Translate

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

Η Ομηρική άποψη της μοναξιάς

Μοναξιά. Το στενό μονοπάτι προς το Σκοπό.
Η Ομηρική άποψη της μοναξιάς. Ο Οδυσσέας είναι μόνος, αν και ανάμεσα σε συντρόφους, διότι μόνον αυτός αντέχει και ακούει τις κλήσεις.
Η αρνητική μοναξιά. Μόνον ο Οδυσσέας αποφεύγοντας μέσα στη μοναξιά του το κακό οδηγείται στο Καλό της Ιθάκης, του Σκοπού.
Δυστυχώς η μοίρα του σκοπού ισούται με τη μοίρα του μόνου. Μόνοι μας ερχόμαστε και μόνοι μας φεύγουμε. Τα λιγότερα σημαντικά τα κάνουμε εν κοινωνία.Τα πλέον σημαντικά τα ικανοποιούμε μέσα στη μοναξιά της εισόδου και της εξόδου.Ούτως ή άλλως ο Οδυσσέας (οδύσσομαι =μισώ) σήμανε το μίσος για την εμμένεια και την αγάπη για την υπέρβαση. Αλλά ενδιαφέρον παρουσιάζει και η τελική άποψη του Ομήρου για τη μοναξιά εάν σκεφθούμε ότι στην Ιθάκη φθάνει Μόνος.
Βασίλειος Μακρυπούλιας

2 σχόλια:

  1. Αυτή η θέση για την μοναξιά είναι η αληθινοτέρα και ομορφωτέρα όλων των θέσεων περί μοναξιάς που έχω ποτέ διαβάσει.
    Η μοναξιά ανήκει στους αρίστους. Τους εμπλουτίζει εσωτερικά, τους εμπνέει και δυναμώνει, και πάντα την δέχονται ως υψηλόν τίτλον τιμής, ενώ οι πολλοί τρομοκρατούνται μόνο με την ιδέα της.
    Πράγματι μόνον ο ένας και μοναδικός στους άθλους του Οδυσσεύς φτάνει στην Ιθάκη. Διότι η ΙΘΑΚΗ είναι τα ΗΘΙΚΑ (σε αναγραμματισμό) διαμάντια που έχει και λειαίνει στην ψυχή του ο ήρως. Και ήρως είναι ο σε πνευματικήν εγρήγορσιν (διαρκήν αυτοεξέτασιν) ευρισκόμενος, αντί σε αποχαύνωσιν όπως οι πολλοί.
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ....όλοι οι πιονέροι μόνοι απομένουν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή