Translate

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Μπουτάρης: "Ψεύδονται επί μήνες, πως δεν υπάρχει λύση για τα αρχαία του μετρό"


Νέα τεχνική λύση για τη συνύπαρξη του μετρό και των αρχαιοτήτων στον πολύπαθο σταθμό του μετρό στη Βενιζέλου, χωρίς όμως να είναι αναγκαία η εκ των προτέρων απομάκρυνση των αρχαιολογικών καταλοίπων από το σημερινό σκάμμα των εργασιών, προανήγγειλε αργά χτες το απόγευμα ο Γιάννης Μπουτάρης από το βήμα της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης...

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης είπε ότι, εκτός από τις 4 γνωστές λύσεις που έχουν υποδείξει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας και το ΑΠΘ, «υπάρχει και άλλη, πέμπτη λύση, που δεν προϋποθέτει την αποκόλληση των αρχαιοτήτων». Επιφυλάχθηκε να παρουσιάσει τις λεπτομέρειες αυτής της λύσης στον κατάλληλο χρόνο, αναφέροντας απλώς ότι «το κόστος δεν ξεπερνά τα 5 εκατ. ευρώ». Ο ίδιος πρόσθεσε με νόημα: «Δεν είναι λεφτά αυτά για ένα έργο υποδομής με προϋπολογισμό 1,5 δισ. ευρώ! Είναι σταγόνα στον ωκεανό!».
«Ψεύδονταν ασύστολα!»
Ο κ. Μπουτάρης κατηγόρησε ευθέως την Αττικό Μετρό ΑΕ και το υπουργείο Δημοσίων Εργων, επειδή, όπως είπε, «ψεύδονταν ασύστολα επί μήνες πως δήθεν δεν υπάρχει ασφαλής λύση για τα αρχαία». Υπενθύμισε πως σε σύντομο χρονικό διάστημα υποδείχθηκαν από τους αρμόδιους φορείς τέσσερις λύσεις, για να προσθέσει: «Τι νομίζουν, λοιπόν; Τι μας λένε τώρα; Πάνε να μας κοροϊδέψουν;».
«Πάνω από το πτώμα μου…»
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης είπε επίσης ότι συναντήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή στην Αθήνα με το νέο υπουργό Πολιτισμού, Πάνο Παναγιωτόπουλο, τον οποίο ενημέρωσε για το ιστορικό της υπόθεσης και προς τον οποίο διαμήνυσε: «Πάνω από το πτώμα μου θα περάσετε, για να τελειώσει έτσι αυτή η ιστορία, για να να κουκουλώσετε τα αρχαία και να τα απομακρύνετε…».
Ο κ. Μπουτάρης εξέφρασε την έντονη ενόχλησή του για τις ακολουθούμενες διαδικασίες, καθώς έχει αναβληθεί δύο φορές η συζήτηση περί απόσπασης των αρχαιοτήτων στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), και αναρωτήθηκε: «Εδώ κάτι φαίνεται να συμβαίνει. Τι όμως; Θα το μάθουμε σύντομα».
Τέλος, ζήτησε την «ευλογία», όπως είπε, του δημοτικού συμβουλίου, για να μην υποχωρήσει στο θέμα της διατήρησης των βυζαντινών αρχαιοτήτων, καθώς, όπως ανέφερε, «η εξουσιοδότηση έχει ήδη δοθεί».
Ο Στ. Παπαθεμελής
Στο ζήτημα αναφέρθηκε, εκτός των άλλων, και ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης, Στέλιος Παπαθεμελής, ο οποίος εξήρε την ιστορική σημασία των αρχαιοτήτων και παρατήρησε ότι, «ακόμη κι αν καταργηθεί ο σταθμός του μετρό στη Βενιζέλου δε χάθηκε ο κόσμος, καθώς η απόσταση μεταξύ των σταθμών που θα απομείνουν, δηλαδή της Αγίας Σοφίας και της πλατείας Δημοκρατίας, δε θα είναι μεγαλύτερη από 1.500 μέτρα – απόσταση που μπορούμε να τη διανύουμε με τα πόδια».
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας
Υπενθυμίζεται ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης κατέθεσε στις 17 Ιουνίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης της απόφασης του τέως αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού, Κώστα Τζαβάρα, η οποία ορίζει την απόσπαση και τη μεταφορά των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου στο στρατόπεδο Παύλου Μελά ή όπου αλλού. Η ημερομηνία της σχετικής συζήτησης στην Ολομέλεια του ΣτΕ δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.
Σήμερα ο δήμος Θεσσαλονίκης αναμένεται να καταθέσει και αίτηση αναστολής της απόφασης Τζαβάρα, επιδιώκοντας την έκδοση προσωρινής διαταγής, ώστε να μην προχωρήσει η απόσπαση των βυζαντινών αρχαιοτήτων πριν από τον οριστικό ανασχεδιασμό του σταθμού του μετρό στη Βενιζέλου.

πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου