Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Λεηλατημένο το μοναδικό στο είδος του σπήλαιο της Έδεσσας

Στην πανέμορφη Έδεσσα δεν θα σταθώ στις ομορφιές τις, ούτε και στους εκπληκτικούς καταρράχτες της που όλοι εμείς που ζούμε στην Μακεδονία τους έχουμε συνδέσει με εκδρομές σχολικές και αυθημερόν αποδράσεις...

Θα σταθώ στο μικρό σπήλαιο που βρίσκεται εκεί ακριβώς που βρίσκονται οι καταρράχτες και στην αηδία που ένιωσα μπαίνοντας μέσα. Τιμή εισιτηρίου... 0.50 λεπτά. Βγαίνοντας από το σπήλαιο ανέκραξα γεμάτο αγανάκτηση γιατί δεν κάνει κάποιος κάτι για αυτό. Ο υπάλληλος εκεί προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. "να τα παιδιά στις ημερήσιες, να εμείς τα σβήσαμε..." η απάντηση μου ήταν ότι ουδέποτε δεν σβήστηκαν αυτά αλλά και εκεί πάλι άρχισε τις δικαιολογίες ότι κάποτε πριν 4-5 χρόνια τα σβήσαμε κλπ κλπ.."Θα έπρεπε να μας πληρώνετε για να μπαίνουμε μέσα" είπα φεύγοντας αηδιασμένη.
Μόνο αντικρίζοντας αυτό το ξερατό στo εκατομμυρίων ετών σπήλαιο, κατάλαβα την φθήνια του αντιτίμου.
Την φθήνια όχι στην τιμή αλλά στην ψυχή των νέων που τα γράψανε, των παιδαγωγών που τα παιδαγωγήσανε, των Δημάρχων και των υπευθύνων της πολιτικής και δημόσιας ζωής που "κόβει" και εισιτήριο για αυτήν την αισχρά επίδειξη απαιδευσιάς ...για όλους εμάς γονείς και μή, που το ανεχόμαστε.
Περαστικά μας (αν και δεν το νομίζω).
Παρακάτω θα διαβάσετε πληροφορίες που βρήκα στο διαδίκτυο, για το μοναδικό στο είδος του σπήλαιο.

      Το Σπήλαιο των Καταρρακτών στην Έδεσσα είναι το μοναδικό «πρωτογενές» αξιοποιημένο (!!) σπήλαιο στην Ελλάδα. Η είσοδος του σπηλαίου είναι στο χώρο του δεύτερου πλατώματος των Καταρρακτών. Ακριβώς δίπλα τους, ο επισκέπτης βρίσκει την είσοδο του μικρού αλλά πολύ ενδιαφέροντος σπηλαίου. (!!!)...Η επίσκεψη στους Καταρράκτες δεν μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς την επίσκεψη στο χώρο που γίνεται κατανοητό πως κτίσθηκε ο υδάτινος πύργος μέσα στο νερό, η βάση πάνω στην οποία βρίσκεται η πόλη της Έδεσσας.

Με τον όρο «πρωτογενές» χαρακτηρίζουμε τα σπήλαια που έχουν δημιουργηθεί από την εναπόθεση διαλυμένου ασβεστόλιθου πάνω στα βρύα που αναπτύσσονται κάτω από τους καταρράκτες. Ο όρος «πρωτογενές σπήλαιο» αναφέρεται στα σπήλαια με ηλικία όμοια με αυτήν των πετρωμάτων. Σχηματίζονται σε τραβερτινικές αποθέσεις κυρίως σε θέσεις καταρρακτών.
Οι αναφορές για τραβερτινικά πρωτογενή σπήλαια είναι πολύ λίγες που υπολογίζονται μόνο στο 1-2% των σπηλαίων. Στην Ελλάδα είναι σπάνιες γεωμορφές και πρέπει να θεωρηθούν φυσική κληρονομιά.(θεωρήθηκαν και τιμήθηκαν δεόντως από τους επισκέπτες!!)
Με αυτό τον τρόπο οι Καταρράκτες Έδεσσας συγκαταλέγονται στα παγκόσμια μνημεία φυσικής κληρονομιάς με την μοναδικότητα ότι μετατοπίζονται προς τα εμπρός δημιουργώντας σταδιακά νέα σπήλαια ενώ οι περισσότεροι καταρράκτες παγκοσμίως όπως του Νιαγάρα διαβρώνονται και μετατοπίζονται προς τα πίσω.
Στο μικρό λοιπόν αυτό σπήλαιο θα δει κανείς πως σχηματίζεται ένας συμπαγής βράχος με την δύναμη του νερού που έχει την ίδια ηλικία με το πέτρωμα που το δημιούργησε.(και να θαυμάσει τις απείρου κάλους ρήσεις και επιγραφές από τους επισκέπτες με μαρκαδόρους και ότι άλλο υπήρχε πρόχειρο εκείνη την στιγμή της έμπνευσης!!...)






























                                              ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου