Translate

Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Αισώπειοι Μύθοι: "Έρως εν Ανθρώποις.."

"Όταν ο Δίας δημιούργησε τους ανθρώπους αυτοί είχαν όλα τα άλλα με τα οποία είναι εφοδιασμένοι τώρα, όμως ο Έρωτας δεν έμπαινε να εγκατασταθεί μέσα στις ψυχές των ανθρώπων, αλλά ο θεός αυτός έχοντας τα φτερά του απλωμένα τριγυρνούσε στον ουρανό και τόξευε μόνο τους θεούς.
Ο Δίας επειδή φοβήθηκε μήπως αφανιστεί το ωραιότερο από τα δημιουργήματα του, έστειλε τον Έρωτα να γίνει φύλακας του γένους των ανθρώπων. 
Αυτός παίρνοντας αυτή την εντολή του Δία δεν δοκίμαζε να κατοικήσει μέσα σ' όλες τις ψυχές ή να έχει τέμενός του κάθε ήθος νεοδίδακτο και ανίερο αλλά τις πολλές και αγελαίες ψυχές τις έδωσε να τις ποιμαίνουν στους πάνδημους Έρωτες, στα παιδιά των νυμφών, ενώ ο ίδιος κατοίκησε μέσα στις θεϊκές και στις ουράνιες ψυχές και διεγείροντας αυτές σε ερωτική μανία έκανε αναρίθμητα καλά στο γένος των ανθρώπων.
Όταν λοιπόν δεις κάποιον να είναι αργοκίνητη φύση και να είναι δυσκίνητος στη φιλία κατανόησε ότι αυτός καθόλου δεν έχει αξιωθεί τα δώρα εκείνου του Έρωτα.
Όταν όμως δεις να είναι έντονος και θερμός στη σκέψη και να ορμά σαν φλόγα στην ερωτική φιλία, κατανόησε ότι αυτό είναι δώρο, εκείνου του Έρωτα."

ΑΙΣΩΠΕΙΟΙ ΜΥΘΟΙ-μτφρ.Θ.ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ-ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΖΗΤΡΟΣ

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τον συγκεκριμένο μύθο στην πρώτη εκπομπή της Μυθικής Αναζήτησης στο ...https://www.youtube.com/watch?v=Dc4dmW6HBXY

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου