Translate

Τρίτη 7 Ιουνίου 2022

ΔΑΙΜΟΝΑ ΘΕΟΣ ΕΚΑΣΤΩ ΔΕΔΩΚΕ

Για το μέρος της ψυχής, που είναι το πιο κύριο, πρέπει να σκεφτόμαστε έτσι, ότι δηλ. ο θεός το έδωσε στον καθένα μας σαν τον δ α ί μ ο ν α μας, (δαίμονα θεός εκάστω δεδωκε), για να κατοικεί στην κορυφή του σώματος μας, να μας υ ψ ώ ν ε ι από την γη και να μας φτάνει στον ουρανό, επειδή, όπως λέμε πολύ σωστά, είμαστε πλάσματα ουράνια και ό χ ι γήινα.
Διότι το θεϊκό στοιχείο κρεμώντας το κεφάλι μας σαν ρ ί ζ α τον ουρανό, όπως δημιουργήθηκε αρχικά η ψυχή, διατηρεί όρθιο όλο το σώμα μας.
Σε όποιον λοιπόν είναι αρεστές οι απολαύσεις και οι φιλονικίες και έχει υπερβολική απασχόληση με αυτές, αυτός έχει αναπόφευκτα μέσα του θ ν η τ έ ς απόψεις και να γίνεται απόλυτα θνητός και να μην μετέχει ελάχιστα στην αθανασία, αφού έχει αυξήσει πολύ το θνητό μέρος του.
Αντίθετα, εκείνος που έχει ασχοληθεί με την μάθηση και την κατανόηση της αλήθειας και έχει γυμνάσει ιδιαίτερα το μέρος του που κάνει σκέψεις α θ ά ν α τ ε ς και θ ε ϊ κ έ ς, αν πλησιάζει την αλήθεια, τότε εντελώς αναπόφευκτα θα μετάσχει στην αθανασία, σε όσο βαθμό μπορεί να μετάσχει η ανθρώπινη φύση, και δεν θα στερηθεί τίποτα από αυτήν.
Και επειδή υπηρετεί την θ ε ό τ η τ α και τιμά τον συγκάτοικο του δ α ί μ ο ν α, θα είναι πάντοτε εξαιρετικά ευτυχισμένος.

Πλάτων, Τίμαιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου