Translate

Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Ως θρησκευτική επιγραφή "μιλά" ο Δίσκος της Φαιστού



Η θρησκευτική «Βίβλος» ενός ισχυρού μινωικού βασιλείου ίσως διαβαστεί μέσα στα επόμενα χρόνια. Οι επιστήμονες έχουν ολοκληρώσει κατά 90% την επιγραφική μελέτη του δίσκου που θα οδηγήσει στη γλωσσολογική ανάλυσή του...

Αυτό γνωστοποίησε ο δρ Γκάρεθ Οουενς, διευθυντής Γραφείου Διεθνών Σχέσεων ΤΕΙ Κρήτης, παρουσιάζοντας τα πορίσματα των πολυετών ερευνών του σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ΤΕΙ Κρήτης με τον Δήμο Χανίων.
Η επιγραφική μελέτη του Δίσκου της Φαιστού πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι, ενώ πλέον υπάρχουν αποδείξεις ότι πρόκειται για μινωική θρησκευτική επιγραφή που πιθανόν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Οουεν, μιλά για μία θεότητα ή μητέρα. Οπως ανέφερε, ο ίδιος και οι συνεργάτες του μπορούν να διαβάσουν το 90% του δίσκου με φωνητικές αξίες βάσει της Γραμμικής Β. Ωστόσο, δεν γνωρίζουν ακόμη τι γράφει. Ελπίζει το βήμα της αποκρυπτογράφησης να ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι.
«Στην Κρήτη έχουμε γραφές με ιδεογράμματα και εικονογράμματα πάνω σε σφραγιδόλιθους που χρονολογούνται στο τέλος της 3ης χιλιετίας π.Χ.», είπε ένας κορυφαίος Ελληνας επιγραφολόγος, ο Χαράλαμπος Κριτζάς, σε ομιλία του στο πλαίσιο των μαθημάτων της Αρχαιολογικής Εταιρείας που είναι αφιερωμένα στην Κρήτη.
Ο κ. Κριτζάς σημειώνει πως η λεγόμενη ιερογλυφική γραφή είναι μια συστηματικότερη μορφή γραφής, με κύριο παράδειγμα τον Δίσκο της Φαιστού, που κρατάει έως σήμερα το μυστήριό του. Τα τελευταία δείγματα της ιερογλυφικής γραφής φθάνουν έως το 1500 π.Χ. «Η Γραμμική Α παρέμεινε σε χρήση μέχρι το 1450 και ένα τουλάχιστον δείγμα της σώζεται σε ένα ειδώλιο με γραπτή επιγραφή που χρονολογείται στα 1375 π.Χ.».
Η γλώσσα στη Γραμμική Α «είναι η μινωική που δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί και η μετεξέλιξη της είναι η Γραμμική Β που σχετίζεται με τη μυκηναϊκή παρουσία στην Κρήτη. Τα παλαιότερα δείγματά της έχουν βρεθεί στην Κνωσό και χρονολογούνται στα 1470-1400 π.Χ. και τα νεότερα στην αρχαία Κυδωνία (σημερινά Χανιά), 1250-1200 π.Χ. Η Γραμμική Β αποκρυπτογραφήθηκε το 1952 και είδαμε ότι η γλώσσα που κατέγραφε ήταν η ελληνική σε μια πρώιμη μορφή της».

πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου