Translate

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Καταστροφή της αρχαίας Κυρήνης (700 πχ) από τους Λυβίους!


Με μια μπουλντόζα και την ανοχή των Αρχών, κάτοικοι της Λιβύης ξεπάστρεψαν ένα τμήμα της αρχαίας νεκρόπολης της Κυρήνης (700 π.Χ.), της παλαιότερης και μεγαλύτερης ελληνικής αποικίας στην Κυρηναϊκή (βορειοανατολική Λιβύη). Η μεγάλη αυτή καταστροφή συντελέστηκε γιατί οι κάτοικοι θέλουν σ' εκείνο το σημείο να χτίσουν σπίτια και καταστήματα...

«Η αρχαία νεκρόπολη είναι μια από τις σημαντικότερες στον κόσμο. Οι ταφικές της κόγχες και οι σαρκοφάγοι κατασκευάστηκαν το 600 π.Χ. Οι τάφοι αυτοί απλώνονται σε κάθε πλευρά του δρόμου που οδηγεί στο κέντρο της αρχαίας πόλης της Κυρήνης», σύμφωνα με τον καθηγητή αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μπάιντα, Αχμέτ Χουσεΐν. Σήμερα, από τη δόξα της Αρχαίας Κυρήνης σώζεται μόνο το νεκροταφείο της, συνολικής έκτασης περίπου 10 στρεμμάτων, που ήταν σε χρήση μεταξύ του 600 και του 400 π.Χ. Ο χώρος έχει ανακηρυχθεί ως Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά από την UNESCO γιατί περιλαμβάνει 1.200 νεκρικές κόγχες σκαμμένες στο φυσικό βράχο και χιλιάδες σαρκοφάγους που βρίσκονται στο έδαφος.
Από την επέμβαση των αγροτών με βαριά μηχανήματα προκειμένου να εξασφαλίσουν χώρο για την ανοικοδόμηση κατοικιών, η αρχαιολογική θέση σε μεγάλο βαθμό έχει καταστραφεί. «Περί τις 200 κρύπτες και τάφοι έχουν καταστραφεί, όπως και ένα τμήμα αγωγού του 200 μ.Χ. Αρχαία αντικείμενα πετάχτηκαν σε κοντινό ποταμό σαν να ήταν σκουπίδια», αναφέρει ο κ. Χουσεΐν, σημειώνοντας ότι «τα έθιμα και οι παραδόσεις έχουν μεγαλύτερο βάρος στη Λιβύη από το γραπτό νόμο.
Η γη αυτή παραδοσιακά ανήκει σε οικογένειες που ζουν σε κοντινά αγροκτήματα. Επίσημα έγγραφα που να πιστοποιούν την ιδιοκτησία τους δεν έχουν, αλλά οι διεκδικήσεις τους δεν αμφισβητούνται. Επί Καντάφι οι οικογένειες αυτές δεν τολμούσαν να δράσουν.
Τώρα όμως έχουν μετατρέψει τον αρχαιολογικό χώρο σε ζώνη ανοικοδόμησης. Μάλιστα σχεδιάζουν να πουλήσουν τη γη, χωρίζοντάς την σε τεμάχια των 500 τ.μ., σε κατασκευαστικές εταιρείες και ιδιώτες. Κι επειδή δεν υπάρχουν επίσημα έγγραφα, θα πουληθούν φθηνά, αντί 15.000 δηναρίων, δηλαδή περί τα 8.900 ευρώ το καθένα, ενώ η πραγματική αξία τους ανέρχεται στα 100.000 δηνάρια, ήτοι 59.000 ευρώ».

πηγή Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου