Translate

Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

Μην χωρίζεστε...

Σήμερα είναι η ημέρα του δημοψηφίσματος. Άλλοι θα ψηφίσουν "όχι", άλλοι "ναι". Ως εδώ είναι απολύτως σεβαστά τα δεδομένα, γιατί μέσω αυτού του δικαιώματος ολοκληρώνεται η δημοκρατία, ένα πολίτευμα που σου παρέχει την δυνατότητα του να μην μπορείς να κυβερνηθείς καλύτερα από αυτούς που αξίζουν στην κοινωνία...

Τα επιχειρήματα σχετικά με την απόφαση που πρέπει να πάρει ο σημερινός ψηφοφόρος, λίγο - πολύ τα ίδια από διαφορετικές σκοπιές.
Μιλάνε για αλληλεγγύη που θέλουμε - στα μέτρα μας - μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μιλάνε για αξιοπρέπεια που δικαιούνται οι πολίτες της χώρας μας.
Μιλάνε για τον σεβασμό στην δημοκρατία.
Μιλάνε για το μέλλον των παιδιών μας.
Αυτά βέβαια τα επιχειρήματα, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, τα προσαρμόζει στην ιδέα του και τα αναπαράγει για να ολοκληρώσει την θέση του.
Αλλά ας δούμε την δυναμική αυτών των σλόγκαν που έχουν διαλέξει και οι μεν και οι δε.
Για ποια αλληλεγγύη μιλάμε;
Ως λέξη είναι γνωστή σε όλους, ως έννοια δεν είναι γνωστή σε όλους, ως πράξη είναι άγνωστη σε όλους. Που δεν ασχολείται η κοινωνία για το τι κάνει ο συγγενής, ο γείτονας, ο γνωστός, πόσο μάλλον ο ξένος, αν έχει να φάει, αν χρειάζεται κάποια βοήθεια. Και αντί αυτού, υπάρχει η αντίληψη ως μέσο προς αποφυγή, κάνε τα σωστά μην καταντήσεις όπως τους άλλους, άσχετα που αν τώρα είναι έξω από το σπίτι σου το πρόβλημα και δεν παλέψεις με αυτόν που έχει το πρόβλημα, κάποια στιγμή θα έρθει και σε εσένα.
Για ποια αξιοπρέπεια μιλάμε;
Για το ότι έχουμε δεχθεί ως κοινωνία τις εικόνες εξαθλίωσης και μη αξιοπρέπειας, ως φυσιολογικές και με πράξεις χωρίς αλληλεγγύη, όχι μόνο δεν πάλεψε η κοινωνία να σβήσουν αυτές οι εικόνες, αλλά απεναντίας υπήρχε η αποστροφή αυτής. Ένα πιάτο φαγητό, μία υπηρεσίας στο σύστημα υγείας, να κοιτάς στα μάτια τον εαυτό σου στον καθρέφτη και να μην δέχεσαι λύπηση από τους συνανθρώπους σου. Αυτά τα απλά τα έχουμε ως πολύτιμα πλέον, γιατί δεν έχει πολύ μεγάλος αριθμός συνανθρώπων μας σε όλες αυτές τις παροχές.
Για ποιο σεβασμό στην δημοκρατία;
Η δημοκρατία προϋποθέτει μία κοινωνία που έχει κριτική ικανότητα και διαμορφώνει τις τάσεις και τις αποφάσεις που πρέπει να διαχειριστεί όλο το σύνολο των πολιτών. Αλλά το σημαντικότερο είναι πως πρέπει να υπάρχει ο σεβασμός από όλους προς όλες τις απόψεις, γιατί πολύ απλά μία από τις συνολικές απόψεις θα προκριθεί και θα γίνει η πραγματικότητα όλων στην καθημερινότητα τους.
Για ποιο μέλλον των παιδιών;
Εδώ και πολλές δεκαετίες, οι μεγάλοι βλέπουν το μέλλον το δικό τους και σε ευρύτερη και μακρινή έννοια τα παιδιά του (προφανώς όταν δεν είναι στην ζωή). Αυτό το βιώνει όλη η νεολαία και η χώρα, γιατί τα αποτελέσματα τα οποία ζούμε είναι αποτελέσματα των πράξεων αυτών που μας μιλούν σε μεγάλο βαθμό υποκριτικά για το μέλλον των παιδιών. Και εκτός αυτού, θέλουμε Ευρώπη για να μπορούν εύκολα να φεύγουν οι νέοι στην Ευρώπη για δουλειά (7 στους 10 είναι άνεργοι, με τα επίσημα στατιστικά του κράτους) χωρίς να χρειάζονται επιπλέον χαρτιά;
Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, μαζί όλοι θα το βιώσουμε και θα παλέψουμε τις επιπτώσεις του (γιατί εσφαλμένα και τα δύο στρατόπεδα μιλούν για τις επιπτώσεις του αντίθετου αποτελέσματος).
Μην χωρίζεστε με βάση τις διαταγές των μέσων ενημέρωσης ή των κομματικών απόψεων ή οποιασδήποτε άλλης ιδεολογίας. Αυτές οι ομάδες ανθρώπων εξυπηρετούν συμφέροντα, που είναι ξένα σε εσένα. Αυτές οι ομάδες εδώ και δεκαετίες "ζουν και αναπνέουν" από το υστέρημα σου, γιατί διαφορετικά δεν θα υπήρχαν.
Ας αλλάξουμε για να αλλάξει ο κόσμος!
Αγαπήστε τον συνάνθρωπο!
Αλληλεγγύη, αξιοπρέπεια, σεβασμός για ένα μέλλον διαφορετικό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου