Translate

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022

Δεν λέει τίποτα για τον εαυτό του, ότι τάχα είναι κάποιος ή ξέρει κάτι

Η κατάσταση και ο χαρακτήρας του αμαθούς έχει ως εξής: Την ωφέλεια ή την βλάβη δεν την περιμένει από τον εαυτό του, αλλά από τα εξωτερικά πράγματα. 
Η κατάσταση και ο χαρακτήρας του φιλοσόφου έχει ως εξής: Την ωφέλεια ή την βλάβη την περιμένει από τον εαυτό του.Σημάδια του ανθρώπου που προοδεύει είναι: Κανέναν δεν κατακρίνει, κανέναν δεν επαινεί, κανέναν δεν κατηγορεί, δεν λέει τίποτα για τον εαυτό του, ότι τάχα είναι κάποιος ή ξέρει κάτι. Όταν συναντήσει εμπόδιο ή κώλυμα, κατηγορεί τον εαυτό του.
Και, εάν κάποιος τον επαινεί, αυτός μέσα του γελάει με αυτόν που τον παινεύει. Και εάν κάποιος τον κατηγορεί δεν απολογείται. Περιφέρεται, όπως οι άρρωστοι, με φόβο μην ταράξει κάτι που πάει να στεριώσει καλά. Έχει αποβάλλει από τον αυτό του κάθε επιθυμία και την αποστροφή του την έχει μεταθέσει σε κείνα που είναι στην δύναμη μας και είναι αντίθετα στην φύση. 
Η διάθεση του είναι για όλα αδιάφορη. Δεν τον ενδιαφέρει, εάν δίνει την εντύπωση ότι είναι ηλίθιος ή αμαθής. Με λίγα λόγια, φυλάγεται από τον εαυτό του, όπως φυλάγεται κάποιος από τον εχθρό και τον δόλιο.

ΕΠΙΚΤΗΤΟΣ- ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου