Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022

ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΩΝ ΑΜΑΖΟΝΩΝ;


Οι Αμαζόνες ήταν παιδιά του Άρη και της Ναϊάδας Αρμονίας και γεννήθηκαν στο Ακμόνιο άλσος της Φρυγίας. Λέγεται επίσης πως μητέρα τους υπήρξε η θεά Αφροδίτη ή η Οτρίτη, κόρη του Άρη.

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022

ΓΕΛΛΩ: ΤΟ ΦΟΒΗΤΡΟ ΤΩΝ ΜΑΝΑΔΩΝ

Η Γελλώ (ή Γελλού ή Γιλλού ή Γυλού), είναι μια νύμφη, ένα κακοποιό δαιμονικό πνεύμα, γνωστό σ' ολόκληρο τον Ελληνικό κόσμο τουλάχιστον από τον 7ο - 6ο π.χ. αιώνα, όπως αποδεικνύεται από αναφορά σ' αυτό της ποιήτριας Σαπφούς.

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022

ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΟΡΦΕΑΣ

Ο ξακουστός ποιητής, μουσικός, θεολόγος και ιατρός Ορφέας έχει αφήσει ανεξίτηλα σημάδια στην πορεία του ελληνικού φωτός. Πως όμως ετυμολογείται το όνομα του; Ας πάμε να μάθουμε.

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022

ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΘΕΑΣ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ

Οι διάφορες ετυμολογικές προσεγγίσεις του ονόματός της θεάς στην αρχαία αλλά και στη σύγχρονη εποχή δε μπορεί παρά να είναι αποκαλυπτικές για τη φύση της θεάς, όπως αυτή έγινε αντιληπτή τόσο από τους αρχαίους, όσο και από τους σύγχρονους μελετητές. Ας πάμε να μάθουμε:

Σάββατο 9 Ιουλίου 2022

ΙΩΝΙΑΔΕΣ ΝΥΜΦΕΣ: ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΩΝ ΝΟΣΩΝ

«Κόρες λευκοντυμένες, εύπνοες αύρες, αιπολικές, νόμιες, φίλες των θηρίων, αγλαόκαρπες, απαλές, ελάτε στα εύφημα ιερά με χαρούμενη ψυχή, χέοντας νάμα υγιεινό σε αυξιτρόφους ώρες.»
                                                                                             Απόσπασμα ορφικού ύμνου Νυμφών
Οι Ιωνίδες ή Ιωνιάδες νύμφες της Ολυμπίας λατρεύονταν ως θεραπεύτριες όλων των πόνων αλλά και των παθήσεων των ζώων. Οι Ιωνίδες νύμφες ήταν τέσσερις: η Καλλιφάεια, η Συνάλλασις, η Πηγαία και η Ίασις.

ΑΝΤΑΥΡΑ: Η ΔΑΙΜΟΝΑΣ ΤΗΣ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΥΡΕΤΟΥ


«Ευνοούμενη θεά, Δέσποινα, κατέβα εύκολα και εισάκουσε την παράκλησή μου».

Πως συνδέονται η Αύρα, η αντάρα, η δαίμονας Ανταύρα με τις ημικρανίες, τον πυρετό την μαγική επίκληση Άμπρα Κατάμπρα και τέλος με την Εφέσια Άρτεμις;
Ας πάμε να ξετυλίξουμε το κουβάρι της ιστορίας μας.

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022

ΙΩΚΗ, ΑΛΚΗ, ΦΟΒΟΣ ΚΑΙ ΕΡΙΔΑ: ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΦΡΟΥΡΟΙ ΤΟΥ ΔΙΟΣ


Υπάρχουν τέσσερις δυνάμεις, ιδιότητες ή καλύτερα δαίμονες οι οποίοι φρουρούν τον πατέρα θεών και ανθρώπων Ζεύς και τα έργα του. Φρουρούν τους ανθρώπους. Τους δίνονται ως συνοδοί από την γέννηση τους. 
Είναι η Ιώκη, η Αλκή, ο Φόβος και η Έριδα. Ποια είναι αυτά τα πνεύματα της φρουράς του Διός;
Ας πάμε να ξετυλίξουμε το κουβάρι του Μύθου και της ιστορίας μας.

Τρίτη 5 Ιουλίου 2022

ΔΑΜΙΑ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΙΑ: ΟΙ ΠΡΟΣΤΑΤΙΔΕΣ ΘΕΕΣ ΤΟΥ ΤΟΚΕΤΟΥ

Η Λοχαία Δαμία είναι προστάτης της γονιμότητας, από τις παλαιότερες του ελληνικού χώρου, που λατρεύονταν, μαζί με την Αυξησία, σύμφωνα με την παράδοση που διέσωσε ο Ηρόδοτος. Η Δαμία ταυτίζονταν περισσότερο με τη θεά Δήμητρα και την Περσεφόνη από το γεγονός ότι και τις δύο αυτές θεότητες οι Τροιζήνιοι τις αποκαλούσαν επίσης Αμαίαν την Δήμητρα, και Αζισίαν την κόρη της.

ΘΕΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΣ: ΣΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΧΟΡΕΨΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΘΑΝΑΤΟΙ

Στην γέννησή του χόρεψαν όλοι οι αθάνατοι λέγεται στον ύμνο που συνέθεσε για τους Δελφούς περί τα μέσα του 4ου αιώνος ο Φιλόδαμος από την Σκάρφεια.

ΘΕΑ ΕΛΕΙΘΙΥΑ: Η ΛΥΣΙΖΩΝΟΣ ΘΕΑ ΤΟΥ ΤΟΚΕΤΟΥ

«Είσαι η Ειλείθυια και σε φοβερές ανάγκες λύνεις τους πόνους, γιατί μόνον εσένα καλούν οι λεχώνες για ανακούφιση της ψυχής τους. Γιατί εσύ κάνεις τις γυναίκες να λησμονούν του τοκετού τους πόνους και είσαι πάντοτε ή σωτηρία όλων.»

                                                                                                              Ορφικός ύμνος Προθυραίας

Η θεά Ειλείθυια ή Ειλειθυία είναι η βοηθός θεότητα του τοκετού. Συνεπικουρούμενη από τις Τρεις Μοίρες βοηθούσε στην ομαλή εξέλιξη του τοκετού και γι’ αυτό την αποκαλούσαν λυσίζωνο, μητροπόλο, ποτνία.

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022

ΣΚΥΛΟΙ ΚΑΙ ΦΙΔΙΑ: ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΙΕΡΑ ΖΩΑ ΤΟΥ ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ


Επιγραφές από το ιερό του Ασκληπιού στην Επίδαυρο καταγράφουν τις περιπτώσεις θαυμάτων, ίασης, στα οποία που μεσολάβησαν σκύλοι και φίδια. Θεωρούνταν τα ιερά ζώα του Ασκληπιού και σύμβολα της θεραπευτικής του δύναμης.
Ας πάμε να μάθουμε.