Translate

Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017

Αποκαλύφθηκε αρχαίος ελληνικός ναός του 363 πχ στην Ιορδανία


Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός είχε απλώσει την επιρροή του σε ολόκληρο τον τότε γνωστό κόσμο, ενώ πολλές περιοχές βρίσκονταν υπό την εποπτεία ή την κατοχή - ως αποικίες - ελληνικών πόλεων κρατών. Η ανακάλυψη ενός αρχαίου ελληνικού ναού στην Ιορδανία επιβεβαιώνει...
την εξάπλωση του ελληνικού πνεύματος και πολιτισμού. Η σημαντικότατη αρχαιολογική ανασκαφή έφερε στο φως έναν μεγάλο ναό στην περιοχή Umm Qais, η οποία βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα απόσταση βόρεια από το Αμμάν.

Η αρχαιολογική ομάδα που ανακάλυψε τον αρχαίο ελληνικό ναό είναι από το πανεπιστήμιο Γιαρμούκ, ενώ επικεφαλής της έρευνας είναι ο Ατέφ Σεγιάμπ. Ο ναός χρονολογείται μεταξύ του 332 και 363 π.Χ. και, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής ευρήματα, φαίνεται να χρησιμοποιήθηκε εκτός από τους αποικιστές Έλληνες παλαιότερης περιόδου που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή και αφομοίωσαν το ντόπιο πληθυσμό και ανέπτυξαν ιδιαίτερη οικονομική και πολιτιστική ζωή για να επιτραπεί να κτιστεί ένα τόσο μεγάλο οικοδόμημα, τόσο κατά την Ρωμαϊκή περίοδο, όσο και κατά το Βυζάντιο, αλλά και αργότερα από τους Μωαμεθανούς.

Ο ναός αποτελείται από μια εσωτερική περιοχή, τον λεγόμενο προναό, ένα βάθρο και έναν βασικό ιερό θάλαμο, ο οποίος μπορούσε να φιλοξενήσει ικανό αριθμό ατόμων. Ο ναός ήταν φτιαγμένος σύμφωνα με τα αρχαιοελληνικά αρχιτεκτονικά πρότυπα. Ανακαλύφθηκαν αρκετοί κίονες, καθώς και ένας μεγάλος κεντρικός, που στήριζε ολόκληρο το οικοδόμημα.

Ο ναός υποστηριζόταν από ένα δίκτυο μεταφοράς νερού, το οποίο τροφοδοτούσε τα κτίρια που τον περιέβαλλαν, όπως λουτρά και πολλά ακόμα, υποδομές που υπήρχαν σε παρόμοιες κατασκευές των Ελλήνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου