Translate

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020

ΗΡΑΚΛΗΣ: ΕΝΑΣ Ή ΠΟΛΛΟΙ;


Ο Διόδωρος Σικελιώτης αναφέρει τρεις ήρωες με το όνομα «Ηρακλής»: έναν Αιγύπτιο, έναν Κρητικό Δάκτυλο και τον γιο της Αλκμήνης:
"Υπήρχαν δηλαδή δύο προγενέστεροι με την ίδια ονομασία. 
Ο μεν αρχαιότατος Ηρακλής μυθολογείται ότι έζησε στην Αίγυπτο και αφού κατέστρεψε με τα όπλα του μεγάλο μέρος της οικουμένης έθεσε την στήλη στην άκρη της Λιβύης, ο δε δεύτερος καταγόταν από την Κρήτη και ήταν ένας από τους Ιδαίους Δακτύλους και αφού έγινε γόης και στρατηγός ίδρυσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. 
Ο τελευταίος Ηρακλής έζησε λίγο προ του Τρωικού πολέμου και ήταν τέκνο της Αλκμήνης και του Δία, πήγε σε πολλά μέρη της οικουμένης εκτελώντας τις προσταγές του Ευρυσθέα και, αφού πέτυχε σε όλους τους άθλους του, έστησε και την στήλη στην άκρη της Ευρώπης. 
Λόγω της ομωνυμίας και της ομοιότητας των προθέσεων με την πάροδο των ετών όταν πέθανε κληρονόμησε τις πράξεις των αρχαιοτέρων Ηρακλέων, σαν να υπήρξε ένας μόνον Ηρακλής σε όλη την προηγούμενη εποχή".

Ο Κικέρων (1ος αι. π.Χ.) στο έργο του De natura Deorum αυξάνει τον αριθμό αυτών των Ηρακλέων σε έξι:
"Αν και λατρεύουμε τον Ηρακλή, που είναι ισχυρότατος, θα ήθελα να τον γνωρίσουμε εντελώς διότι πολλούς παραδίδουν σε εμάς εκείνοι, οι οποίοι ερευνούν τις εσωτερικές και απόκρυφες γραφές και εξ αυτών αρχαιότατος είναι αυτός (ενν. ο Ηρακλής) που γεννήθηκε από τον Δία –και εννοώ τον αρχαιότατο Δία, διότι έχουμε συναντήσει πολλούς Δίες στις ιερές γραφές των Ελλήνων. 
Από εκείνον λοιπόν και την Λυσιθόη γεννήθηκε ο Ηρακλής εκείνος, που έχουμε μάθει ότι φιλονίκησε με τον Απόλλωνα για τον τρίποδα. 
Ο άλλος (ενν. Ηρακλής) υπάρχει παράδοση ότι είναι Αιγύπτιος, γεννήθηκε στον Νείλο και κατέγραψε τα φρυγικά γράμματα. 
Ο τρίτος είναι ένας από τους Ιδαίους Δακτύλους, στον οποίο προσφέρουν χοές. 
Ο τέταρτος γεννήθηκε από τον Δία και την Αστερία, την αδελφή της Λητούς, και λατρεύεται κυρίως στην Τύρο. Θυγατέρα αυτού θεωρούν την Καρχηδόνα. 
Ο πέμπτος είναι στην Ινδία και καλείται Βήλος και ο έκτος είναι αυτός που γεννήθηκε από την Αλκμήνη και τον Δία, δηλαδή τον τρίτο κατά σειράν Δία, διότι όπως θα σας διδάξω, μάς έχουν παραδοθεί πολλοί Δίες".

Κατά τον λατίνο συγγραφέα Maurus Servius Honoratus, o Varro κάνει λόγο για σαράντα τρεις Ηρακλείς:
"Διότι τότε, όπως είπε και ο Varro, όλοι εκείνοι που έκαναν ανδρείες πράξεις εκαλούντο Ηρακλείς, αν και αυτός κατά πρώτον τους απαρίθμησε σε σαράντα τρεις".

Σύμφωνα με τον Διόδωρο Σικελιώτη, ο Αιγύπτιος Ηρακλής, που ονομαζόταν Som ή Chon, ήταν γιος του Άμμωνα ή κατ’ άλλους του Νείλου, έζησε δέκα χιλιάδες χρόνια π.Χ. και ο Έλληνας συνονόματός του κληρονόμησε τα κατορθώματά του:
"Ισχυρίζονται (ενν. οι Αιγύπτιοι) ότι οι Έλληνες καθ’ολοκληρίαν ιδιοποιήθηκαν τους επιφανέστατους ήρωες και θεούς και επιπλέον τις αποικίες, που αυτοί ίδρυσαν. Ο Ηρακλής μάλιστα, που ήταν Αιγυπτιακής καταγωγής, λόγω της ανδρείας του περιήλθε μεγάλο μέρος της οικουμένης και έθεσε την στήλη του στην άκρη της Λιβύης. 
Γι’ αυτό το θέμα προσπαθούν να φέρουν αποδείξεις από τους Έλληνες. Επειδή όλοι παραδέχονται ότι ο Ηρακλής βοήθησε τους θεούς στον πόλεμο εναντίον των Γιγάντων, ισχυρίζονται ότι δεν αρμόζει καθόλου στη Γη να γέννησε τους Γίγαντες την εποχή που οι Έλληνες ισχυρίζονται ότι γεννήθηκε ο Ηρακλής, δηλαδή μία γενιά πριν από τα Τρωικά, αλλά μάλλον όπως εκείνοι ισχυρίζονται κατά την εποχή της δημιουργίας των ανθρώπων. 
Από εκείνη την εποχή οι Αιγύπτιοι αριθμούν πάνω από δέκα χιλιάδες έτη, ενώ από τα Τρωικά λιγότερα από χίλια διακόσια. 
Ομοίως και το ρόπαλο και η λεοντή ταιριάζουν στον παλαιό Ηρακλή λόγω του ότι, επειδή εκείνη την εποχή δεν είχαν εφευρεθεί τα όπλα, οι άνθρωποι προέβαλαν άμυνα με ξύλα στους επιτιθέμενους και τα δέρματα των ζώων τα χρησιμοποιούσαν ως καλυπτήρια όπλα".



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου