Translate

Σάββατο 2 Μαΐου 2015

Ποια η ιστορία της έκφρασης "του έσυρε τα εξ' αμάξης";


"Τα εξ' αμάξης" ή "του έσυρε τα εξ' αμάξης" είναι μία πολύ αρχαία έκφραση που συνδέεται με τα Ελευσίνια Μυστήρια. Οι Αθηναίοι, λάτρευαν ιδιαίτερα την θεά Δήμητρα, προς τιμή της οποίας έκαναν την μεγάλη πομπή των Ελευσίνιων Μυστηρίων.
Η πομπή περνούσε την Ιερά Οδό που και σήμερα έτσι λέγεται και η οποία...
περνούσε πάνω από τον Κηφισό ποταμό.
Την πομπή αυτή, την ακολουθούσαν σχεδόν όλοι οι πολίτες της Αθήνας, γιατί υπήρχε και μία μερίδα από ανθρώπους που δεν τους επιτρεπόταν να συμμετέχουν στην πομπή γιατί η παρουσία τους θα μόλυνε αυτή την γιορτή.
Όπως είναι φυσικό, τα άτομα αυτά το έφερναν βαριά, το θεωρούσαν μεγάλη προσβολή και ήθελαν με κάθε τρόπο να εκδικηθούν. Συγκεντρωνόντουσαν, λοιπόν, κοντά στην γέφυρα του Κηφισού, απ' όπου περίμεναν την πομπή της επιστροφής των ανθρώπων που συμμετείχαν στην συγκεκριμένη γιορτή. Τότε άρχιζαν να βρίζουν χυδαιότατα, να χειρονομούν και γενικά να κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να διαπομπεύσουν αυτούς που γύριζαν από την Ελευσίνα.
Αυτοί πάλι που γύριζαν συνήθως πάνω σε άμαξες και που είχαν κάνει πια το καθήκον τους προς την θεά Δήμητρα, απαντούσαν στις βρισιές και στις χειρονομίες.
Τα λόγια που έλεγαν εκείνοι που ήταν κοντά στην γέφυρα (γεφυριστές) ονομάστηκαν γεφυρισμοί, ενώ  οι απαντήσεις αυτών που ήταν πάνω στις άμαξες ονομάστηκαν "τα εξ' αμάξης".

(Το συγκεκριμένο άρθρο προβλήθηκε στην εκπομπή της Μυθικής Αναζήτησης Νο 12, https://www.youtube.com/watch?v=6uNBd8utvxI

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου