Translate

Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Με βούλα ο ενταφιασμός της Ιεράς Οδού υπέρ του Πάρκου Αναψυχής Copa Copana


Με δύο σκανδαλώδεις αποφάσεις του, υπαγορευμένες από το ιδιωτικό συμφέρον του Πάρκου Αναψυχής Copa Copana στον Σκαραμαγκά, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), μέσα σε χρονικό διάστημα 2 ετών, καταχώνει τα επιτεύγματα της ακάματης αρχαιολογικής σκαπάνης!  Το μεγαλύτερο τμήμα της Ιεράς Οδού που αποκαλύφθηκε το 2006 στον Σκαραμαγκά, συνολικού μήκους 290 μέτρων, ενταφιάζεται με την βούλα του ΚΑΣ!  ...
·         Ύστερα από γνωμοδότηση του ΚΑΣ, όπως αυτή διατυπώθηκε στην υπ’ αριθμ. 1/24.5.2011 συνεδρία του, ο τότε Υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, αποφάσισε την κατάχωση του Δυτικού Τμήματος 150 μ. της ανασκαφείσας και αποκαλυφθείσας αρχαίας Ιεράς Οδού με πρόσχημα την προστασία της.
·         Δύο χρόνια μετά, ύστερα από γνωμοδότηση του ΚΑΣ, όπως αυτή διατυπώθηκε στην υπ’ αριθμ. 10/19-3-2013 συνεδρία του, ο Αναπληρωτής Υπουργός  Πολιτισμού Κων. Τζαβάρας αποφάσισε την κατάχωση και του εναπομείναντος (από την πρώτη Απόφαση) ανατολικού τμήματος, μήκους 140 μ. του αποκαλυφθέντος αρχαίου δρόμου με πρόσχημα και πάλι την προστασία της.
Η δεύτερη απόφαση χαρακτηρίζεται σκανδαλώδης και εξ αιτίας του γεγονότος ότι σε ελάχιστο χρονικό διάστημα (λιγότερο των 2 ετών) ανατρέπει κατά μέρος την προγενέστερη απόφαση του ΚΑΣ απαλλάσσοντας τον ιδιοκτήτη της εγκατάστασης του Copa Copana από τις υποχρεώσεις του, σύμφωνα με το νόμο, χωρίς αυτές να τις αναλαμβάνει το Δημόσιο!
Μάλιστα η σκανδαλώδης κατάχωση χαρακτηρίζεται αορίστως ως «προσωρινή λύση» χωρίς όμως να τίθενται χρονικά όρια για την μόνιμη ανάδειξή της και χωρίς να γίνεται μνεία οποιασδήποτε ρητής απαγόρευση χρήσης του τμήματος της Αρχαίας Ιεράς Οδού για αλλότριους σκοπούς (π.χ ως χώρου στάθμευσης των αυτοκινήτων των επισκεπτών του Copa Copana). Υπενθυμίζεται ότι η πρόσβαση στην εγκατάσταση δεν γίνεται μέσω κυκλοφοριακού κόμβου και εγκυμονεί κινδύνους ατυχήματος, καθώς η εγκατάσταση γειτνιάζει με την γέφυρα Σχιστού.
Δεν προξενεί κατάπληξη το γεγονός ότι το συμβάν διέλαθε παντελώς της προσοχής των Δήμων Ελευσίνας, Ασπροπύργου και Χαϊδαρίου οι οποίοι κόπτονται –μάλλον υποκριτικά– για την ανάδειξη τη πολιτιστικής κληρονομιάς της ευρύτερης περιοχής. Οι Δήμοι θα έπρεπε ήδη να είχαν προσβάλει την τελευταία Υπουργική Απόφαση και θα έπρεπε να είχαν πιέσει τουλάχιστον  για την ταχύτερη υλοποίηση και εφαρμογή των όρων της πρώτης Απόφασης με στόχο την άμεση συντήρηση και ανάδειξη του μνημείου.
Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι στα όρια του Δήμου Χαϊδαρίου έχουν καταχωθεί δύο τμήματα της αρχαίας Ιεράς Οδού: το ένα λίγο πριν τη στροφή προς την Αγία Βαρβάρα και το δεύτερο στο Άλσος Δαφνίου (στη βάση της γέφυρας του τρένου).
 
ΔΙΑΡΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ, OIKO.ΠΟΛΙ.Σ Χαϊδαρίου, Κίνηση Πολιτών ECOELEUSIS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου