Translate

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Κλεαγέτη:η αρχηγός των Κρητών στις μάχες κατά των Βυζαντινών

   Η Κλεαγέτη, ιέρεια της Αρτέμιδος υπήρξε κόρη της Ζηνόκλειας, ιέρειας της Ήρας. Το 960 μ.χ. σε ηλικία μόλις 25 ετών περιδιαβαίνοντας όλα τα οχυρά εμψύχωνε τους κρητικούς πολεμιστές. Ήταν πολύ μορφωμένη και γόνος Ιερατικής οικογένειας. Η μητέρα της, Ζηνόκλεια είχε πάρει μέρος στη μάχη της Κρήτης κατά των βυζαντινών το 949 μ.χ., τελούσε τα Ελληνικά Μυστήρια και είχε διδάξει τη Κλεαγέτη από μικρή πως να πολεμά τους βυζαντινούς κατακτητές..
   Το 960 μ.χ ο βυζαντινός αυτοκράτωρ Ρωμανός Β’ και ο παρακοιμώμενος Ιωσήφ Βρίγγας ανέθεσαν στον Αρμένιο στρατηγό Νικηφόρο Φωκά τον αφανισμό της Κρήτης και των Κρητικών. Ο τεράστιος βυζαντινός στόλος ξεκίνησε από την Κωνσταντινούπολη στις 5 Ιουλίου 960. 
Αποτελείτο από 3300 πλοία που μετέφεραν στρατό και εφόδια. Οι βυζαντινοί είχαν στρατολογήσει βάρβαρα στίφη Σλάβων, Αρμενίων και Ρώσων, για να κατασφάξουν τους Έλληνες της Κρήτης.
Οι Έλληνες γρήγορα έμαθαν τα νέα και άρχισαν να οχυρώνονται. Η ιστορία έχει καταγράψει ως επικεφαλής της ηρωικής αντιστάσεως την Κρητικοπούλα Ιέρεια της Αρτέμιδος ΚλεαγέτηΟι Κρητικοί Ιερείς και Ιέρειες μόλις αντίκρισαν του πρώτους βυζαντινούς στρατιώτες έκαναν καθαρμό σε όλο το Νησί για να φύγει το χριστιανικό μίασμα. Ο Νικηφόρος Φωκάς αμέσως μετά την απόβαση αρχίζει γενική επίθεση. Σφάζει αρκετούς Κρητικούς τις πρώτες ημέρες. Νοιώθοντας ότι η νίκη του θα είναι εύκολη εξ αιτίας του τεραστίου όγκου του στρατεύματός του, δίνει 10.000 βυζαντινούς στρατιώτες στον στρατηγό Νικηφόρο Παστιλά και τον διατάσσει να εισβάλει στην ενδοχώρα του Νησιού και να κατασκοπεύσει τους Κρητικούς.
Η ατρόμητη Ιέρεια Κλεαγέτη απαντά με ανταρτοπόλεμο. Βάζει τις Κρητικοπούλες να δίνουν κρασί στους βυζαντινούς στρατιώτες, να τους μεθούν και να αποσπούν πληροφορίες. Αφού τους διέλυσαν την πειθαρχία η Κλεαγέτη διέταξε τους 400 Κρητικούς που είχε υπό τις διαταγές της να λάβουν θέσεις μάχης στα βουνά. Η νεαρή Ιέρεια αμέσως διατάζει επίθεση. Εμψυχωμένοι από την ατρόμητη Ιέρεια τους που όρμησε πρώτη 35.000 Κρητικοί, μαζί με τα γυναικόπαιδα,εφορμούν εναντίον των Βυζαντινών κατακτητών.
Ο Νικηφόρος Φωκάς ταράζεται από την ξαφνική επίθεση. Αλλά πριν προλάβει να ανταπαντήσει,καταμετρά 90.000 χιλιάδες νεκρούς οι περισσότεροι από τα επίλεκτα βυζαντινά σώματα των Αρμενίων.
Ο Πρίσκος διέσωσε τα λόγια της: 
"Γενναίοι άνδρες και γυναίκες, αιώνες τώρα πολεμούμε τους Ρωμαίους. Οι θεοί δεν μας εγκατέλειψαν,πάντα στέκονται στο πλευρό μας. Μόλις κατατροπώσαμε τους Ρωμαίους του Παστιλά.Τώρα θα λιγοψυχήσουμε μπροστά σε έναν ασεβή Ρωμαίο; Εμπρός! Τραβήξτε τα σπαθιά! Ακονίσατε τους πέλεκυς! Τεντώσατε τα βέλη. Θάνατος στους Ρωμαίους κατακτητές! Βοήθησε μας Τοξόκλυτη Θεά.Ίσιωσε τα θανατερά βέλη μας να βρουν τον στόχο τους!"     
Μόλις οι Κρητικοί είδαν τους βυζαντινούς αποδιοργανωμένους ξεκίνησαν επίθεση με επικεφαλής την ηρωική Ιέρεια της Αρτέμιδος. Οι βυζαντινοί αντιστάθηκαν με σθένος. Η Κλεαγέτη σημάδεψε με το τόξο της τον βυζαντινό στρατηγό Νικηφόρο Παστιλά, κτύπησε το άλογό του και τον ανάγκασε να ξεκαβαλικέψει. Αμέσως χύμηξε πάνω του με το τσεκούρι της και τον σκότωσε.
 Ο Νικηφόρος Φωκάς αναγκάζεται να σαλπίσει υποχώρηση. Έβλεπε πια ότι ήταν πολύ δύσκολο να κατατροπώσει τους Κρητικούς και μάλιστα με τέτοια οχυρά. Αποφάσισε, γράφει ο Λέων Διάκονος, να πολιορκήσει τον Χάνδακα (Ηράκλειο) και  να λιμοκτονήσει τους Κρητικούς μέχρις ότου κατασκευάσει νέες πολιορκητικές μηχανές.
Έτσι τελείωσε ο χειμώνας του 960-961 μ.χ.
Η κατάκτηση της Κρήτης ολοκληρώθηκε στις 7 Μαρτίου 961.
Οι πηγές κατέγραψαν 200.000 νεκρούς Κρητικούς, μαζί με τα γυναικόπαιδα, που γενοκτόνησαν οι βυζαντινοί υπάνθρωποι. Μαζί με τους ήδη νεκρούς Κρητικούς στα πεδία των μαχών, το Ολοκαύτωμα της Κρήτης αριθμεί 270.000 νεκρούς, σφαγιασθέντες από τα βυζαντινά στίφη του Νικηφόρου Φωκά.
   Ο Νικηφόρος Φωκάς, χωρίς κανένα ίχνος θεοσέβειας, ανδρείας και πολιτισμού, ζήτησε να βρουν το πτώμα της Ιέρειας Κλεαγέτης. Μόλις οι βυζαντινοί το βρήκαν, ο βάρβαρος Αρμένιος στρατηγός διέταξε να της κόψουν το κεφάλι και να το καρφώσουν σε ένα κοντάρι. Αφού το έφτυσε, το περιέφερε πάνω στο άλογό του ως τρόπαιο...
  Ο Νικηφόρος Φωκάς για να ολοκληρώσει την καταστροφή της Κρήτης διατάσει την φυλετική αλλοίωση του Κρητικού λαού. Εγκαθιστά στο ηρωικό Νησί βαρβάρους Σλάβους, Ρώσους και Αρμένιους. Επιπλέον διατάσσει τους μοναχούς των χριστιανών να εκχριστιανίσουν βιαίως τον Κρητικό λαό.
Ο Νίκων ο «Μετανοείτε» αποβιβάζεται στην Κρήτη με προστασία βυζαντινής φρουράς και αρχίζει νέες σφαγές.Η Γενοκτονία 270.000 Κρητικών από τους βυζαντινούς κατακτητές το 961μ.χ έχει χαραχθεί βαθιά στην μνήμη όλων των Ελλήνων παρά τις προσπάθειες των νεοβυζαντινών κατακτητών να την διαγράψουν.

Πηγές:
Λέων Διάκονος, Ιστορία
M. Canard, Byzance et les Arabes
Πρίσκος, Κρητικά, στην συλλογή Jus Graeco-Romanum
Γρηγορίου Παπαδοπετράκη, Ιστορία των Σφακίων, Αθήνα 1971

5 σχόλια:

  1. Όπου και αν έψαξα γι αυτήν την μεσαιωνική Κλεαγέτη του Ρασσιά που αυθαίρετα οικειοποιείται την εθνική θρησκεία δεν την βρήκα. Επίσης, υβρίζουν τον Φωκά σαν "έκτρωμα" απο μια υποτιθέμενη δυτική πηγή, βγάζουν χολή επειδή ήταν θεοσεβούμενος και βλασφημούν δι οτι απο τα λάφυρα που πήρε απο τους Σαρακηνούς θεμελίωσε στο άγιον Όρος την Ι.Μ της Αγίας Λαύρας. Δεν λένε όμως οι ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΟΙ, απο που είχαν βρεί οι Σαρακηνοί όλο αυτόν τον πλούτο. Ας κάνου οι αμόρφωτοι έναν κόπο να διαβάσουν βυζαντινούς λογίους που αποκαλούσαν την Κρήτη "βάρβαρος και θεοτέλεστος νήσος" ή να διαβάσουν γι αυτή την σαρακινή αγαρινή πανάκεια που είχε καταντήσει το Αιγαίο για 138 χρόνια μια απέραντη πειρατική λίμνη, σχεδόν όλα τα νησιά κινδυνευσαν να ερημοποιηθούν πλήρως, όπως επίσης, οι παράκτιες περιοχές της ηπειρωτικής αυτοκρατορίας στην ελληνική χερσόνησο κινδύνεσαν και αυτες εξισου με ερημοποίηση. Τέλος, ας εξηγήσουν σε αυτά τα ζά οτι ο Φωκάς ΔΕΝ ήταν Αρμένης, αλλά απο της Καππαδοκία. Μέχρι και ο ισοπεδωτής της ελληνικής φυλής Ι.Φ. Φαλμεράυερ στο πόνημά του για την αυτοκρατορία της Τραπεζούντας αποκαλούσε την Ανατολία και δη την Καππαδοκία "ελληνική". Διαβάστε, ξεστραβωθείτε και μην προβάλετε τον μπουρδολόγο του αρχιτέκτονα Βλάση Ρασσιά! Είστε γραφικοί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. θα μείνω πιο πολύ σε αυτό που λες στη αρχή του σχολίου φίλε... ``του Ρασσιά που αυθαίρετα οικειοποιείται την εθνικη θρησκεία`` Αυθαίρετα κι από τα αριστερά θα συμπλήρωνα εγώ. ο Φωκάς ήταν Καππαδόκης όπως λές αλλά τον ``μπερδευουν`` εσκεμμένα με τον ανηψιό του Ι. Τσιμισκή που είχε Αρμενικη καταγωγή και ο οποίος είχε λάβει μέρος στην προδοσία και τη δολοφονία του θείου του ΦΩΚΑ

      .Ῥωμανῷ εἰς ἔννοιαν ἧκε, τὴν τῶν Ἀραβιτῶν Κρητῶν δυναστείαν,
      τραχηλιῶσαν καὶ κατὰ Ῥωμαίων φονικὸν πνέουσαν, τῇ τοῦ κρείτ-
      τονος ῥοπῇ ἐκποδὼν ποιήσασθαι. καὶ γὰρ τῷ ἐξ ὑπογυίου τοῖς
      Ῥωμαίοις συμβεβηκότι ἀτυχήματι ἀμέτρως γαυρουμένη, τὰ πα-
      6.15
      ράκτια τῆς Ῥωμαϊκῆς ἐπικρατείας ἐληΐζετο μάλιστα. ὅπως δὲ
      τὸ πταῖσμα Ῥωμαίοις συμβέβηκεν, ἐπιτροχάδην ἐρῶ. Κων-
      σταντῖνος ὁ αὐτοκράτωρ, μὴ στέγων τὴν τῶν Κρητῶν ὕβριν καὶ
      7.1
      τὰς λαθραίους ἐπιδρομὰς, στρατιὰν ἀξιόμαχον συνειλοχὼς καὶ
      τριήρεις ἐξαρτύσας πυρφόρους μάλα συχνὰς, κατὰ τῆς Κρήτης
      ἔστελλεν, ὡς αὐτοβοεὶ τὴν νῆσον αἱρήσων.

      ****Άραβες Κρήτες, συλλήβδην ενίοτε Κρήτες, πουθενά όμως δεν υπάρχει ο όρος ``ΕΛΛΗΝΑΣ``

      Διαγραφή
  2. Μπράβο ρε φίλε. Όαση στην «ελληνική» έρημο των ανιστόρητων το σχόλιό σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. http://2.bp.blogspot.com/-uFTb7dnuGgQ/VD9tDpBRyhI/AAAAAAAAXyk/g2Dl5slzWXw/s1600/1.JPG

    Τσιμπήστε και τον ανδριάντα αυτού του μεγάλου Αυτοκράτορα, Νικηφόρου Φωκά στη Κρήτη, που ελευθέρωσε τη Κρήτη από τους Άραβες και τους Σαρακηνούς, μία από τις ουσιαστικότερες επιτυχίες των Βυζαντινών εναντίον των Αράβων στο δεύτερο μισό του 10ου αιώνα. Ευτυχώς τιμούμε την ιστορία μας, μακριά από λάσπες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το μεγαλητερο μερος των εποικων ηταν απο την Θρακη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή