Translate

Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

Ω Έλληνες, πως πέσαμε στο λαγούμι του φόβου;

"Εχάσαμε στεριές μεγάλες και θάλασσες πλατιές, που για 120 αιώνες ήσαν ατόφια Ελλάδα. Σήμερα τις κοιτάμε μακρυά, όπως ο Κολοκοτρώνης από την Ζάκυνθο εκοίταγε τον Μοριά και έκλαιγε.
Και τι να ειπείς, που έρχεται το πρωί και το δείλι και πίνουμε τον καφέ μας στην παραλιακή. Ω Έλληνες πως πέσαμε στο λαγούμι του φόβου; Πώς εμείς οι σύγχρονοι Έλληνες έχουμε τόσα κοινά με τους προγόνους μας, όσα ο χασαποσφαγέας με τις μοδίστρες.
Ή δάφνη κατεμαράνθη εψιθύριζε ο Σολωμός κλαίγοντας.
Ποια Ελλάδα μακάριε άνθρωπε, μόνο οι ίσκιοι και σύννεφα έχουν μείνει από Ελλάδα. Κανένας δεν την ξέρει, κανένας δεν την μελετά, κανένας δεν την συλλογάται.
Κλάψε με , μάνα κλάψε με. Και πεθαμένο γράψε με.
Οι ξένοι ασχολούνται με την Ελλάδα, όπως εμείς στην Ελλάδα παραγγέλνουμε καφέ στο καφενείο και στα μπιλιάρδα. Αυτήν την εικόνα έχουν οι ξένοι για την Ελλάδα. Ο Σουλτάνος σήμερα είναι ο Έλληνας πολιτικός, αυτό το γομάρι που δεν ξέρει τι του γίνεται πέρα από την τσέπη.
Σε ποσότητα αν ο πλανήτης ήτο 1000 άνθρωποι, οι Έλληνες είμαστε 2 άτομα ανάμεσα στους χίλιους που τρεκλοπατάμε μέσα στο πλήθος, ζαλισμένοι φουκαράδες.
Σε ποιότητα είμαστε ένας λαός χωρίς ταυτότητα, με μια ιστορία που δεν την ξέρουμε, αλλά είμαστε σίγουροι ότι ήτο λαμπρή και περιμένουμε οι ξένοι να πέφτουν ξεροί μπροστά στο μεγαλείο της.
Οι θεωρίες των διαφόρων Φαλμεράυερ έχουν περάσει στους Φράγκους και αντιμετωπίζουν τούς Έλληνες όπως τούς φελλάχες τής Αιγύπτου.
Σχέση με τους Αρχαίους Έλληνες έχουμε εμείς λέγουν οι Γάλλοι, Άγγλοι και Γερμανοί. Εμείς λέγουν τους ανακαλύψαμε, τους ανασκάψαμε, τους αναστυλώσαμε και τους εξηγήσαμε. Αλήθεια δεν είναι κύριοι Μπαμπινιώτιδες και άλλοι άσχετοι δημόσιοι υπάλληλοι φιλόλογοι και αρχαιολόγοι που πάτε στην ακρόπολιν σαν τουρίστες και κάνετε διατριβές στα έργα τού Σλήμαν και Έβανς.
Για τους Ευρωπαίους είμαστε μία δράκα ανθρώπων απρόσωπη ανάμεσα στους Βαλκάνιους, τουρκαλαβανοί και αράπηδες. Με ρούσικο τυπικό στην γραφή, με τους κουμπέδες και τούς τρούλους πάνω από τα σπίτια μας, και φιγούρες αγίων στους τοίχους.
Οι Βουλεπτέ εκατέστρεψαν το έθνος γράφει ο Παπαδιαμάντης".

ΓΚΕΜΜΑ ΛΙΑΝΤΙΝΗΣ

3 σχόλια:

  1. ΤΟΥΣ ΚΛΕΨΑΝΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΑΝΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και τους βουλευτές όμως κάποιος τους ψήφισε. Αν κάνεις από όσους παραπονιούτναι για τους πολιτικούς στα καφενεία γινόταν ξαφνικά πολιτικός θα έκανε πολύ χειρότερα από αυτούς που κατηγορεί. Κι αυτό γιατί νοσεί ολόκληρος ο κοινωνικός ιστός. Ο μέσοςΈλληνας πολίτης έχει το πρόβλημα. Το ζήτημα είναι κοινωνικό και σε εθνικό επίπεδο. Δεν είναι απλώς θέμα των πολιτικών. Οι νεοέλληνε ςχάσαμε την εθνική μας συνείδηση. Χαλαρώσαμε. Αποκτήσαμε ελευθεριάζουσες ιδεολογίες, ταυτιστήκαμε με ετςερόκλητα πρότυπα. Απωλέσαμε την παιδεία μας και ως συνέπεια την ιστορική μας μνήμη. Επαναπαυόμαστε στις δάφνες των προγόνων για τους οποίους μαθαίνουμε από τους Δυτικούς ως μετανεοτερική πρόσληψη φιλτραρισμένη στα μέτρα του δεθνούς επιστημονικού και ακαδημαϊκού κατεστημένου. Αναμασάμε το κουτόχορτο που μας ταΐζουν αφιονισμένοι από την εισαγώμενη θολοκουλτούρα. Έτσι έχουμε αποκτήσει μια ανοσία, μια αναισθησία σε κάθε μορφή πόνου από όποιο χτύπημα των εχθρών κι αν προέρχεται. Έχουμε χαλαρώσει. Δεν είμαστ επια αντάξιοι των προγόνων μας των οποίων τα οστά ξεπουλάμε και παζαρεύουμε στα σκλαβοπάζαρα των μεγάλων δυνάμεων. Μιλάμε πλέον για εθνική ψυχοπαθολογία. Και δεν θα πρέπει κανείς να μείνει απέξω από το κατηγορητήριο των ευθυνών. Όλος ο Ελληνισμός είναι υπόλογος. Η ανοχή και η συνενοχή. Ο Ωχαδελφισμός. Ο Ατομικισμός (και όχι ο ατομισμός, αυτό είναι κάτι διαφορετικό). Αυτά μας οδήγησαν εκεί που φτάσαμε. Να συζητάμε πλέον και να διαπραγματεύομαστε τα αυτονόητα και αδιαπραγμάτευτα. Φεύ... Χρειάζεται λαϊκή αφύπνιση. Αλλιώς είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Τώρα το μακεδονικό, αύριο το βορειοηπειρώτικο, μεθαύριο το ανατολικό/μικρασιατικό ζήτημα, μετά οι εδαφικές διεκδηκίσεις θα φτάσουν με΄χρι το κλεινόν άστυ των Αθηνών... Και μετά... Ο κατακερματισμός της Ελλάδος και η εθνική μας ταφόπλακα. Και το σκάψιμο του λάκου και η προςτοιμασία της ταφόπλακας γίενται από τον καθένα μας ξεχωριστα. Όλα ξεκινάνε από την διχόνοια. Η λύση βρίσκεται στην εθνική συσπείρωση και όχι στην διόνοια και σε ό,τι μας χωρίζει.
    Όταν εμείς οι ίδιοι αμφισβητούεμ την ιστορική μας συνέχεια, κάνουμε σκοπό της ζωής μας να απκοπεί το Βυζάντιο ως κρίκος στην αλυσίδα της ιστορικής μας συνε΄χειας, όταν εμείς μιλάμε για επανελλήνιση και δεν κοιτάμε όχι πως θα αφαιρέσουμε με χειρουεγικές επεμβάσεις στην ιστορία, αλλά πως θα δημιουργήσουμε και θα ενώσουμε, τότε εμείς είμαστε οι νεκροθαφτες του Ελληνισμού και της ιστορίας και όχι η Εκκλησία ή οι ακροβυζαντινιστές ή οποιαδήποτε άλλη κοινωνική και ιδεολογική ομάδα ή θεσμός. Όσοι έψαχναν ρομαντικές και νεοκλασικιστικές λύσεις με΄σω της δυτικής σκέψης και της ευρωλαγενίας τελικά έπεσαν σε αδιέξοδο και αυτοκτόνησαν. Έλληνες ξυπνήστε. "Θέλει αρετή ακι τόλμη η ελευθερία" που λέει κι ο Κάλβος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή