Translate

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

"Ξαναζωντανεύει" η Αργώ


Tην προέγκριση παραγωγής τηλεοπτικού υλικού με θέμα την Αργώ και τη δέσμευση πίστωσης 10.000 ευρώ, αποφασίζει στην αυριανή του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου.
Το ντοκιμαντέρ θα παρουσιάζει το μυθικό πλοίο, την Αργώ, την ανακατασκευή του οποίου ξεκίνησε ο Δήμος Βόλου το 2004 και ολοκλήρωσε το 2006.
Στην αρχή θα προβάλλεται και αναδεικνύεται ο Μύθος της Αργοναυτικής εκστρατείας, οι ήρωες και η σχέση τους με την αρχαία Ιωλκό και το Βόλο του σήμερα...
Στη συνέχεια θα παρουσιάζεται η κατασκευή του μυθικού πλοίου, με μήκος 30μ. και πλάτος 4μ, του οποίου η ναυπήγηση έγινε στα Πευκάκια (από το τοπικό ναυπηγείο Ρέππου), όπου βρισκόταν το αρχαίο λιμάνι των Παγασών. Για την κατασκευή χρησιμοποιήθηκε ξύλο από το Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων, καθώς και εργαλεία και μέθοδοι ναυπήγησης της Μυκηναϊκής εποχής.
Ακολουθεί η καθέλκυση και οι δοκιμαστικές πλόες στον Παγασητικό κόλπο, για την προετοιμασία του μεγάλου ταξιδιού.
Το ταξίδι από το Βόλο μέχρι την Αδριατική θάλασσα, ξεκινά το 2008. Η «ψυχή» της Αργούς, οι κωπηλάτες της, συμμετείχαν στην εκστρατεία εθελοντικά, προερχόμενοι από διάφορα μέρη της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού (Γεωργία, Ολλανδία, Καναδάς) και δοκιμάστηκαν σε καθημερινή βάση απέναντι σε όχι πάντα ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, για να τηρήσουν πιστά τους κανόνες της πανάρχαιας ελληνικής ναυπηγικής, η οποία ακόμα και σήμερα αποτελεί αντικείμενο επιστημονικού και ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος. Το πλοίο ταξίδευε μόνο την ημέρα και έτσι οι στάσεις του ήταν συχνές. Σε όλες τις πόλεις και τα λιμάνια που προσέγγισε, η Αργώ έγινε δεκτή με ενθουσιασμό και με εκδηλώσεις υποδοχής, που διοργανώνονταν αυθόρμητα από τους κατοίκους.
Συνεντεύξεις των σύγχρονων Αργοναυτών, για την μοναδική εμπειρία που έζησαν, όχι μόνο «βάζουν» τον θεατή, μέσα στο πλοίο κατά την διάρκεια του ταξιδιού, αλλά και τον ταξιδεύουν στον Μύθο.
Το ντοκιμαντέρ που θα βασιστεί στο αρχειακό υλικό που διαθέτει ο Δήμος Βόλου (βίντεο και φωτογραφίες) αλλά και σε καινούργια γυρίσματα που, με «σφιχτό» μοντάζ και γρήγορο ρυθμό, θα περιγράφουν το θέμα θα έχει διάρκεια ταινίας 15 λεπτά, ενώ η αφήγηση θα είναι στα Ελληνικά και τα Αγγλικά.

Στόχοι του προγράμματος, όπως τονίζουν οι υπεύθυνοι της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής του Δήμου Βόλου είναι :
- Να αποτελέσει εργαλείο τουριστικής προβολής της πόλης του Βόλου για την προσέλκυση επισκεπτών.
- Να αξιοποιηθεί για εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς σκοπούς που σχετίζονται με την ανάδειξη της ιστορίας και τον πολιτισμού της πόλης του Βόλου και της ευρύτερης περιοχής του.
Που απευθύνεται
Στους επισκέπτες Πολιτιστικού Τουρισμού (ώστε ο Βόλος να καθιερωθεί στο πλαίσιο αυτό, ως προορισμός με διεθνή αναγνωρισιμότητα και εμβέλεια, μέσω της Αργούς, του συμβόλου της πόλης).
Στα σχολεία που επισκέπτονται το Βόλο και την ευρύτερη περιοχή του, στο πλαίσιο του Μαθητικού Τουρισμού.
Στους επισκέπτες κρουαζιέρας.
Στους επισκέπτες Συνεδριακού Τουρισμού.
Στους επισκέπτες του Μουσείου της Αργούς ( βρίσκεται σε φάση σχεδιασμού).

πηγή: Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου