Translate

Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

"Ο άνθρωπος που έφτιαξε το καλό, δεν το μελετάει."

"Άλλος πάλι θα σου κάνει ένα καλό και αμέσως θα υπολογίσει επακριβώς την χάρη που του χρωστάς. Άλλος δεν είναι τόσο βιαστικός στους υπολογισμούς, μα κατά βάθος δεν παύει να σε βλέπει σαν οφειλέτη του και δεν ξεχνάει την ευεργεσία....
Και άλλος, για να το πούμε έτσι δεν θέλει να ξέρει το καλό που σου έκανε, όπως το αμπέλι που βγάζει σταφύλια και δεν σου ζητάει τίποτα όταν σου προσφέρει τον καρπό του. 'Οπως το άλογο που τρέχει, ο σκύλος που βρίσκει τα χνάρια, η μέλισσα που έφτιαξε μέλι, έτσι και ο άνθρωπος που έφτιαξε το καλό, δεν το μελετάει. Μόνο προχωράει παραπέρα και ξανακάνει το καλό, - σαν το αμπέλι, που όταν φτάσει η εποχή, ξαναβγάζει και προσφέρει τον καρπό του. Απ'αυτούς να είσαι, που έχουν έναν τρόπο να μη συνειδητοποιούν το τι προσφέρουν.
-"Ναι μα θα πρέπει" σου λέει ο άλλος "ακριβώς αυτό να συνειδητοποιούμε. Γιατί ένα από τα χαρακτηριστικά του κοινωνικού ανθρώπου είναι η επίγνωση ότι οι πράξεις του έχουν κοινωνικό αντίτυπο και, μα τον Δία, το να θέλει να το διαπιστώσουν αυτό και οι συμπολίτες του."
-"Σωστά μιλάς, όμως έχεις παρεξηγήσει το νόημα των όσων λέω. Γι' αυτό θα γίνεις και εσύ ένας από αυτούς που ανέφερα πριν. Γιατί και αυτούς τους παρασέρνει κάποια ευλογοφανής ιδέα.
Αν πάλι θέλεις να καταλάβεις τι εννοώ, μη φοβάσαι πως αυτό θα σε αποτρέψει από το να προσφέρεις κοινωνικό έργο."

Μ. Αυρήλιος "Τα εις εαυτόν Ε' "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου