Translate

Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Αποκαλύπτεται σε όλο του μεγαλείο το Γυμνάσιο της Αρχαίας Ολυμπίας


Βρέθηκε το πέρας του Γυμνασίου της Αρχαίας Ολυμπίας, που είχε μήκος όσο ένα στάδιο (186 μέτρα), ενώ σώζεται επίσης η συνέχεια της ανατολικής Στοάς του μνημείου, που σταδιακά αποκαλύπτεται σε όλο του μεγαλείο, όπως έγινε χθες γνωστό κατά τη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), που έκρινε την τύχη των αρχαιοτήτων οι οποίες εντοπίστηκαν στις πρόσφατες ανασκαφές...
Πρόκειται για ένα φρέαρ, δύο κλίβανους, κατάλοιπα δαπέδου από πήλινες πλάκες και υπολείμματα τείχους της ρωμαϊκής και υστερορωμαϊκής περιόδου, που «διατρέχει» εξωτερικά την Ανατολική Στοά του Γυμνασίου της Αρχαίας Ολυμπίας.
Τα αρχαία ανασκάφτηκαν το τελευταίο διάστημα μέσα σε μια έκταση 350 τ.μ., στο πλαίσιο έργου που εκτελείται από την Ζ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων για την αποκάλυψη και ανάδειξη του Γυμνασίου της Αρχαίας Ολυμπίας, αλλά και για τη χωροθέτηση της νέας εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο.
Ως το πέρας του έργου αναμένεται να έχουν ερευνηθεί άλλα 60 τ.μ. Όπως αναφέρθηκε χτες στο ΚΑΣ, πρόκειται πιθανότατα για κατάλοιπα οικιστικών και εργαστηριακών εγκαταστάσεων, που χρονολογούνται μεταξύ 3ου και 4ου αι. μ. Χ. και τα οποία θα διατηρηθούν σε κατάχωση, όπως προτάθηκε και από την αρμόδια Εφορεία.

Το ΚΑΣ, που είπε «ναι» στην κατάχωση, έδωσε επίσης το «πράσινο φως» στη νέα είσοδο και διαδρομή, που θα έχει μια μικρή στάση στην ανασκαφή, καθώς και στην προμελέτη διατήρησης των πρανών του εντυπωσιακού μνημείου.
«Το μνημείο είναι εξαιρετικά σημαντικό, αλλάζει την εικόνα του χώρου και το μέγεθός του επιτρέπει στον επισκέπτη να αντιληφθεί πολύ καλύτερα το τι συνέβαινε στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πέρα όμως από τη συμβολική του σημασία, έχουμε ένα εντυπωσιακά μεγάλο μνημείο, το οποίο είναι άδικο να βρίσκεται καταχωμένο», δήλωσε η γγ Λίνα Μενδώνη, μιλώντας για το μνημείο που αναδύεται, καθώς τμήμα του βρίσκεται ακόμα κάτω από το έδαφος, αλλά και από τον δρόμο που οδηγούσε ως πρόσφατα τους επισκέπτες στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας.
Γι' αυτό, τμήμα του αλλάζει πορεία, ενώ η είσοδος χωροθετείται λίγο διαφορετικά, ώστε να είναι εφικτή η πλήρης αποκάλυψη του Γυμνασίου, που οικοδομήθηκε τα ελληνιστικά χρόνια για την προπόνηση των αθλητών στα αγωνίσματα δρόμου και στο πένταθλο.
Σύμφωνα με την παρουσίαση των πρόσφατων ερευνών, σε μια μεγάλη ανασκαφική τομή μήκους 30 μέτρων και πλάτους 9, που "ανοίχτηκε" κατά μήκος της εξωτερικής πλευράς της Στοάς, διαφάνηκαν η συνέχεια του ανατολικού εξωτερικού τείχους του Γυμνασίου, που σώζεται σε ύψος περίπου 1,10 μ., η συνέχεια της ανατολικής Στοάς, με τμήματα κιόνων in situ, καθώς και ο αγωγός απορροής υδάτων, ο οποίος διέτρεχε κατά μήκος τη Στοά, προς τον υπαίθριο χώρο του Γυμνασίου.
Όπως αναφέρθηκε και από τη γγ, «προβλέπεται σε επόμενη φάση να αποκαλυφθεί όλο το μνημείο», ενώ σε δύο τομές που έγιναν πίσω από τους μικρούς σύγχρονους οικίσκους που λειτουργούν ως εκδοτήρια και πωλητήριο, εντοπίστηκε το πέρας του μνημείου, που έχει μήκος περίπου 186 μέτρα, δηλαδή όσο ένα στάδιο.
Σημειώνεται ότι από το μνημείο δεν σώζεται η δυτική Στοά, η οποία έχει παρασυρθεί από τον ποταμό Κλαδέο, ενώ από τις πρόσφατες ανασκαφές δεν βρέθηκε ίχνος της πομπικής οδού, που οδηγούσε στον χώρο ιερείς, Ελλανοδίκες, αθλητές και επισήμους, καθώς, όπως ειπώθηκε, πολύ πιθανόν να καταστράφηκε από μεταγενέστερη χρήση.
Τέλος, ως προς τα κινητά ευρήματα, εντοπίστηκαν, μεταξύ άλλων, τμήματα κεραμικής και εργαλείων, 350 χάλκινα νομίσματα κι ένα χάλκινο ειδώλιο ανδρικής μορφής, που σχετίζεται με ρωμαϊκή θεότητα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου