Translate

Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Σόλων: "Πλουτίζουν οι τιποτένιοι"

 O Σόλωνας ήταν αριστοκρατικής καταγωγής. Γιος του Εξηκεστίδη. Η εποχή που γεννήθηκε συμπίπτει με μια περίοδο δύσκολων κοινωνικών αγώνων.
Yπήρξε ο πρώτος Αττικός ποιητής και πρόδρομος της κλασικής εποχής. Ήταν περισσότερο γνωστός ως πολιτικός παρά ως ποιητής. 
Στο έργο του συναντάται η πνευματική κληρονομιά του Ησιόδου, αλλά παρά τις απηχήσεις και τους δανεισμούς ήταν ένας ποιητής εντελώς αυτοτελής, με κυρίαρχο στοιχείο την προσωπική του πάλη και σκέψη.
Γι’αυτόν ποίηση και πολιτική ήταν αναπόσπαστα συνδεδεμένα, αφού η ποίησή του εκφράζει την πολιτική και ανθρώπινη συμπεριφορά του. Από αυτή μαθαίνουμε το σημαντικό ρόλο που έπαιξε στην κατάληψη της Σαλαμίνας, και συγκεκριμένα από την εκαντοντάστιχη ελεγεία του Σαλαμίς, μια έκκληση για ανακατάληψη του νησιού με κάθε θυσία.
Το έργο του Σόλωνα περιλαμβάνει, εκτός από νόμους και δημηγορίες, ελεγείες (5.000 στίχοι, από τους οποίους σώζονται τουλάχιστον 200), ιάμβους (περίπου 45 ιαμβικά τρίμετρα), στίχους σε τροχαϊκό τετράμετρο (20) και επωδούς, από τις οποίες δεν σώζεται καμία. Ο Σόλωνας μιλάει πάντα ως πολιτικός άντρας και ηγέτης.

Πλουτίζουν τιποτένιοι και στερούνται οι διαλεχτοί,
αλλά εμείς δεν την αλλάζουμε την αρετή με πλούτο.
Η αρετή αιώνια ζει,
τα πλούτη όμως ξεγλιστρούν και αλλάζουν χέρια
ολοένα.
------------
πολλοὶ γὰρ πλουτέουσι κακοί, ἀγαθοὶ δὲ πένονται·
ἀλλ᾽ ἡμεῖς τούτοις οὐ διαμειψόμεθα 
τῆς ἀρετῆς τὸν πλοῦτον, ἐπεὶ τὸ μὲν ἔμπεδον αἰεί,
χρήματα δ᾽ ἀνθρώπων ἄλλοτε ἄλλος ἔχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου