Translate

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Κωνικό μαρμάρινο αγγείο του 3.200 πχ στις Κυκλάδες


Κωνικό αγγείο από μάρμαρο που αναφέρεται στο Κυκλαδικό πολιτισμό, τοποθετείται στην Πρωτοκυκλαδική Ι περίοδο (φάση Πλαστήρα) χρονικά την εποχή του 3.200 - 2.800 πχ, με ύψος 11,2 εκατοστά, διάμετρο βάσης 3,6 - 3,2 εκατοστά. Ας δούμε τις λεπτομέρειες του ευρήματος...
Η παραγωγή μαρμάρινων σκευών φαίνεται να αρχίζει στις Κυκλάδες σε ένα προχωρημένο στάδιο της Πρωτοκυκλαδικής Ι περιόδου, γνωστό ως φάση Πλαστηρά, παράλληλα με την εμφάνιση των πρώτων φυσιοκρατικών ειδωλίων (ειδώλια τύπου Πλαστηρά). Ακόμη και τα πρωιμότερα παραδείγματα, όπως αυτό το κωνικό αγγείο, χαρακτηρίζονται από υψηλή ποιότητα κατασκευής και συμμετρία στην απόδοση των όγκων, στοιχεία που μαρτυρούν τη μεγάλη εξοικείωση του Κυκλαδίτη τεχνίτη με το μάρμαρο.

Τα συγκεκριμένο αγγείο έχει λεπτή βάση, κωνικό σώμα και δύο πτερυγιόσχημες διάτρητες αποφύσεις ως λαβές. Στη μία όψη, στο ύψος των λαβών, διακρίνονται τρία μικρά εξογκώματα. Ορισμένοι μελετητές θεωρούν ότι τα εξογκώματα αυτά συμβολίζουν τα μάτια και το στόμα μιας έμβιας μορφής ενώ οι λαβές αντιστοιχούν στα αυτιά, και ερμηνεύουν το αγγείο ως συμβολική απεικόνιση μιας ανθρώπινης μορφής ή, ενδεχομένως, ενός βουκρανίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου