Κυριακή 12 Ιουλίου 2020

Μην ουρείς στραμμένος στον ήλιο

Οι Πυθαγόρειες προτροπές-σύμβολα ή ακούσματα, επινοήθηκαν για να μην είναι αναγνωρίσιμα και ευνόητα από τον κάθε τυχόντα.
Σύμφωνα με τον νόμο της εχεμύθειας των θείων μυστηρίων που θεσπίστηκαν από τον Πυθαγόρα, οι Πυθαγόρειοι χρησιμοποιούσαν τρόπους απόρρητους για τους αμύητους και προστάτευαν μέσω συμβόλων τις μεταξύ τους διαλέξεις και συγγραφές.
Έτσι στους τυχαίους ακροατές τα ακούσματα αυτά φαίνονται γελοία και γεμάτα ελαφρότητα. Όλα μαζί τα ακούσματα αυτά, γενικά προτρέπουν την καθολική αρετή}.
ΕΡΜΗΝΕΊΑ:
Το παραπάνω Πυθαγόρειο σύμβολο- άκουσμα μας προτρέπει να επιβαλλόμαστε στα ένστικτα μας και να μην κάνουμε τίποτα το ζωώδες, να φιλοσοφούμε βλέποντας τον ουρανό και τον ήλιο και να ακολουθούμε το φως της αλήθειας.
Και να θυμόμαστε πως, όταν φιλοσοφούμε δεν πρέπει να έχουμε κατά νου τίποτα ταπεινό, αλλά να ανερχόμαστε προς τους θεούς και την σοφία στοχαζόμενοι τα ουράνια σώματα.
Και, όταν ασχοληθούμε με την φιλοσοφία καθαρίσουμε το είναι μας με το φως της αλήθειας που υπάρχει μέσα της, και στραφούμε σε αυτήν την ενασχόληση, θα αποκτήσουμε γνώση της θεολογίας, της φυσιολογίας,της αστρονομίας και των πρώτων αρχών, καθώς η φιλοσοφία βρίσκεται υπεράνω όλων αυτών (των επιστημών), και δεν κάνει τίποτα το ζωώδες και το αγελαίο.

ΙΆΜΒΛΙΧΟΣ ΠΡΟΤΡΕΠΤΙΚΌΣ ΕΠΙ ΦΙΛΟΣΟΦΊΑΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου