Translate

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Η αποκάλυψη του Βουλευτηρίου (πριν 2.400 έτη) της Αρχαίας Άσσου


Το βουλευτήριο (ο χώρος πραγματοποίησης των συμβουλίων των πολιτών για να συζητήσουν διοίκηση, πολιτική και θέματα εμπορίου) που αποκαλύφθηκε στην αρχαία πόλη της Άσσου ιδρύθηκε πριν από 2.400 χρόνια στην Μικρά Ασία. Η συγκεκριμένη πόλη είναι επίσης γνωστή για τη δεύτερη Ακαδημία του Πλάτωνα, η οποία φιλοξένησε ακόμα έναν επιφανή Έλληνα φιλοσόφο τον Αριστοτέλη, τον 4ο αιώνα πχ...

Η σπουδαίοτητα της αποκάλυψης είναι μεγάλη και για αυτό το Πανεπιστήμιο
Çanakkale και η ερευνητική ομάδα των αρχαιολόγων κάνουν προσεκτική και ουσιαστική εργασία.

Ο επικεφαλής των ανασκαφών στην αρχαία πόλη, Ν. Αρσλάν, ο οποίος είναι Ακαδημαϊκός Καθηγητής του συγκεκριμένου πανεπιστημίου δήλωσε, αυτά που ήδη γνωρίζουμε ότι δηλαδή το βουλευτήριο ως θεσμός  για πρώτη φορά στήθηκε στο 5ο και 6ο αιώνα π.Χ. στην Αθήνα και η δημοκρατία γρήγορα επεκτάθηκε και σε άλλες ελληνικές πόλεις. 

Επίσης ότι το πρώτα  βουλευτήρια στην Μικρά Ασία σήμερα πιστεύεται ότι κτίστηκαν τον 2ο π.Χ. αιώνα, όπως αυτό στην Ελληνική Μίλητο, καθώς και ότι η έρευνα τα τελευταία χρόνια έφερε στο φως την επιγραφή του βουλευτηρίου στην Άσσο.

Τι έγραφε η επιγραφή; Ανέφερε από ποιον κτίστηκε το κτίριο του βουλευτηρίου. Συγκεκριμένα έγραφε «Το κτίριο στην Άσσο χτίστηκε από τον Λάδομο και τη σύζυγό του» μια οικογένεια όπου τα μέλη της οποίας ήταν από τα κορυφαία την εποχή εκείνη  στην αρχαία πόλη και η οποία επιγραφή χρονολογείται στο τέλος του 4ου αιώνα πχ. 


Η εξέταση μας δείχνει ότι σε αντίθεση με άλλα βουλευτήρια της Μικράς Ασίας, αυτά τα καθίσματα είναι κατασκευασμένα από ξύλο σε αυτό το κτίριο, ενώ είναι κατασκευασμένα από πέτρα σε άλλα συγκροτήματα.

Επίσης θεωρεί ότι το αρχιτεκτονικό σχέδιό στο βουλευτήριο στην Άσσο έχει το πλησιέστερο παράδειγμα που είναι αυτό με την αγορά της Αθήνας, όπου οι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν διοίκηση, πολιτική και θέματα εμπορίου. 

Ο επικεφαλής της ανασκαφής επίσης  δήλωσε ότι, ο επιφανής φιλόσοφος Αριστοτέλης θα μπορούσε να είναι ο λόγος για τη σύσταση του βουλευτήριου στην Άσσο. Επειδή γνωρίζουμε ότι ο Αριστοτέλης έμεινε στην Άσσο στα μέσα του 4ου αι. 

Μπορούμε επίσης να πούμε ότι μια δεύτερη τύπου  Ακαδημία Πλάτωνος ιδρύθηκε επίσης εδώ. Το ένα είναι στην Αθήνα και το δεύτερο σκέλος είναι στην Άσσο. Χάρη σε αυτή την Ακαδημία, οι άνθρωποι της Άσσου έλαβαν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τη δημοκρατία στην Αθήνα. 

Κατόπιν ο  Αριστοτέλης έφυγε από την πόλη, η περιοχή καταλήφθηκε από τους Πέρσες και οι άνθρωποι δεν έχουν πια την ευκαιρία να μάθουν  τις γνώσεις  αυτές που προσφέρει μια ακαδημία για την πραγματική ζωή, με έναν τρόπο αρκετά ικανοποιητικό όπως στην Ακαδημία  του Πλάτωνα.  

Αλλά όταν ο Μέγας Αλέξανδρος πάτησε το πόδι του στην Ιωνία οι άνθρωποι της Άσσου συνειδητοποίησαν  τα δόγματα του Πλάτωνα και κατασκεύασαν  το πρώτο βουλευτήριο στην Μικρά Ασία . Σημειώστε ότι το βουλευτήριο χρονολογείται πριν από 2.400 χρόνια, και συνέχισε ο επικεφαλής της ανασκαφής : "Μπορούμε να πούμε ότι η Άσσος ήταν η πρώτη πόλη στην ιστορία που την διοικούσαν φιλοσόφοι".

Πληροφορίες από την Hurriyet Daily News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου