Translate

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Πως προέκυψε η έκφραση "σπάσαμε πλάκα"

'Οταν η Αθήνα έγινε πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, άρχισαν να καταφθάνουν ένα σωρό αρχαιοκάπηλοι, που δημιούργησαν ολόκληρα δίκτυα από πράκτορες. Οι πράκτορες αυτοί ήταν συνήθως Μαλτέζοι, που είχαν εγκατασταθεί γύρω...
από την Πύλη του Αδριανού. Για να καλύπτουν, ωστόσο, την πραγματική τους δουλειά, έφερναν με ειδικά σκάφη στον Πειραιά τις γνωστές μαλτεζόπλακες, που χρησίμευαν για τα κράσπεδα των δρόμων και τις μονώσεις των ταρατσών.
Κάποτε ένας από αυτούς, ο Ντομένικο Τσερούνια, πιάστηκε να μεταφέρει στο καράβι του μερικές αρχαιότητες σπάνιας τέχνης, για να τις πάρει μαζί του και να τις πουλήσει. Αμέσως τότε μερικοί θερμόαιμοι φοιτητές, που τον πήραν είδηση, ανέβηκαν στο πλοίο του και τα έκαναν γυαλιά - καρφιά. Κατέστρεψαν ακόμα και αυτές τις μαλτεζόπλακες, που βρίσκονταν εκεί και που ο Τσερούνια δεν είχε προλάβει να τις ξεφορτώσει.
Ύστερα, αφού πήραν τα αρχαία, ξαναγύρισαν στην Αθήνα, πήγαν στην Πύλη του Αδριανού και έσπασαν όλες τις πλάκες των Μαλτέζων, που είχαν εκεί απλωμένες, αναγκάζοντάς τους έτσι να εγκαταλείψουν το ταχύτερο την Αθήνα.
Από αυτό, λοιπόν, το επεισόδιο έμειναν μέχρι τις ημέρες μας οι φράσεις: "σπάσαμε πλάκα" και "σπάζω πλάκα".
Tο παραπάνω απόσπασμα προβλήθηκε στην εκπομπή της Μυθικής Αναζήτησης Νο 14http://mythiki-anazitisi.blogspot.gr/2015/06/14_25.html

1 σχόλιο: