Translate

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Η πτώση του νότιου Τείχους της Ακρόπολης και η Αποκατάστασή του


Το «πράσινο φως» έλαβε ομόφωνα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η μελέτη για την αποκατάσταση του νοτίου Τείχους της Ακρόπολης, όπου το 2102 υπήρξε πτώση τμήματος της εξωτερικής τοιχοποιίας λόγω των έντονων βροχοπτώσεων...

Η μελέτη εκπονήθηκε από την Ανθή Χατζηπαπά, αρχιτέκτονα μηχανικό της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ). Η παρουσίασή της στο Συμβούλιο συνοδεύτηκε από τα ευμενή σχόλια της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων, αλλά και του προέδρου της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ), καθηγητή Χαράλαμπου Μπούρα, που παραβρέθηκε στη συνεδρίαση.
«Ήρθε ο καιρός και για το θέμα των Τειχών, το οποίο οξύνεται κατά καιρούς λόγω των ομβρίων υδάτων» είπε χαρακτηριστικά ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ, ο οποίος δεν αναφέρθηκε μόνο στο επίμαχο τμήμα.
«Το πολυτιμότερο μέρος των Τειχών είναι το βόρειο, όπου έχουν ενσωματωθεί αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη και είναι αυτό με το μεγαλύτερο πρόβλημα» επισήμανε, προσθέτοντας ότι η αντιμετώπισή του είναι ένα τεράστιο έργο, που θα πρέπει να προσεγγιστεί και να ιεραρχηθεί αρχικά με μια προμελέτη.
Το σημείο που κατέρρευσε αφορά την οθωμανική κατασκευή ενώ, όπως τονίστηκε, το νότιο τμήμα του Τείχους της Ακρόπολης δεν αντιμετωπίζει πουθενά αλλού πρόβλημα. Κύριες αιτίες της πτώσης ήταν η έντονη υγρασία από τις βροχοπτώσεις, αλλά και από μια σοβαρή διαρροή που είχε σημειωθεί πριν το 1998 στο παλιό αποχετευτικό σύστημα του παλιού Μουσείου Ακρόπολης, το οποίο σήμερα βρίσκεται εκτός λειτουργίας.
Άλλοι παράγοντες που επιβάρυναν την κατάσταση ήταν η ώθηση των γαιών λόγω της κατασκευαστικής ιδιαιτερότητας του μνημείου και της αναλημματικής λειτουργίας του, οι συνεχείς επεμβάσεις, η φυσική φθορά του δομικού υλικού και η σεισμική δραστηριότητα.
Η επέμβαση έχει δύο στόχους: την αντιμετώπιση της υγρασίας στο εσωτερικό της τοιχοποιίας και την αποκατάσταση της συνέχειας της εξωτερικής πλευράς του τείχους.
Ο πρώτος στόχος θα αντιμετωπιστεί με τη διερεύνηση της διαδρομής των υδάτων στην περιοχή και με τον έλεγχο του αποχετευτικού δικτύου του παλαιού μουσείου Ακρόπολης.
Ο δεύτερος με την τοποθέτηση νέου υλικού σε επιφάνεια περίπου 10 τ.μ. και συγκεκριμένα λίθου τραβερτίνη από το λατομείο Άνω Πιτσών Κορινθίας, που έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε μνημεία της νότιας πλευράς της Ακρόπολης, δηλαδή στο Ιερό του Ασκληπιού και στο Διονυσιακό Θέατρο.

πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου