Translate

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Η Ολότητα του Έρωτα και η Εστίαση μας


Υπάρχει μία πρόταση στο Συμπόσιο του Σωκράτη, που αποτελείται από 9 λέξεις (όλες κι όλες) και μας παρουσιάζει την ολότητα του Έρωτα σε όλες τις εκφάνσεις του, ανάλογα από ποια οπτική τον δούμε κατάματα.
"Τοῦ ὅλου οὖν τῇ ἐπιθυμίᾳ καὶ διώξει ἔρως ὄνομα"
"Του ολοκλήρου η επιθυμία και η ορμή έχει το όνομα έρως" (Σωκράτης στο Συμπόσιο, 192.e.10 - 193.a.1).
Μία μικρή ανάλυση αυτής της εστίασης είναι η εξής...

Η Ολότητα (το Εν του Παν) προσδιορίζει την Αρμονία και την Τελειότητα, τόσο των Ανθρώπων ως οντότητες, όσο και του Σύμπαντος (συν - Παν), ως ζώντες οργανισμοί που είναι και διέπονται από τους Νόμους του Δημιουργού Νου, τους οποίους υλοποιεί ο Δημιουργικός Έρωτας.

Η Δύναμη κι η Ενέργεια του είναι τόσο μεγάλη και ουσιαστική που είναι ικανή να ενώνει δύο Ερωτευμένους σε ένα σώμα ή να είναι σύμμαχος στην αναζήτηση της προσέγγισης του καθένα στο Άπειρο και στο Όλον, τόσο της Ζωής γενικότερα, όσο και του Ατόμου ειδικότερα, αντιπροσωπεύοντας κι οι δύο αυτές κατηγορίες, την ίδια την Δημιουργία. 

Η Επιθυμία κι η Ορμή του οποιουδήποτε, προς τον Έρωτα, έχει αποτέλεσμα πάντα να Κυοφορεί και να Γεννά, αυτό που επιθυμεί ο καθένας, από Αυτόν.

Για αυτό, ο Έρωτας, πρέπει να είναι Πανταχού Παρόν στην διάρκεια των προσωπικών μας στιγμών κι αυτό εξαρτάται από εμάς τους ίδιους, βάση της εστίασης που έχουμε, στα ίδια τα δεδομένα που έχουμε ως ερεθίσματα προς ανάλυση, για να καταλήξουμε σε συμπεράσματα για να δούμε αποτελέσματα. Και πάντα τα αποτελέσματα έχουν σχέση με την "οπτική" μας, που εμπεριέχει την προσωπική κοσμοθεώρηση μας.

Έλ λην Μακεδόνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου