Translate

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

Nα τρώμε για να ζούμε και όχι για να ευχαριστιόμαστε

"Ενώ είναι πολλές οι ευχαριστήσεις, οι οποίες εξαναγκάζουν τον άνθρωπο να υποκύψει σ’ αυτές παρά το συμφέρον του, νομίζω ότι η ευχαρίστηση της τροφής είναι η πιο ακατανίκητη.
Για τις άλλες ηδονές ερχόμαστε πιο σπάνια σε επαφή, ενώ αυτήν είναι ανάγκη να τη γευόμαστε οπωσδήποτε κάθε μέρα, ώστε να είναι σ’ αυτήν την περίπτωση περισσότεροι οι κίνδυνοι. Γιατί, και αυτός που τρώει περισσότερο απ’ όσο πρέπει αμαρτάνει, και αυτός που τρώει λαίμαργα, και αυτός που προτιμάει τις πιο ευχάριστες παρά τις υγιεινές τροφές. Είναι σφάλμα για την τροφή, και όταν την τρώμε σε λάθος ώρα. Υπάρχουν ακόμη κι άλλα σφάλματα με την τροφή και πρέπει απ’ όλες να απέχουμε. Και θα μπορούσε κάποιος να τα αποφύγει, αν συνήθιζε τον εαυτό του να επιλέγει τροφή, όχι για να ευχαριστιέται αλλά για να τρέφεται, όχι για ευχαριστεί τον οισοφάγο του, αλλά για να δυναμώνει το σώμα του. Γιατί ο οισοφάγος έχει δημιουργηθεί για να είναι δίοδος της τροφής, και όχι όργανο ευχαρίστησης, ενώ η κοιλιά (έχει δημιουργηθεί) για τον ίδιο λόγο για τον οποίο και έχει δοθεί στο φυτό η ρίζα. Γι’ αυτό και ταιριάζει σε μας να τρώμε για να ζούμε και όχι για να ευχαριστιόμαστε".

Πολλῶν ἡδονῶν οὐσῶν, αἳ τὸν ἄνθρωπον ἐνδιδόναι αὐταῖς βιάζονται παρὰ τὸ συμφέρον, δυσμαχωτάτη εἶναι δοκεῖ ἡ περὶ τροφὴν ἡδονή. Ταῖς μὲν γὰρ ἄλλαις ἡδοναῖς σπανιώτερον ὁμιλοῦμεν, ταύτης δὲ ἀνὰ πᾶσαν ἡμέραν πάντως πειρᾶσθαι ἀνάγκη, ὥστε πλείους οἱ ἐνταῦθα κίνδυνοι. Καὶ γὰρ ὁ πλέον ἢ δεῖ ἐσθίων ἁμαρτάνει, καὶ ὁ κατασπεύδων ἐν τῷ ἐσθίειν, καὶ ὁ τὰ ἡδίω τῶν ὑγιεινοτέρων βρώματα προτιμῶν. Ἔστι δὲ ἁμαρτία περὶ τροφὴν καὶ ὅταν παρὰ καιρὸν προσφερώμεθα αὐτήν. Ἔτι δὴ καὶ ἄλλων ἁμαρτιῶν οὐσῶν περὶ τροφήν, δεῖ ἁπασῶν καθαρεύειν. Καθαρεύοι δ' ἄν τις ἐθίζων αὑτὸν αἱρεῖσθαι σῖτον οὐχ ἵνα ἥδηται ἀλλ' ἵνα τρέφηται, οὐδ' ἵνα λεαίνηται τὴν κατάποσιν ἀλλ' ἵνα ῥωννύηται τὸ σῶμα. Καὶ γὰρ γέγονεν ἡ μὲν κατάποσις δίοδος εἶναι τροφῆς, οὐχ ἡδονῆς ὄργανον, ἡ δὲ γαστὴρ τοῦ αὐτοῦ χάριν οὗπερ ἕνεκα καὶ φυτῷ ῥίζα γέγονεν. Διὸ καὶ προσήκει ἐσθίειν ἡμῖν ἵνα ζῶμεν, οὐχ ἵνα ἡδώμεθα.
Γάιος Μουσώνιος Ρούφος (Στοβαίος, Ανθολόγιον)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου