Translate

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023

Η ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ ΔΕΛΦΙΚΟΥ ΕΨΙΛΟΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΛΑΤΩΝΑ


Το Δελφικό Έψιλον είναι ένα σύμβολο, ένα κλειδί μύησης του ανθρώπου στο φως. Για το λόγο αυτό βρισκόταν στον Ναό του Απόλλωνα στους Δελφούς και είχε τοποθετηθεί τρεις φορές (ξύλο, χαλκός, χρυσός) στην κορυφή του αετώματος της κεντρικής ανατολικής πύλης του ναού, μαζί με το "ΓΝΩΘΙ ΣΕΑΥΤΟΝ" στην κάτω αριστερή γωνία και το "ΜΗΔΕΝ ΑΓΑΝ" στην κάτω δεξιά του ιδίου αετώματος.Το περίφημο Δελφικόν «Ε», ή «ΕΙ» είναι ένα γράμμα αινιγματώδες. Πολλοί προσπάθησαν ανά τους αιώνες να το αποκωδικοποιήσουν ουδείς όμως κατάφερε να δώσει οριστική και βέβαιη απάντηση μέχρι σήμερα.
Παρακάτω θα δούμε ένα απόσπασμα από το έργο «Χαρμίδης» του Πλάτωνα, όπου δίνεται η εκδοχή πως το «ΕΙ» είναι χαιρετισμός του Θεού και σημαίνει «να είσαι σώφρων».

«Γιατί, σχεδόν, αυτό λέγω εγώ ότι είναι σωφροσύνη: να γνωρίζει κανείς τον εαυτό του και συμφωνώ σε αυτό με εκείνον που έγραψε στους Δελφούς την σχετική επιγραφή.
Και μάλιστα μου φαίνεται ότι αυτή η επιγραφή έχει χαραχθεί εκεί που είναι, σαν καλωσόρισμα του θεού σε όσους μπαίνουν στο ναό του, αντί του «χαίρε», σαμπως να είναι σφαλερη η προσφώνηση να χαίρεις και να μην παρακινούμε ο ένας τον άλλον σε αυτό, αλλά στο να είμαστε σώφρονες.
Έτσι ο θεός προσαγορεύει όσους μπαίνουν στο ναό του με τρόπο ανώτερο παρά οι άνθρωποι, και αυτό είχε στο νου του, νομίζω, ο συντάκτης της επιγραφής· και λέγει σε κάθε άνθρωπο που μπαίνει, όχι τίποτε άλλο, παρά «να είσαι σώφρων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου