Translate

Κυριακή 12 Ιουλίου 2020

Κόκορα μπορείς να ανατρέφεις, αλλά ποτέ μην θυσιάσεις διότι είναι το ιερό πουλί της σελήνης και του ήλιου

Οι Πυθαγόρειες προτροπές-σύμβολα ή ακούσματα, επινοήθηκαν για να μην είναι αναγνωρίσιμα και ευνόητα από τον κάθε τυχόντα.
Σύμφωνα με τον νόμο της εχεμύθειας των θείων μυστηρίων που θεσπίστηκαν από τον Πυθαγόρα, οι Πυθαγόρειοι χρησιμοποιούσαν τρόπους απόρρητους για τους αμύητους και προστάτευαν μέσω συμβόλων τις μεταξύ τους διαλέξεις και συγγραφές.
Έτσι στους τυχαίους ακροατές τα ακούσματα αυτά φαίνονται γελοία και γεμάτα ελαφρότητα. Όλα μαζί τα ακούσματα αυτά, γενικά προτρέπουν την καθολική αρετή.
ΕΡΜΗΝΕΊΑ:
Το άκουσμα αυτό μας συμβουλεύει να ανατρέφουμε, να μεγαλώνουμε και να μην παραμελούμε τα θνητά και αυτά που φθείρονται, όλα δηλαδή αυτά που αποδεικνύουν περίτρανα την ένωση, την αλληλουχία, τη συμπάθεια και την σύμπνοια του κόσμου.
Προτρέπει λοιπόν στην θεώρηση και την φιλοσοφική αντίληψη του σύμπαντος, διότι, παρά το γεγονός της φυσικής ιδιότητας της αλήθειας να παραμένει κρυφή και ασύλληπτη, πρέπει να αναζητείται από τους ανθρώπους και, μάλιστα, να εξιχνιάζεται μέσα από την φιλοσοφία.
Διότι είναι αδύνατον να ανακαλυφθεί μέσα από άλλη δραστηριότητα.
Η φιλοσοφία, αντλώντας από την φύση μικρά εναύσματα, και, κατά κάποιο τρόπο παίρνοντας δύναμη, τα αναζοπυρωνει, τα μεγενθυνει και τα φωτίζει μέσα από τα δικά της μαθήματα.
Άρα λοιπόν θα ήταν σωστό να φιλοσοφούμε.

ΙΆΜΒΛΙΧΟΣ ΠΡΟΤΡΕΠΤΙΚΌΣ ΕΠΙ ΦΙΛΟΣΟΦΊΑΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου