Translate

Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΝΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ


  Η Μυθική Αναζήτηση σε συνεργασία με το Περιοδικό "Φιλοσοφείν" (με περιεχόμενα σύνολο εργασίων - άρθρων, καθηγητών Πανεπιστημίων σε σχέση με την φιλοσοφία) και με την ευγενική χορηγία των Εκδόσεων Ζήτρος, σας παρέχουν την δυνατότητα να συμμετέχετε στον νέο διαγωνισμό, που σε αυτή την περίπτωση θα υπάρχουν 3 ερωτήσεις και όσοι απαντήσουν σωστά σε όλες, θα κληρωθούν για να βγουν οι 6 νικητές (όσα και τα δώρα).
Οι ερωτήσεις είναι οι εξής...

1) Ποιο "παρατσούκλι" είχε δώσει ο Πλάτων στον μαθητή του Αριστοτέλη στην Ακαδημία;
    α) Ο γελαστός φιλόσοφος;
    β) Ο νους;
    γ) Ο σκοτεινός φιλόσοφος;

2) Η ευθυμία (η ορθή κατάσταση της ψυχής) ταυτίζεται με την ανθρώπινη ευδαιμονία - ευτυχία, σύμφωνα με τον...
    α) Επίκουρο;
    β) Αρίστιππο;
    γ) Δημόκριτο;

3) Ποιοι αρχαίοι σοφοί κατηγορήθηκαν από τον αθηναϊκό δήμο για αθεΐα με προτεινόμενη ποινή την ποινή του θανάτου;
    α) Σωκράτης, Γοργίας, Ευριπίδης, Διογένης ο κυνικός;
    β) Αισχύλος, Αναξαγόρας, Πρωταγόρας, Σωκράτης;
    γ) Αισχύλος, Σωκράτης, Περικλής, Διογένης ο κυνικός;

Τα 6 δώρα του διαγωνισμού
- Τρία περιοδικά του τελευταίου τεύχους του περιοδικού "Φιλοσοφείν" με θέμα το σύνολο των εργασιών που παρουσιάστηκαν από τους καθηγητές Πανεπιστημίων από όλη την Ελλάδα στο διήμερο Συμπόσιο αφιερωμένο στον Πλάτωνα (με διοργανωτή το ίδιο το περιοδικό), καθώς και συμπληρωματικά άρθρα που ενσωματώθηκαν για να καταλήξει να κυκλοφορήσει το περιοδικό με 460 σελίδες.


- Ένα βιβλίο "Ο Πολιτικός Ανήρ στην Αρχαία Ελλάδα: οι φιλοσοφικές καταβολές της πολιτικής πράξης (από τον Όμηρο στον Αριστοτέλη) του Ηλία Βαβούρα (Διδάκτωρ Φιλοσοφίας).
Ο Ηλίας Βαβούρας διερευνά στοχαστικά -σύμφωνα με τη λογική της ακολουθίας μέσα στην ιστορική διαδοχικότητα- σημαντικές εκδοχές της φιλοσοφικής εννοιολόγησης της σχέσης του φυσικού με τον νομικό παράγοντα (Όμηρος, Επτά Σοφοί, Ηράκλειτος, Δημόκριτος, το θεωρητικό -και- κοινωνικό περιβάλλον της νομικής συνθήκης: Σοφιστές, Ξενοφών, το αντίστοιχο της προτεραιότητας της φύσης: Ιπποκράτης, Θουκυδίδης, Πυθαγόρειοι, Σωκράτης - Πλάτων, Αριστοτέλης), προκειμένου να αναπτύξει τη λογική μιας ανοιχτής υπέρβασης των διλημματικών προσεγγίσεων του πολιτικού ζητήματος.


- Ένα βιβλίο, ο "Πολιτικός" του Πλάτωνα.
Ο νέος τόμος των εκδόσεων ΖΗΤΡΟΣ δομείται από τις παρεμβάσεις τριών καταρτισμένων ανθρώπων του φιλοσοφικού και φιλολογικού χώρου. Ο Κ. Ζουράρις επεμβαίνοντας καίρια με τον πρόλογό του στο κείμενο του Πολιτικού χαράσσει εναργώς τις κατευθυντήριες γραμμές της ανάγνωσης. Ο Ηλ. Βαβούρας με την εκτενή και επιστημονικά εμπεριστατωμένη μελέτη του, Οι Αρχές της Πλατωνικής Πολιτικής Επιστήμης «Μια φιλοσοφική ερμηνεία του Πολιτικού», αναλαμβάνει το εγχείρημα μιας πρωτογενούς και ενδελεχούς φιλοσοφικής ερμηνείας του πλατωνικού Πολιτικού που επιστεγάζεται με την ύπαρξη των καθοδηγητικών για τον αναγνώστη σχολίων στο τέλος του έργου. Ο διακεκριμένος φιλόλογος Θ. Μαυρόπουλος εγγυάται τη δόκιμη μετάφραση του πλατωνικού έργου στη νέα ελληνική γλώσσα.





- Ένα βιβλίο "Η μοναξιά του Ζέιτενλικ" του συγγραφέα Λαζαρίδη Σπύρου (καθηγητής).
Η προϊστορία των δυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης ταυτίζεται με τη μοναξιά της μεγάλης περιοχής που λεγόταν Ζέιτενλικ. Η μοναξιά αυτή διαταράσσεται στην αυγή του εικοστού αιώνα. 
Η πόλη απελευθερώνεται από τους Τούρκους, καταφθάνουν στην περιοχή οι πρόσφυγες του 1914, αμέσως μετά, το 1915, έρχονται τα συμμαχικά στρατεύματα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ακολουθεί η πυρκαγιά του 1917 και οι πυροπαθείς. Η δυτική ύπαιθρος της Θεσσαλονίκης ξαφνικά γεμίζει κόσμο. Στήνονται οικισμοί οι οποίοι, παρά τον προσωρινό χαρακτήρα τους, δε θα ερημώσουν ποτέ.


Οι απαντήσεις μπορούν να δοθούν με τους εξής δύο τρόπους:
α) με σχόλιο στο facebook κάτω από τις κοινοποιήσεις του άρθρου
β) με σχόλιο στο μπλογκ Μυθική Αναζήτηση στο τέλος του άρθρου.

Ο διαγωνισμός θα ισχύει μέχρι τις 20 Αυγούστου 2014 και ώρα 12:00, ημέρα που θα πραγματοποιηθεί και η κλήρωση.

Καλή επιτυχία σε όλους τους συμμετέχοντες.

18 σχόλια:

  1. 1-->β
    2-->α
    3-->β
    λογαριασμος facebook : Νίκος Σταϊκούλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η κλήρωση έληξε με θετική ανταπόκριση από εσάς, κάτι για το οποίο σας ευχαριστουμε, όπως και τις "Εκδόσεις Ζήτρος" για την ευγενική προσφορά τους. Οι σωστές απαντήσεις είναι οι εξής:
    1) β. Νους
    2) γ. Δημόκριτος
    3) β. Αισχύλος, Αναξαγόρας, Πρωταγόρας, Σωκράτης.
    Οι νικητές των βιβλίων
    - Τα τρία περιοδικά "Φιλοσοφείν" του Ιουνίου 2014 με αφιέρωμα στον Πλάτωνα, κερδίζουν οι Carpe Diem, Manolis Plitsidis, georgia.
    - Το βιβλίο του διδάκτωρ Φιλοσοφίας Ηλία Βαβούρα, "Ο πολιτικός Ανήρ στην Αρχαία Ελλάδα" κερδίζει ο Johnie One.
    - To βιβλίο "Πολιτικός" του Πλάτωνα κερδίζει ο Εndymion X.
    - Το βιβλίο του Λαζαρίδη Σπύρου "Η μοναξιά του Ζέιτενλικ" κερδίζει Irene Ioannidou.
    Για να διευθετηθεί η αποστολή των εν λόγω βιβλίων, θα πρέπει να επικοινωνήσετε στο mail του μπλογκ mythikianazitisi@gmail.com ή στην σελίδα του facebook με μήνυμα,
    Σας ευχαριστούμε για την ανταπόκριση.
    ΟΙ εκπλήξεις θα συνεχιστούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή