Translate

Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

"'Εδώ οι καλές αρχαιότητες! Πάρε πάρε, κόσμε!"


Θα μπορούσα να γράψω σελίδες αγανάκτησης για το διαχρονικό ξεπούλημα αυτού του τόπου. Τι σελίδες; Λάθος. Τόμους. Τόμους γεμάτους από Εφιάλτες πολιτικούς και πολίτες που "αγάπησαν" αυτόν τον τόπο. Τον αγάπησαν τόσο πολύ που πολλάκις τον "μοιράστηκαν" με το αζημίωτο φυσικά...
Ιστορικά μας έχουν κλέψει διάφοροι με τους εκάστοτε κυβερνώντες (πολιτικό και θρησκευτικό καθεστώς) να κάνουν τα στραβά μάτια και όταν δεν μπορούσαν με μέσο αυτούς το έκαναν με τους "καλοπροαίρετους" κατοίκους του τόπου μας,για να μη τους δυσαρεστήσουν..Αγάπη ,έρωτας μεγάλος μεταξύ των και για την Ελλάδα.
Μόνο για σήμερα στον οίκο δημοπρασιών Christie's ξεπουλιούνται 29 αρχαιότητες με όλα τα χαρτιά γνησιότητας ..παραμάσχαλα για τους μελλοντικούς ιδιοκτήτες.
Όλοι μαζί με ένα στόμα μια ψυχή φωνάζουνε: " Εδώ οι καλοί αμφορείς!! Έχουμε και κούπες, επιτύμβιες στήλες, κράνη και ότι τραβά η ψυχή σου, για να μην μας περάσεις και για χωριάτες! Πάρε πάρε, κόσμε!"!.
Δεν θα κουράσω. Κάποιος είπε "αρχή σοφίας η σιωπή"  μα κρατώ το "η σιωπή είναι συνενοχή.".
Το απόσπασμα του τραγουδιού τα λέει όλα
"Μα τότε που στη μοίρα μου μιλούσα
είχες ντυθεί τα αρχαία σου τα λούσα
και στο παζάρι με πήρες γύφτισσα μαϊμού
Ελλάδα Ελλάδα μάνα του καημού."

Τα αντικείμενα που δημοπρατούνται είναι τα εξής
Ελληνιστική κούπα Σελευκίδων 2ου αιώνα πχ
Αττικος κρατήρας 800 - 770 πχ
Κυκλαδίτικο γυναικείο αγαλματίδιο 2700 - 2600 πχ
Κορινθιακή μελανόμορφη πυξίδα 600 - 575 πχ
Αττικο μελανόμορφο κύπελλο 530 πχ
Αττικός μελανόμορφος λήκυθος 550 - 500 πχ
Αττικός μελανόμορφος λήκυθος 480 πχ
Αττικός ερυθρόμορφος αμφορέας 475 - 425 πχ
Αττικός μελανόμορφος αμφορέας 550 πχ
Αττικό μελανόμορφο κύπελλο 565 - 555 πχ
Αττικός μελανόμορφος αμφορέας 540 - 520 πχ
Αττικός ερυθρόμορφος κρατήρας 440 - 420 πχ
Αττικός ερυθρόμορφος αμφορέας 5ου αιώνα πχ
Αττικός ερυθρόμορφος κρατήρας 475 - 425 πχ
Αττικός ερυθρόμορφος κρατήρας 430 - 420 πχ
Αττική μελαμφαβή καλπίδα 450 - 400 πχ
Αττικός μελαμφαβής αμφορέας 4ου αιώνα πχ
Αττική μελαμφαβή επίφυση 4ου αιώνα πχ
Μαρμάρινη κεφαλή ανδρός 4ου αιώνα πχ
Χάλκινο μικρογραφικό αναθηματικό κράνος 6ου αιώνα πχ
Αττικός ερυθρόμορφος κρατήρας 390 - 370 πχ
Αττικός ερυθρόμορφος κρατήρας 480 πχ
Αττικός ερυθρόμορφος κρατήρας 460 πχ
Μαρμάρινη επτύμβια στήλη 350 - 325 πχ
Χάλκινο κάτοπτρο 550 - 500 πχ
Πήλινη γυναίκα 3ου αιώνα πχ
Χάλκινο σκεύος 4ου αιώνα πχ
Μυκηναϊκός αμφορέας 1425 - 1100 πχ
Αττικός ερυθρόμορφος κρατήρας 4ου αιώνα πχ

Για να μην είμαστε άδικοι, θα πρέπει να σημειώσουμε πως το Υπουργείο Πολιτισμού έβγαλε ανακοίνωση για να τοποθετηθεί για μία ολόκληρη αρχαιότητα επί συνόλου 29 δημοπρατηθεντων αντικειμένων. Η ανακοίνωση αναφέρει

«Το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, μέσω της αρμόδιας Διεύθυνσής του, παρακολουθεί συστηματικά τις δημοπρασίες πολιτιστικών αγαθών και, στις περιπτώσεις όπου τεκμηριώνεται νομικά η παράνομη εξαγωγή από τη χώρα κάποιου δημοπρατούμενου αντικειμένου, προβαίνει σε όλες τις νόμιμες ενέργειες.

Στο πλαίσιο αυτό, η αρμόδια Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, έχει προβεί σε ενέργειες με τις οποίες αιτείται την απόσυρση επιτύμβιας στήλης από τη Χαλκίδα του 4ου αι. π.Χ - η οποία δημοπρατείται από τον Οίκο Christie’s στο Λονδίνο - και βρίσκεται εν αναμονή της απάντησης του Οίκου στην τελευταία σχετική της επιστολή.

Σημειώνεται ότι η απόσυρση πολιτιστικού αγαθού από  δημοπρασία μπορεί να γίνει μόνον εφόσον υπάρχουν αδιάσειστα νομικά επιχειρήματα που αποδεικνύουν παράνομη ενέργεια.

Με μόνιμο και διαρκή στόχο τον επαναπατρισμό δημοπρατούμενων ελληνικών αρχαιοτήτων που έχουν απομακρυνθεί παράνομα από τη χώρα, το Υπουργείο αντιμετωπίζει πάντα, όπως και στην περίπτωση της επιτύμβιας στήλης από τη Χαλκίδα, τέτοιου είδους θέματα με τη δέουσα προσοχή ώστε να αποφεύγονται και οι αιτήσεις αποζημιώσεως κατά του Ελληνικού Δημοσίου».

Παρ' όλα αυτά, εφόσον η νομοθεσία στην Ευρώπη παραμένει ελαστική και δεν απαιτείται από τον οίκο να αποσύρει ένα έργο και μόνο με την επίσημη έγγραφη παράκληση από μια κυβέρνηση, ή την όποια υποψία για παράνομη κατοχή αρχαιότητας, οι πωλήσεις συνήθως ολοκληρώνονται και τα έργα αυτά -που δικαιωματικά ανήκουν στο ελληνικό κράτος-εξαφανίζονται σε ιδιωτικές συλλογές".

Εννοείται πως μετά από αυτήν την δακρύβρεχτη ανακοίνωση, ζήσαν αυτοί καλά και οι αρχαιότητες καλύτερα, διότι το κράτος δεν συμμετείχε για να επαναπατρίσει την περιουσία του!

@ Με εκτίμηση Tσιότσος Αθανάσιος - Γιώβη Βασιλική για την Μυθική Αναζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου