Translate

Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

"Άλλοι δηλαδή τον ονομάζουν Ζήνα και άλλοι Δία".

"Φανερό ακόμη είναι ότι και στο Δία , που λέγεται πως είναι πατέρας του (εννοεί τον Τάνταλο), πολύ καλά δόθηκε το όνομά του, με όλο που δεν είναι εύκολο να το εννοήσουμε καθαρά.
Γιατί πραγματικά το όνομα του Διός είναι, σα να πούμε, ένας ακέραιος ορισμός  αφού ξεχωρίζοντας το σε δύο, μεταχειριζόμαστε άλλοι το ένα μέρος και άλλοι το άλλο. Άλλοι δηλαδή τον ονομάζουν Ζ ή ν α και άλλοι Δ ί α.

Αν όμως ενωθούν σ' ένα μόνο, φανερώνουν τη φύση αυτού του θεού, εκείνο που λέμε πως ταιριάζει στο όνομα να έχει την ικανότητα να κάνει. Γιατί δεν είναι δυνατόν σ' εμάς και σε όλα τα άλλα όντα να είναι αίτιος της ζωής παρά ο άρχοντας και ο βασιλιάς του σύμπαντος. Αυτός λοιπόν ο θεός συμβαίνει να ονομάζεται σωστά: εκείνος εξ αιτίας του οποίου ή ζωή υπάρχει παντοτινά σε όλα τα ζώντα. Και είναι το όνομά του, ενώ ήταν ένα, μοιρασμένο, καθώς είπα, σε δύο, δηλαδή στο Δ ί α και στο Ζ ή ν α.
Να τον λέμε γιο του Κρόνου θα φανεί υβριστικό σ' εκείνον που το ακούει ξαφνικά, είναι όμως λογικό ο Ζευς να είναι απόγονος κάποιου μεγάλου πνεύματος. Γιατί μικρό παιδί, «κόρος», σημαίνει όχι παιδί, άλλα την καθαρότητα και το αμόλυντο του voυ. Αυτός είναι γιος του Ουρανού, κατά την παράδοση και η προς τα πάνω θεώρηση είναι επίσης καλά ονομασμένη ο ύ ρ α­ ν ί α, επειδή βλέπει τα πάνω (ορά άνω) - γι' αυτό λοιπόν και λεν, Ερμογένη, εκείνοι που μιλάνε για τα ουράνια σώματα, ότι απ' αυτά προέρχεται ο καθαρός νους ώστε και στον Ουρανό σωστά δόθηκε το όνομά του. Αν θυμόμουνα τη γενεαλογία του Ησίοδου, ποιους ακόμα λέει· τους παλιότερους προγόνους αυτών των θεών, δεν θα έπαυα να διηγούμαι ότι σωστά είναι βαλμένα σ' αυτούς τα ονόματα, έως ότου δοκιμάσω τι θα κάνει στο τέλος αυτή μου η τωρινή σοφία,  αν δη­λαδή θα κουραστεί ή όχι, αυτή που μου κατέβηκε έτσι ξαφνικά τώρα δα χωρίς να καταλάβω από που.
ΕΡΜ. Και στα αλήθεια μου φαίνεσαι, καλέ Σωκράτη, ότι ξαφνικά προφητεύεις, όπως εκείνοι πού έχουν το θεό μέ­σα τους".

ΠΛΑΤΩΝΟΣ ΚΡΑΤΥΛΟΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ-ΣΧΟΛΙΑ-ΕΙΣΑΓΩΓΗ: ΗΛΙΑΣ ΛΑΓΙΟΣ ΔΑΙΔΑΛΟΣ Ι. ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

1 σχόλιο:

  1. Απόσπασμα απο το βιβλίο της Θεοφανούς Πολυμέρη, ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ ΚΥΡΙΩΝ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΝΥΜΙΩΝ των Ομηρικών Επών.
    *Ζευς , του Διός= ο αίτιος του ζήν, αυτός εξ αιτίας του οποίου υπάρχουν όλα τα όντα.Οι ονομασίες του είναι πολλές: Ζεύς, Ζήν, Ζάν,Δεύς (εκ του ρήματος "δεύω" που σημαίνει βρέχω (εξ ού και αρ-δεύω) χαρακτηρισμός ο οποίος παραπέμπει στην αναπαραγωγή που επιτυγχάνεται μέσω του υγρού στοιχείου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή