Translate

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

Ανύπαρκτο το φιρμάνι του Έλγιν για την κλοπή από τον Παρθενώνα!


Μια νέα εξέλιξη ήρθε στο θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα που πήρε ο λόρδος Έλγιν και επί σχεδόν 200 χρόνια εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο αποτελώντας μήλον της έριδος μεταξύ Λονδίνου και Αθήνας
Σύμφωνα με την Hurriyet δύο Τούρκοι επιστήμονες που ερευνούν τα Οθωμανικά Αρχεία καταρρίπτουν τον ισχυρισμό των Βρετανών πως «είχαμε λάβει άδεια από τον Σουλτάνο».
Ο λόρδος Έλγιν που ήταν Βρετανός πρέσβης στην Κωνσταντινούπολη στις αρχές του 1800...
πήρε στην χώρα τους 200 κομμάτια και τα πούλησε στο Βρετανικό Κοινοβούλιο. Ο Βρετανός αριστοκράτης φέρεται να δωροδόκησε τοπικούς αξιωματούχους που τον άφησαν να αρπάξει ό,τι μπορούσε. Μάλιστα, το πρωτότυπο φιρμάνι που φέρεται να απέσπασε από το σουλτάνο ο λόρδος Έλγιν δεν βρέθηκε ποτέ. Σήμερα υπάρχει μόνο μετάφρασή του στα Ιταλικά, την οποία επικαλείται το Βρετανικό Μουσείο.
Η Ελλάδα, αναφέρει η Hurriyet, παλεύει να πάρει αυτά τα έργα από την Αγγλία σχεδόν 200 χρόνια από την στιγμή που απέκτησε την ανεξαρτησία της.
Τον περασμένο Ιούνιο ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε πως τα γλυπτά εκλάπησαν και πως θα τα επιστρέψει όταν οι Εργατικοί πάρουν την εξουσία.
Έπειτα το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού έστειλε επιστολή στην Βρετανία ζητώντας να διαπραγματευτεί για τα Ελγίνεια Μάρμαρα αλλά η Αγγλία αρνήθηκε τον ισχυρισμό (του Κόρμπιν) λέγοντας πως αυτά δώθησαν με Σουλτανικό Φιρμάνι στον λόρδο Έλγιν.

Δεν υπάρχει Σουλτανικό Φιρμάνι
Τούρκοι επιστήμονες που εξετάζουν τα Οθωμανικά αρχεία, Δρ Ζεϊνέπ Αϊγκέν και Ορχάν Σακίν κατέρριψαν τους ισχυρισμούς του Βρετανικού Μουσείου
Το Βρετανικό Μουσείο βασίζει τους ισχυρισμούς του σε ένα χαρτί που είναι μεταφρασμένο στα Ιταλικά αλλά το πρωτότυπο δεν υπάρχει.
Οι δύο τούρκοι επιστήμονες ήρθαν στην Αθήνα στις 23 Φεβρουαρίου σε μια παρουσίαση που έγινε και συμφώνησαν με Έλληνες ομολόγους τους πως δεν υπάρχει Σουλτανικό φιρμάνι
«Προσπαθούμε απλά να ρίξουμε φως στην υπόθεση» είπαν σχετικά.
«Ο μεγάλος Βεζύρης έδωσε άδεια για να ταξιδεύσουν οι Βρετανοί καθώς ο Σουλτάνος έλειπε σε πόλεμο, δεν υπάρχει όμως άδεια για να πάρουν τα μάρμαρα» πρόσθεσαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου