Translate

Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Aνακαλύφθηκε ο ναός του Μειλίχιου Διός που αναφέρει ο Παυσανίας


Μια πολύ σημαντική ανακάλυψη επεφύλασσε η ανασκαφική έρευνα στον ευρύτερο χώρο του ναού της Αγροτέρας Αρτέμιδος στον Αρδηττό. Οι αρχαιολόγοι, σκάβοντας στο οικόπεδο του πολύπαθου αυτού μνημείου (γκρεμίστηκε το 19ο αιώνα και λιθολογήθηκε), βρήκαν το ναό του Μειλιχίου Διός τον οποίο αναφέρει ο Παυσανίας αλλά δεν είχε ώς τώρα εντοπιστεί. Ο ναός του Μειλιχίου Διός (4ου αιώνα π.Χ.) φαίνεται πως γειτνίαζε με το ναό της Αγροτέρας Αρτέμιδος. Στην ταύτισή του βοήθησε μια εντοιχισμένη επιγραφή αναθήματος στον Δία Μει(λίχιο)...
Ναοί του Διός με αυτό το προσωνύμιο υπήρχαν στη Σικυώνα, στο Αργος, στον Πειραιά και στην Αθήνα. Ο Παυσανίας αναφέρει την ύπαρξη ναού του Μειλιχίου Διός κοντά στον Κηφισό. Μάλιστα σε αυτόν κατέφυγε ο Θησέας για την κάθαρσή του όταν επέστρεψε στην Αθήνα, «μιανθείς από το αίμα των ληστών της Αττικής», «εκαθάρθη υπό των Φυταλιδών προ του βωμού του Μειλιχίου Διός». Αναφέρεται επίσης ότι στο ναό αυτό γινόταν την 23η ημέρα κάθε Ανθεστηριώνα μία μυστηριακή γιορτή, η «Διάσια», προς τιμήν του Διός Μειλιχίου, δηλαδή του ευπροσήγορου, του ήρεμου, του γλυκού, του καταπραϋντικού, αυτού που είχε τη δύναμη να συγχωρέσει τις αμαρτίες, να προκαλέσει τον οίκτο «μέχρι του σημείου ώστε να αποκομίσει εν ταις ψυχαίς των ενόχων τας σκληράς οδύνας των τύψεων». Οι γιορτές που γίνονταν στο ναό του θεωρούνται από τις αρχαιότερες της Αττικής. Είχαν πένθιμο χαρακτήρα και συνοδεύονταν από νυχτερινές θυσίες χοίρων και προβάτων που καίγονταν ολοκληρωτικά στο βωμό και δεν δοκίμαζε από τα καμένα σφάγια ουδείς. Αργότερα, στην ελληνορωμαϊκή περίοδο μετά τις θυσίες γίνονταν φιλοσοφικοί αγώνες.
Σύμφωνα με την προϊσταμένη της Γ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Ελένη Μπάνου, η οποία ανακοίνωσε το σπουδαίο εύρημα χθες στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, η επιγραφή του Μειλιχίου Διός βρέθηκε εντοιχισμένη σε κιονίσκο στην κορυφή του οικοπέδου, όπου προ διμήνου είχε εντοπιστεί ο ναός στις δυτικές υπώρειες του λόφου του Αρδηττού, στο Μετς. Η επιγραφή ήταν πάνω σε λίθινο αντικείμενο προφανώς κάποιου αναθέτη και σώζεται αποσπασματικά. Διακρίνονται ωστόσο τα γράμματα Δ και ΜΕΙ.

πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου