Translate

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

Ετυμολογία του ονόματος Ηρακλής και το παράδοξο της Ήρας

Αν και προστάτιδα των ηρώων η Ήρα στην ελληνική μυθολογία αντιτίθεται στον μεγαλύτερο ήρωα, τον Ηρακλή. Αυτό για τους μελετητές της μυθολογίας θεωρείται το παράδοξο της Ήρας.

Εντύπωση δημιουργούν οι πολλές μηχανορραφίες της θεάς Ήρας εναντίον του. Είναι η θεά Ήρα που κρύβεται πίσω από τον Ευρυσθέα, ο οποίος αναθέτει στον Ηρακλή τους άθλους. Έστειλε φίδια να τον πνίξουν στην παιδική του ηλικία, τα οποία όμως έπνιξε ο Ηρακλής, διότι τα χέρια του δεν ήταν δεμένα με φασκιές, όπως συνέβαινε ευρύτατα. Του επέβαλε την δουλεία στον βασιλιά των Μυκηνών Ευρυσθέα. Εναντίον του ανέθρεψε το λιοντάρι της Νεμέας και τη Λερναία Ύδρα και τελικά τον οδήγησε στη μανία με αποτέλεσμα να σκοτώσει τη γυναίκα του και τα παιδιά του στη Θήβα. 
Πώς ταιριάζουν όλα αυτά με την καθιερωμένη ετυμολόγηση του ονόματός του από τις λέξεις «Ήρα» και «κλέος», δηλαδή «δόξα της Ήρας», αποτελεί πρόβλημα. 
Ίσως λοιπόν στην περίπτωση αυτή να έχουμε μία μορφή παρετυμολογίας. Πάντως υπάρχουν πολλές απόπειρες ετυμολόγησης του ονόματος «Ηρακλής», γεγονός που αποδεικνύει ότι αποτελεί πράγματι πρόβλημα. 
Για να κατανοηθεί το παράδοξο αυτό πρέπει να πάμε πριν από την θεοποίηση της Ἥρας, όταν ήταν απλά *ἤρα. Το όνομα Ἡρακλῆς φαίνεται να σημαίνει «ξακουστός για την *ἤρα του», δηλαδή προϋπάρχει της θεοποίησης της Ἥρας. 
Οι άθλοι είναι το μέσον μέσα από το οποίο ο Ηρακλής επιδεικνύει την *ἤρα του, δηλαδή είναι το μέσο που κάνει τον ήρωα «ξακουστό για την *ἤρα του». Δηλαδή ένα ουσιαστικό που είχε την σημασία της ιδιότητας του ήρωα και τον ξεχώριζε από τους θνητούς. Ο ήρωας μπορούσε να ξεπεράσει καταστάσεις που οι θνητοί δεν μπορούσαν επειδή είχε *ἤρα (το σύνολο των αρετών που χαρακτηρίζουν τον ήρωα). Με τον καιρό, το σύνολο των αρετών που επιτρέπουν στον ήρωα να εκπληρώσει την αποστολή του προσωποποιήθηκε στην θεά Ἥρα, την προστάτιδα των ηρώων. 
Από νωρίς, το όνομα της Ήρας συνδέθηκε ετυμολογικά με τις λέξεις ώρα και ήρως. Μια από τις βασικές λειτουργίες της θεάς στην ελληνική μυθολογία είναι η προστασία των ηρώων όπως είπαμε παραπάνω. Η Ήρα προστατεύει τον Ιάσωνα και τους Αργοναύτες, όπως προστατεύει τους Αχαιούς στην Τροία, τους οποίους ο Όμηρος θεωρεί απογόνους της. Με άλλα λόγια, η Ήρα ήταν η γενέτειρα των Ηρώων, η δημιουργός των Ηρώων.
Γραπτή αλφαβητική μαρτυρία για τον Ηρακλή πρωιμότερη από την Ιλιάδα δεν υπάρχει. Υπάρχουν όμως τα δεδομένα της μυκηναϊκής συλλαβογραφικής γραφής. Συγκεκριμένα, στην Γραμμική Β΄ έχουν επισημανθεί τα ονόματα :
Di-wo (Ζευς, Διός),
A-ta-na (Αθηνά),
E-ra (Ήρα),
Po-se-da-o-ne (Ποσειδών),
Di-wo-nu-so (Διόνυσος),
E-ma-a (Ερμής),
A-pe-lo-ne (Απόλλων),
E-nu-wa-ri-jo (Ενυάλιος),
A-ke-u (Αλκεύς),
E-ko-to (Έκτωρ),
Ma-ka-wo (Μαχάων),
Po-ro-te-u (Πρωτεύς) και άλλα προσώπων και πόλεων και τόπων.

Ενδιαφέρον προκαλεί η πινακίδα της Κνωσού με στοιχεία KN Xd <305> 650που έχει σωθεί αποσπασματικά και στην οποία διακρίνονται τα συλλαβογράμματα ]-ra-ke-re-we[.
Κατά τον Καθηγητή της Μυκηναϊκής Φιλολογίας Ιωάννη Προμπονά, το πλήρες όνομα που αναγράφεται στην ανωτέρω πινακίδα είναι:
E - ] ra -ke - re - we [, το οποίο σε αλφαβητική γραφή είναι: Ἡ ] ρα - κλέ - Fης [.
Ο τελευταίος γλωσσικός τύπος με την αφαίρεση του δίγαμμα γίνεται: Ἡρακλέης και με την συναίρεση: Ἡρακλῆς.
Επομένως το όνομα «Ἡρακλῆς» ήταν γνωστό στους Μυκηναίους.  Η λέξη ἥρως μπορεί να ιδωθεί σαν παράγωγο του ουσιαστικού *ἥρα: ἥρα-ος > ἥρως ύστερα από συνίζηση όπως *twawos > σάος;> σῶς και *dhawos > θαός > θώς.
Οι γλωσσολόγοι ανάγουν τις λέξεις Ἥρα και ἤρως στην ΙΕ ρίζα *yeh1- ~ *yē- «δύναμη, ικανότητα πράξεως» με το αρκτικό ημιφωνικό *y να τρέπεται κανονικά στην ελληνική σε δασεία ( *yeh1r-> *yoh1r- > *yōr- > hōra ~ ὤρα και *yeh1kwr. > hēpar ~ ἧπαρ).

Ο Ηρακλής είναι ο Πρώτος των Ελλήνων Ηρώων.
Είναι η πρώτη αρχή, η πρώτη ουσία , το πρώτο κύτταρο στην δημιουργία του ελληνικού φωτός.
Ο Πρωτεύς.
Οι άθλοι του είναι ο μόνος οδηγός του θνητού προς την θέωση.
Είναι η πορεία προς τα Ηλύσια πεδία και η κατάκτηση τους.
Η Ηράκλειοι άθλοι είναι όλη η ιστορία του έθνους μας.
Είναι ο ΔΡΟΜΟΣ.
Ο μοναδικός, ο μοναχικός, ο πιο δυνατός.
Ηρακλής μπορεί να σημαίνει της Ήρας το κλέος, μπορεί και όχι, όμως η μόνη λέξη που σίγουρα έρχεται στο μυαλό μας ακούγοντας το όνομα είναι ΔΥΝΑΜΗ.
Αυτό είναι η Ελλάδα.
ΔΥΝΑΜΗ
Είθε να θυμηθούμε την καταγωγή μας και να αθληθούμε ως άλλοι Ηρακλείδες στις ελληνικές αρετές.
Είθε να αποθεωθεί ξανά το φως το ελληνικό και να κατοικήσει, όπως ο Ηρακλής μαζί με τους θεούς.

* Έρευνα και συλλογή πληροφοριών από διάφορες πηγές Γιώβη Βασιλική.

6 σχόλια:

  1. 'Ηρα = Θεού δύναμη, από εδώ και... "Ηρεμία-Ηρέμησε" Κλέος = Δόξα, Δόξαντα = Ψηφίσματα.

    Στα Εγγλέζικα θα καταλάβουμε καλύτερα Τί έννοεί Λερναία ύδρα,
    Λέρν “ΛΕΡΝΗ” = Μάθησης, έχουμε και Λώρος και από το Ύδρα, έχουμε Υβρίδιο.
    Ο λώρος της μάθησης από το θεό είναι το φώς (Θεός = Φως)
    όμως, από την πρώτη Ελληνική Μάθηση (προφορά) στη γη, που ομηλιθικε στη γη, Άλες προφορές (Υβρίδια) ξεπήδησαν και ξεπηδούν, ένα κόβεις αλλά βγαίνουν περισσότερα που φέρουν σύγχυση στην ανθρώπινη ομιλία αποτέλεσμα, (Πυργος Βαβέλ) να υπάρχουν τόσες γλώσσες σήμερα και πολλές περισοτεροι διάλεκτοι Οι Ρωμαίουι είχαν δια νόμου καταργείσει 100 από αυτά τα Υβρίδια (διαλέκτους) Επομένως, Λερναία Ύδρα είναι η Μάθηση (της Αρχαίας Ελληνικής) και τα Υβρίδια (διάλεκτοι) που ξεπετάχτηκαν και συνεχώς ξεπετάγωνται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 'Ηρα = Θεού δύναμη, από εδώ και "Ηρεμία-Ηρέμησε" Κλέος = Δόξα, Δόξαντα = Ψηφίσματα
    Δόξα Πατρί και Υιό και Άγίο Πνεύματι = είναι ΔΕΔΟΜΈΝΑ
    "Ηρα Κλε ής" είναι σωστό, Στην ουσία και στην πράξη είναι αληθές αυτό....
    Θεός = αυτός που μας χαρίζει τη θέαση = το Φώς = ο Ήλιος όμως, πιός ήλιος? Η Βίβλος μας λέει, μας μηλάει για δύο αδέρφια, τον Κάιν και τον Άβελ, Ο Άβελ είναι ο Κακός αδελφός που με τα Α βέλη του που στέλνει στον κάιν τον υποχρεώνει να αιμοραγεί για τη σωτηρία μας, ΔΗΛΑΔΗ, ο Ήλιος μας είναι ο Κάιν πού ότι κάνει και όπως σημπεριφέρεται είναι αποτέλεσμα του Άβελ δηλαδή, του ΣΕΙΡΙΟΥ
    Αιμοραγεί = το φως που ρέει στη γη για τη σωτηρία μας.
    Ο Σείριος όμως, είναι δυαδικός Αστέρας, Μπρωστα από τον Μεγάλο Αστέρα Σείριο εναι ακόμα ένας μικρότερος αλλά το ίδιο λαμπερός που γυρίζει γύρω από τον Σείριο, εμείς φυσικά δεν μπωρούμε να δούμε τους δύο αστέρες, τούς βλέπουμε σαν ένα τον πιο λαμπερό στον ουρανό που μμπωρει το μάτι μας να δεί, Ε...., αυτός ο διπλός αστέρας είναι ο Πατήρ και ο Υιός που εμείς βλέπουμε σαν ένα, και το Α'γιο πνεύμα είναι η θεία φώτηση τα τρία αυτά. είναι η "Α'γία, Ομοούσιος, και αδιαχώριστος τριάδα"
    Α'γία επιδή δεν είναι στη ΓΗ, δεν είναι γήινη.... Ομοούσιος = από την ίδια ουσία, και αδιαχώριστος επιδή αυτά τα τρία δεν χωρίζουν. Αυτός είναι ο τριαδικός Θεός που στην ουσία αλλά και στην πράξη χαρίζει τη Ζωή και τη θέαση σε εμάς και σε όλα τα όντα στη γη.
    Ηλί, Ηλί, ΛΑ-ΜΑ Σαβαχθανί = Ήλιε, Ήλιε, που ΛΑ-μπης και φωτείζεις τη ΜΑ-ωρα γή του Θεού που λέγετε και Σαβαχθανή από το πρωσωνύμιο του Θεού Σαββάς (από Σαββάς το Σάββατο) ο Θεός λέγεται και ΑΒΒΑΣ από το ΑΒΒΑΣ το Αββαείον


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 'Ηρα = Θεού δύναμη, από εδώ και... "Ηρεμία-Ηρέμησε" Κλέος = Δόξα, Δόξαντα = Ψηφίσματα.

    Στα Εγγλέζικα θα καταλάβουμε καλύτερα Τί έννοεί Λερναία ύδρα,
    Λέρν “ΛΕΡΝΗ” = Μάθησης, έχουμε και Λώρος και από το Ύδρα, έχουμε Υβρίδιο.
    Ο λώρος της μάθησης από το θεό είναι το φώς (Θεός = Φως)
    όμως, από την πρώτη Ελληνική Μάθηση (προφορά) στη γη, που ομηλιθικε στη γη, Άλες προφορές (Υβρίδια) ξεπήδησαν και ξεπηδούν, ένα κόβεις αλλά βγαίνουν περισσότερα που φέρουν σύγχυση στην ανθρώπινη ομιλία αποτέλεσμα, (Πυργος Βαβέλ) να υπάρχουν τόσες γλώσσες σήμερα και πολλές περισοτεροι διάλεκτοι Οι Ρωμαίουι είχαν δια νόμου καταργείσει 100 από αυτά τα Υβρίδια (διαλέκτους) Επομένως, Λερναία Ύδρα είναι η Μάθηση (της Αρχαίας Ελληνικής) και τα Υβρίδια (διάλεκτοι) που ξεπετάχτηκαν και συνεχώς ξεπετάγωνται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλε Παντελή.
    • κλής σημαίνει υπηρέτης - δούλος.
    •Ήρα σημαίνει σύζυγος.
    Οπότε Ηρακλής σημαίνει σκλάβος της συζύγου του.

    Τα υπόλοιπα μεταξύ μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για να ετυμολογήσομε το όνομα Ηρακλής θα ετυμολογήσομε πρώτα την λέξη Αλκμήνη.
    Αλκμήνη σημαίνει :
    Η ασήμαντη η οποία έδεσε, ύστερα έλυσε και μετά έκανε δούλο.
    Η Αλκμήνη -Αλκμάνη- λοιπόν πρώτα έδεσε τον ήρωά μας, ύστερα τον έλυσε, αλλά τον
    κράτησε ως υπηρέτη. (Κλής=υπηρέτης. Όπως Σοφοκλής υπηρέτης της Σοφίας.

    Τώρα θα ρωτήσετε γιατί δεν τον είπαν Αλκμηνηκλή.
    Απάντηση:

    Τον είπαν Ηρακλή επειδή Ηρακλής σημαίνει "υπηρέτης της συζύγου του." (Ήρα =σύζυγος
    και η άνευ συζύγου είναι....η χήρα).

    Νοείται υπηρέτης της Αλκμήνης. Οπότε είτε έτσι τον έλεγαν, είτε σλλιώς, το ίδιο θα ήταν.
    Τον είχε λοιπόν υπηρέτη της. Σήκω-κάτσε.

    Είδε και απόειδε ο άνθρωπος, τα πήρε στο κρανίο...και της έσπασε το δικό της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ηρακλής σημασία:

    κλής=υπηρέτης.
    ήρα=η σύζυγος.
    Ηρακλής=ο υπηρέτης της συζύγου του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή