Translate

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

Κλειώ: η πηγή της γνώσης.

"Το όνομα Κλειώ προσδιορίζει την Ελληνίδα Μούσα, η οποία γεννήθηκε από τον Δία και την Μνημοσύνη. Το όνομα της σχετίζεται με το κλέος - την δόξα και το ρήμα κλείω, το οποίο σημαίνει ονομάζω-αφηγούμαι.
Αναπαριστάται με το να κρατά στο ένα χέρι της, το αριστερό μια σάλπιγγα, ενώ στο δεξί κρατά ένα βιβλίο. Η σημασιολογία είναι εμφανής, τόσο όσο και το γενεαλογικό της στήριγμα. Η διατήρηση της ιστορικής αλήθειας μέσω των γραπτών κειμένων (βιβλία) παρέμεινε στα καθήκοντα της εγγυωμένη την πιστότητα της ιστορίας.
Η Μούσα Κλειώ παραμένει η ιστορική συνείδηση της ανθρωπότητας, έχει πάντα το βλέμμα της στραμμένο ψηλά, εκεί απ όπου προέρχονται οι αιώνιες, αδιαπραγμάτευτες αλήθειες, έτοιμη να σαλπίσει όταν οι καιροί το απαιτούν.
Η Μούσα Κλειώ λειτουργεί τόσο σαν δάσκαλος όσο και σαν επιτηρητής ιστορικής πορείας. Τα κληρονομικά της γονίδια προσδιορίζουν το Δίκαιο της Μνήμης, κάτι το οποίο οφείλουμε να τηρούμε όλοι μας. Οι Έλληνες λάτρεψαν την Κλειώ, κράτησαν σφιχτά το χέρι της και μαζί της πορεύτηκαν προς την αθανασία. Η ιστορική μνήμη περικλείει μέσα της συνειδητά και αναπάντεχα για εμάς το Θείο, κρύβει μέσα της την γνώση προς το ΟΛΟΝ. Ο άνθρωπος οφείλει να μελετά το βιβλίο, να το συμπληρώνει, ποτέ όμως να μη προσπαθήσει να το μουτζουρώσει. Πίσω από κάθε μνήμη κρύβεται το Θείο, ανάμεσα σε κάθε σελίδα του βιβλίου αναδεικνύεται το Κλέος το οποίο διαμέσου της σάλπιγγας προσδίδει στον αναγνώστη τόνο εύηχο και μοναδική ευκαιρία διδαχής.
Η Κλειώ παραμένει στενά συνδεδεμένη με την επιβίωση του ελληνισμού δίδοντας πάντα ιστορική ευκαιρία εξύψωσης. Η μελέτη του βιβλίου της καθιστά τον Έλληνα κοινωνό, αλλά και ταυτόχρονα του προσδίδει ρόλο συγγραφικό. Το βιβλίο παραμένει ανοιχτό, προηγείται όμως η ανάγνωση, η κατανόηση και μετέπειτα η γραφή των επόμενων σελίδων.
Η Κλειώ παραμένει η Μούσα της ιστορίας, το ανεξίτηλο μελάνι των Γονέων της, επιτηρητής και συνήγορος της αλήθειας. Οι σελίδες του βιβλίου της είναι γραμμένες από ανθρώπους οι οποίοι είχαν στραμμένο το βλέμμα τους ψηλά, τα βήματα των Θεών στην Γη οι Έλληνες τα έκαναν. Αυτός είναι ο ρόλος του ελληνισμού σήμερα, να βαδίσει με το βλέμμα στραμμένο άνωθεν έχοντας όμως μελετήσει πρωτίστως το βιβλίο της.
Η μνήμη κατοικεί στην ψυχή και είναι εκείνη η οποία οδηγεί πάντα στην αναζήτηση της αλήθειας".

Αθανάσιος Σκαρλάτος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου