Translate

Κυριακή 12 Ιουλίου 2020

Όταν εισέρχεσαι σε ιερό, να προσκυνάς, χωρίς να μιλάς ή να ασχολείσαι ταυτοχρόνως με οτιδήποτε βιοποριστικό

Οι Πυθαγόρειες προτροπές-σύμβολα ή ακούσματα, επινοήθηκαν για να μην είναι αναγνωρίσιμα και ευνόητα από τον κάθε τυχόντα. Σύμφωνα με τον νόμο της εχεμύθειας των θείων μυστηρίων που θεσπίστηκαν από τον Πυθαγόρα, οι Πυθαγόρειοι χρησιμοποιούσαν τρόπους απόρρητους για τους αμύητους και προστάτευαν μέσω συμβόλων τις μεταξύ τους διαλέξεις και συγγραφές.
Έτσι στους τυχαίους ακροατές τα ακούσματα αυτά φαίνονται γελοία και γεμάτα ελαφρότητα. Όλα μαζί τα ακούσματα αυτά, γενικά προτρέπουν την καθολική αρετή.

Ερμηνεία:
Το άκουσμα :" Όταν εισέρχεσαι σε ιερό, να προσκυνάς, χωρίς να μιλάς ή να ασχολείσαι ταυτοχρόνως με οτιδήποτε βιοποριστικό", υποδηλώνει πως κάποιος πρέπει να σέβεται το θείο καθεαυτό, που είναι αμιγές και άχραντο, φέρνοντας το καθαρό κοντά στο καθαρό και προσέχοντας ούτως ώστε να μην προσκολληθεί κάτι από τα ανθρώπινα στην θεία θρησκεία διότι όλα αυτά είναι άσχετα και αντίθετα με αυτήν.
Επίσης το άκουσμα αυτό συμβάλλει αρκετά και σε ότι αφορά την απόκτηση της επιστήμης.
Διότι η θεία επιστήμη δεν πρέπει να προκύπτει από κανένα από αυτά, όπως λόγου χάριν την ανθρώπινη γνώμη ή την βιοτική μέριμνα.
Τίποτα άλλο λοιπόν δεν προτρέπουν τα λόγια αυτά, πέραν του να μην αναμιγνύουμε τους ιερούς λόγους και τις θείες πράξεις με τα άστατα ήθη των ανθρώπων.

ΙΆΜΒΛΙΧΟΣ, ΠΡΟΤΡΕΠΤΙΚΌΣ ΕΠΙ ΦΙΛΟΣΟΦΊΑΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου