Translate

Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Μία πρόβλεψη για τις μέρες μας, με αφορμή τον Θουκυδίδη

Mε αφορμή το χωρίο του Θουκυδίδη, που δημοσιεύσαμε σήμερα ως ρητό, θα θέλαμε να προσεγγίσουμε μία προέκταση, για να δούμε όλοι μας, το πως μπορεί να είναι επίκαιρος ο άνθρωπος που έζησε πριν περίπου 2.500 χρόνια και εν γένει για να αποτυπωθεί η αξία της μελέτης της ελληνικής γραμματείας...
Πριν αναφερθεί η εκτίμηση ή αν προτιμάτε πρόβλεψη, που έχει να κάνει με τις ημέρες που ζούμε στην χώρα μας και την μετωπική σύγκρουση του υπουργού Οικονομικών με τον εκπρόσωπο του Eurogroup, θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στο γεγονός πως η μελέτη του έργου του Θουκυδίδη υπάρχει σε πολλές στρατιωτικές σχολές του πλανήτη, γιατί πέρα από ιστορικός υπήρξε και μεγάλος αναλυτής των δεδομένων που περιέγραφε, με σπουδαίες κρίσεις του.

Το χωρίο που θα μας εξάγει την πρόβλεψη του αποτελέσματος της κόντρας που προέκυψε στην Αθήνα με την νέα κυβέρνηση και την Ευρώπη για την τρόικα έχει ως εξής:

"Σε περιόδους πολιτικών  και πολεμικών αναστατώσεων οι παρατάξεις σκόπιμα αλλάζουν την σημασία των λέξεων. Την ασυλλόγιστη τόλμη την ονομάζουν ανδρεία, την επιφυλακτικότητα δειλία, την σύνεση ανανδρία, την περίσκεψη αδράνεια και ατολμία, την παράφορη ορμή ανδρική αρετή, την κακουργία καπατσοσύνη, την τιμιότητα βλακεία".

Με βάση το δίδαγμα του χωρίου και εφόσον ζούμε σε πολιτική αναστάτωση κι αν θέλετε και σε πολεμική, τόσο ως οικονομική, όσο και εκβιαστική (άρα καλύπτουμε και τις δύο προϋποθέσεις του Θουκυδίδη), τι μας αναφέρει ο μεγάλος ιστορικός;
Οι παρατάξεις σκόπιμα αλλάζουν την σημασία των λέξεων!
Στην προκειμένη περίπτωση ποια είναι η λέξη κλειδί;
Η τρόικα.

Άρα ποιο θα είναι το αποτέλεσμα;
Θα χαρακτηριστεί παράνομη ή τουλάχιστον με νομικά κενά η τρόικα, θα δημιουργηθεί νέος φορέας επιτήρησης που θα έχει άλλο όνομα και θα προχωρήσει η διαπραγμάτευση.
Ποιος θα έχει κέρδος από αυτό το αποτέλεσμα;
Και οι δύο παρατάξεις, αφού και ο Θουκυδίδης χρησιμοποιεί πληθυντικό αριθμό, όταν αναφέρεται στις παρατάξεις.

Οι μεν θα πανηγυρίζουν στα εσωτερικά τους για το διώξιμο ή καλύτερα κατάργηση της τρόικας και οι δε για συνέχιση των διαπραγματεύσεων - μέτρων που επιζητούν.
Αξίζει ο καθένας να μελετάει την ελληνική γραμματεία για να μπορεί να ερμηνεύει τα δεδομένα με τρόπο ασφαλή, διότι και οι προηγούμενοι από εμάς έζησαν λίγο - πολύ τα ίδια πράγματα και μας τα έχουν αφήσει παρακαταθήκη για να μπορούμε να τους συμβουλευόμαστε!

Έλ λην Μακεδόνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου