Translate

Τρίτη 19 Απριλίου 2022

ΜΙΚΡΟΨΥΧΙΑ Η ΜΕΓΑΛΟΨΥΧΙΑ;

Mικροψυχία είναι κακία της ψυχής, όταν οι άνθρωποι δεν έχουν την δύναμη να υποφέρουν την ευτυχία ή την δυστυχία, τις τιμές ή την ατίμωση.
Όταν σε τιμούν να αποχαυνώνεσαι και όταν ευτυχήσεις λίγο να κοκορεύεσαι και να μη μπορείς να σηκώσεις ούτε την παραμικρή ατίμωση. 
Kάθε αποτυχία να σου φαίνεται ατύχημα μεγάλο και να οδύρεσαι και να στενοχωριέσαι για το κάθε τι. Aκόμα ο μικρόψυχος είναι τέτοιος, ώστε όλες τις μικροπαραλείψεις να τις θεωρεί ύβρη και περιφρόνηση προς το άτομό του, ακόμη κι’ κείνες που γίνονται λόγω αγνοίας, λησμονιάς ή ελλείψεως κρίσεως. 
Tην μικροψυχία συμπαρακολουθεί η μικρολογία, η μεμψιμοιρία, η απαισιοδοξία και η ταπεινή συμπεριφορά.

Mεγαλοψυχία σημαίνει να υποφέρει κανείς με αξιοπρέπεια και με ευψυχία και περιπτώσεις ατυχίας ή ευτυχίας, τιμής ή ατιμώσεως και να μη θαυμάζει ούτε την τρυφηλότητα, ούτε τις περιποιήσεις, ούτε την εξουσία, ούτε τις αγωνιστικές νίκες και η ψυχή του να έχει κάποιο βάθος και μεγαλοσύνη. 
O μεγαλόψυχος δεν έχει πάνω απ' όλα τη ζωή ούτε είναι φιλόζωος, αλλά είναι απλός κατά το ήθος και ευγενής και μπορεί να σηκώσει την αδικία χωρίς να επιδιώκει την τιμωρία. 
Παρακολούθημα της μεγαλοψυχίας είναι η απλότητα, η γενναιότητα και η αλήθεια.

A ρ ι σ τ ο τ έ λ ο υ ς π ε ρ ὶ ᾽A ρ ε τ ῆ ς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου