Translate

Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

«Οι Γερμανοί υποδουλώθηκαν εσωτερικά στους Έλληνες»

Η Βρετανίδα φιλόλογος Eliza Butler γράφει το 1935 το βιβλίο της με τίτλο: Η Τυραννία της Ελλάδας Επί της Γερμανίας και αναλύει την παθιασμένη ελληνολατρία των Γερμανών για τον αρχαίο πολιτισμό.
Γράφτηκε την εποχή της ανόδου του ναζισμού στη Γερμανία και αναφέρεται στο πάθος των Γερμανών για την αρχαία Ελλάδα και τα επιτεύγματά της, ένα πάθος που ξεκίνησε τους τελευταίους δύο αιώνες, όταν οι Γερμανοί έπρεπε να επινοήσουν ένα παρελθόν για να σταθούν ισότιμα δίπλα στους άλλους μεγάλους λαούς της Ευρώπης.
Οι γερμανικές βιβλιοκρισίες της περιόδους εκείνης επέρριπταν στη συγγραφέα άκριτο ψυχολογισμό και εξεζητημένα θεωρητικά άλματα. Τελικά το βιβλίο εκδόθηκε συντετμημένο στα γερμανικά μόλις το 1948 και με τον τίτλο «Γερμανοί και ελληνική σαγήνη». Πέρασαν δεκαετίες για να αναγνωριστεί και στη Γερμανία η εξαιρετική διαύγεια των προβληματισμών της Eliza Butler επί της ουσίας. Ένα σύντομο απόσπασμα: 
«Αν οι Έλληνες είναι τύραννοι, τότε οι Γερμανοί είναι γραμμένο να είναι οι σκλάβοι τους. Η Ελλάδα άλλαξε ριζικά τη συνολική πορεία του σύγχρονου πολιτισμού. Όποτε η Ελλάδα έπαιζε ένα ρόλο, άλλαζε τις σκέψεις, τα μέτρα και τα σταθμά, τις παραστάσεις, τα οράματα και τα όνειρα. Η Γερμανία ωστόσο είναι το καλύτερο παράδειγμα για το πόσο τυραννική μπορεί να καταντήσει αυτή η ελληνική πνευματικότητα. Οι Γερμανοί μιμήθηκαν τους Έλληνες πιο τυφλά από ό,τι το έκανε κάθε άλλη φυλή, οι Γερμανοί υποδουλώθηκαν εσωτερικά στους Έλληνες, τους ενστερνίσθηκαν πιστά χωρίς την παραμικρή αντίσταση. Βεβαίως και δεν είναι εύκολο να προσμετρήσει κανείς την ελληνική επιρροή στην Ευρώπη. Αλλά πουθενά η επιρροή αυτή δεν ήταν τόσο καθοριστική όσο στη Γερμανία.
Οι Γερμανοί διακρίνονται από το έντονο πάθος με το οποίο αφοσιώνονται σε διάφορες ιδέες και προσπαθούν να τις μετατρέψουν σε πραγματικότητες. Τα μεγαλύτερα επιτεύγματά τους, οι πιο καταστροφικές αποτυχίες τους, η τραγική πολιτική τους ιστορία διαπνέονται εξ ολοκλήρου από αυτόν τον επικίνδυνο ιδεαλισμό. Αν οι περισσότεροι από εμάς είμαστε θύματα των περιστάσεων, μπορεί κανείς να πει ότι ο γερμανικός λαός ως σύνολο είναι έρμαιο των ιδεών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου