα του Πλάτωνος και 36 τα γράμματα της αρχαίας πελασγικής γραφής.  

Ο σχεδιασμός δε της οργανικής γραφής προέρχεται από την Κύπρο μινωική ή Κρητο μυκηναϊκή γραφή και μάλιστα πολλά από αυτά επιζούν παραλλαγμένα μέχρι σήμερα στην διεθνή μουσική σημειογραφία! 
Ο Ήχος, η Ενέργεια και το Φως είναι οι 3 γενεσιουργές δυνάμεις του σύμπαντος κόσμου εν τη γενέσει του. Ο Ήχος ενεργοποιεί την ύλη, της δίνει ζωή και γεννά τον λόγο, την ανεπτυγμένη νοητική πρόταση. 

Σχετικές έννοιες με την μουσική: Ήχος, Τρόπος, Μέλος, Μελοποιΐα, Μελωδία, διά πασών, Αρμονία κ.ά. 





<Τα κείμενο έχει στοιχεία από την εγκυκλοπαίδεια αρχαίας ελληνικής μουσικής του Σόλωνα Μιχαηλίδη>.

(Η εργασία με τις φωτογραφίες και η επιλογή του κειμένου είναι από τον φίλο του διαδικτυακού μας τόπου, Επαμεινώντα Βλαχογιώργο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου