Translate

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Ύποπτη μεθόδευση του ΚΑΣ για τα Αρχαία του μετρό Θεσσαλονίκης


Tην Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013 η ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, στην ενότητα Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ανακοίνωσε τα θέματα που θα συζητηθούν στην αυριανή συνεδρίαση (18/06/2013) που θα πραγματοποιηθεί στις 15:00 στην οδό Μπουμπουλίνας 29, Αθήνα.
Μέσα στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης το τελευταίο θέμα (το 26ο αριθμητικά) ανέφερε το εξής
26. Έγκριση ή μη μελέτης απόσπασης αρχαιολογικών καταλοίπων που αποκαλύφθηκαν στο σταθμό «Βενιζέλου», στο πλαίσιο των εργασιών για την κατασκευή του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης...

Όπως παρατηρείτε δεν υπάρχει καμία διευκρίνιση όσο αφορά το περιεχόμενο της έγκρισης και τον λόγο. Δεν αναφέρεται λόγου χάρη αν η απόσπαση θα είναι προσωρινή ή μόνιμη, σωστική για τα αρχαία ή αναγκαστική για την συνέχεια του έργου του μετρό, αξιοποιήσιμη ή παραμελημένη ενέργεια κοκ.
Στην μακρινή και κοντινή ιστορία περί της ευαισθησίας του ίδιου του κράτους προς τις αρχαιότητες του, δεν υπάρχουν και οι καλύτερες αναμνήσεις στο κοινό που παρακολουθεί την θεματολογία αυτή. Το κάθε κράτος, ανακαλύπτοντας το οτιδήποτε αρχαιολογικό εύρημα, το αξιοποιεί κατάλληλα για την ανάδειξη του ευρήματος αλλά και του κράτους αφού υπάρχει αμφίδρομη σχέση και αλληλοσυμπληρώνονται, με στήσιμο ακόμα και ολόκληρου μουσείου με κεντρικό σημείο αναφοράς το μοναδικό εύρημα.
Σε αντίθεση με το κάθε κράτος, το δικό μας, λειτουργεί μη φυσιολογικά. Ενώ όλη η επικράτεια της χώρας μας είναι ένα απέραντο μουσείο, προσπαθεί να αναδείξει αυτά που δεν μπορούν να κρυφτούν και για οικονομικούς - μόνο - λόγους, ως λιγούρηδες και όχι ως δείγμα Ιστορίας και Πολιτισμού. Τα υπόλοιπα προσπαθεί να τα καταχώσει, να μην προετοιμάσει χώρους φύλαξης, να τα μετακινήσει σε χώρους που είναι άσχετοι με το εύρημα οπότε και χάνεται η αξία του και με παρόμοιες πρακτικές να "εγκληματίσει" στην Μνήμη του Έλληνα, της Ιστορίας και του Πολιτισμού του. Οι λόγοι και το ποιοι ευθύνονται για αυτό, είναι ένα άλλο θέμα.
Πριν ακουμπήσουμε τον λόγο του άρθρου, θα ήθελα να αναφέρω τον λόγο της συζήτησης του θέματος των αρχαίων της Βενιζέλου. Η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ απαιτεί την απόσπαση και μεταφορά των αρχαίων σε μόνιμη απομακρυσμένη θέση από τον χώρο εύρεσης τους, ενώ οι αρχαιολόγοι, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ο επιστημονικός τομέας του ΑΠΘ, το ΤΕΕ, πολιτιστικοί και επιστημονικοί φορείς της πόλης, οι πολίτες (με υπογραφές), διεθνή μμε και φορείς διαφωνούν με αυτή την πρόταση και αντιπροτείνουν την τοποθέτηση των αρχαίων σε υπόγειο χώρο του μετρό (αφού θα υπάρχει ούτως ή άλλως τέτοιος χώρος) και με γυάλινη επένδυση πατώματος του ισογείου να είναι ορατό και να συνδέεται διαχρονικά η εγνατία οδός ανά τους αιώνες, με ταυτόχρονη ανάδειξη της Ιστορίας, του Πολιτισμού, της Τεχνολογίας και της προσέλκυσης τουρισμού.
Μετά την περιληπτική - αλλά σημαντική - αναφορά, ας πάμε στο ζουμί.
Το ΚΑΣ με σημερινή του ανακοίνωση (17/06/2013) στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού με τίτλο "ΑΝΑΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΙ ΤΩ ΟΡΘΩ - Πρόσκληση - Ημερήσια Διάταξη - Τρίτη, 18 Ιουνίου 2013, ώρα 15.00, στο αμφιθέατρο του κτηρίου του πρώην Υπουργείου Πολιτισμο" αναφέρει 25 θέματα προς συζήτηση, με διαγραφή του θέματος που μας απασχολεί στο άρθρο.
Μετά αυτή την σημερινή (17.06/2013) εξέλιξη δημιουργούνται κάποια σημαντικά ερωτήματα.
- Γιατί ανέβηκε το θέμα στην ανακοίνωση της Παρασκευής;
- Γιατί η επίμαχη συζήτηση εν μέσω του κλεισίματος της ΕΡΤ και της απεργίας των μέσων ενημέρωσης;
- Ποιος ο λόγος της σημερινής διαγραφής του;
Οι μόνες δύο περιπτώσεις απαντήσεων που μπορούν να δοθούν είναι οι εξής.
Είτε, μπήκε το θέμα για να βγει απόφαση απόσπασης των αρχαίων στα μουλωχτά και απλά να ανακοινωθεί κάτι που θα ήταν υπέρ μόνο της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, για αυτό και επιλέχθηκε η περίοδος αυτή της μη ενημέρωσης με την ελπίδα ότι δεν θα μαθευτεί στο κοινό μέχρι την συνεδρίαση (κάτι που δεν πήγε όπως το υπολόγιζαν) και για αυτό κατέβηκε από την θεματολογία της ημερήσιας διάταξης.
Είτε, βγήκε από την ανακοίνωση για να μην υπάρχουν πιέσεις και αντιδράσεις, αλλά θα συζητηθεί, θα βγει απόφαση (στα μουλωχτά πάλι) και σε ενδεχόμενη ένσταση θα αναφερθεί πως υπήρξε λάθος στην ανακοίνωση και συζητήθηκε κανονικά μέσω της προηγούμενης ανακοίνωσης.
Και στις δύο περιπτώσεις φαίνεται μία ύποπτη πρακτική και σε αντίθεση προς το έργο που βρέθηκαν να αξιοποιήσουν τα μέλη της συγκεκριμένης επιτροπής δεν πράττουν ορθά, γιατί πάνω από όλα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια και προώθηση των θεμάτων και όχι κουκουλώματα.

Έλ λην Μακεδόνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου