Translate

Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2013

Αποφασίστηκε το ψηφιακό Μουσείο στην Ακαδημία Πλάτωνος


«Ναι στη νέα χωροθέτηση και στη δημιουργία πιο διακριτικής κατασκευής, όχι στην κοπή δέντρων». Αυτό ήταν το συμπέρασμα της γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συνεδρίου για το νέο ψηφιακό μουσείο, προσωρινού χαρακτήρα, που πρόκειται να δημιουργηθεί στην Ακαδημία Πλάτωνος...

Ένα έργο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, που ευελπιστεί να δώσει πνοή σε έναν ιδιαίτερο αρχαιολογικό χώρο, αλλά και σε μια περιοχή που έχει περάσει πολλά δεινά.

Το θέμα της χωροθέτησης της κατασκευής, έτσι όπως τροποποιήθηκε ελαφρώς από τους μελετητές, ήταν το πρώτο που απασχόλησε το Συμβούλιο. «Η ένσταση είναι ότι δεν ακολουθήθηκε η οδηγία της υπουργικής απόφασης σχετικά με τη χωροθέτηση του ψηφιακού μουσείου. Αφορά δηλαδή στη διοικητική διαδικασία και όχι στην ουσία. Το κέντρο είναι χρήσιμο να παραμείνει στον συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο, εντός του αστικού ιστού και του δημόσιου χώρου. Είναι επίσης σημαντικό, καθώς απευθύνεται κυρίως σε νέους ανθρώπους, που θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν τι συνέβαινε εδώ, ποιος ήταν ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης και τι η ελληνική φιλοσοφία », δήλωσε η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΑ, Λίνα Μενδώνη.

Οι μελετητές έπεισαν την πλειοψηφία των μελών του ΚΑΣ ότι η προηγούμενη χωροθέτηση του κέντρου, λίγα μέτρα βορειότερα από την καινούργια, δεν ήταν η ενδεδειγμένη γιατί θα έπρεπε να κοπούν δέντρα, ενώ δεν συνδέεται νοητά ούτε με την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου ούτε με τις παρακείμενες οδούς, συνεπώς και με τη σύγχρονη ζωή των κατοίκων. Επίσης, θεώρησαν ότι η κατασκευή, αν τραβηχτεί πολύ βορειότερα, δεν θα εξυπηρετεί τα ΑμεΑ, που θα πρέπει να διανύουν αρκετά μεγαλύτερη απόσταση. Ως προς το θέμα της χωροθέτησης, της μορφής αλλά και της έκτασης που θα καταλαμβάνει η κατασκευή, διαφώνησε η Ελένη Μπάνου, προϊστάμενη της αρμόδιας Γ ΕΠΚΑ, της Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων που έχει μια διαφορετική εικόνα για το μελλοντικό μουσείο: πιο μικρό και διακριτικό, με ελαφρύτερα υλικά.

Η μορφή του, πάντως, απασχόλησε και άλλα μέλη του ΚΑΣ, που έκριναν ότι τα βαριά υλικά και το σχήμα του, έτσι όπως «επιβάλλεται» στον χώρο, δεν συνάδει με την περιοχή. Γι αυτό και στην τελική γνωμοδότησή του, το Συμβούλιο έκρινε ότι θα πρέπει να γίνουν κάποιες μορφολογικές αλλαγές.

Όσο για το σκεπτικό που υπάρχει πίσω από το σχήμα του, δηλαδή σαν κουτί που θα ανοίγει την ημέρα και θα κλείνει το βράδυ, αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει, καθώς είναι ο μόνος τρόπος για την αποφυγή καταστροφών και κάθε λογής βανδαλισμών.


Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου