Translate

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Γιατί σε θέλουν ως αγανακτισμένο στον δρόμο με πρόσχημα την ΕΡΤ;


Η είδηση της επικαιρότητας που έχει αναλυθεί από τους πάντες, δεν είναι άλλη από το κλείσιμο της ΕΡΤ. Έχουν γίνει αναφορές από συμπαραστάτες των εργαζομένων, αλλά και από ανθρώπους που ιδεολογικά και με επιχειρήματα δεν συμπαραστέκονται σε αυτούς. Χάθηκαν ωρες πολύτιμες και δημιουργικές, ώρες που δεν στάθηκαμε στην ουσία. Ας κάνουμε μία προσπάθεια να την προσεγγίσουμε, συνδέοντας κάποια δεδομένα...

- Στις επόμενες ημέρες και συγκεκριμένα στις 17 Ιουνίου λήγει κρατικό ομόλογο ύψους 12 δις ευρώ.
- Τα έσοδα του κράτους είναι ελάχιστα και χωρίς την "βοήθεια" της τρόικας με νέα δόση, δεν μπορεί να αποπληρώσει το ομόλογο με ρευστό (υπάρχει βέβαια η περίπτωση πληρωμής του συγκεκριμένου ομολόγου με ομόλογα τιτλοποίησης ΤΑΙΠΕΔ).
- Η τρόικα είχε απαιτήσει από την τρικομματική κυβέρνηση για να δωθεί η επόμενη δόση πως θα πρέπει να απολύσει 2.000 εργαζομένους από τον δημόσιο τομέα.
- Η κυβέρνηση μέχρι τώρα, ενώ είχε δεσμευτεί, δεν είχε προβεί σε αυτές τις απολύσεις που απαίτησε η τρόικα. Έτσι βγήκε η είδηση για το κλείσιμο της ΕΡΤ και ο ταυτόχρονος απεμπολισμός του κράτους από τους εργαζομένους της.
Αυτό είναι ολόκληρη η είδηση.
Αυτό ήταν όλο; Τόσο απλό ήταν και τόση απλή ήταν η απόφαση της κυβέρνησης για το κλείσιμο της ΕΡΤ;
Σε μία πρώτη άποψη, η απάντηση είναι ναι. Είναι η απόφαση για να εκταμιευτεί η δόση και λόγω της ανεπάρκειας ενός σχεδιασμένου οργανογράμματος αποσυμφορισμού του δημόσιου τομέα, ήρθε ουρανοκατέβατα η είδηση.
Σε μία δεύτερη άποψη, η απάντηση στο ερώτημα που προηγήθηκε, μήπως είναι διαφορετική;
Ας προσπαθήσουμε να δούμε την είδηση, πίσω από την είδηση.
Χρειάζεται να απολυθούν 2.000 άτομα από το δημόσιο, αφού είναι προυπόθεση για την δόση από την τρόικα.
Η κυβέρνηση απέδειξε πως απλά με μία ανακοίνωση και χωρίς κόπο μπορεί να απολύσει τον οποιονδήποτε, την οποιαδήποτε χρονική στιγμή.
Αυτή η παράμετρος είναι σημαντική. Από όλο το δημόσιο τομέα θα μπορούσε να απολύσει 2.000 άτομα, από οποιαδήποτε κοινωνική ή επαγγελματική ομάδα με το πιο απλό παράδειγμα τους επίορκους (αυτοί που έχουν ανοκτές δικαστικές υποθέσεις με το κράτος).
Για την λογική συνέχεια του άρθρου θα πρέπει να σκεφτούμε το εξής. Συμφέρει στην κυβέρνηση (όποια και αν είναι αυτή) να "χτυπήσει" μία ομάδα ανθρώπων που δεν έχει δύναμη, για να προχωρήσει με την επώδυνη απόφαση των απολύσεων όσο πιο αναίμακτα για την ίδια γίνεται.
Εφόσον αναφέρθηκε αυτή η σημαντική παράμετρος, που δεν χρειάζεται να έχει σπουδάσει κανείς πολιτικές επιστήμες, για να την εντοπίσει, θα αντιστραφεί η συγκεκριμένη παράμετρος για να φτάσουμε στην ουσία.

Ποια είναι η κοινωνική - επαγγελματική ομάδα που εμπεριέχεται στο δημόσιο, η οποία έχει την μεγαλύτερη δύναμη ως προς το αντικείμενο της στην κοινωνία; Η απάντηση είναι προφανή και δεν είναι άλλη από τους εργαζόμενους της ΕΡΤ.
Από που προκύπτει ότι έχει την μεγαλύτερη δύναμη αυτή η κοινωνική ομάδα;
Eίναι η μόνη ομάδα που έχει βήμα να προωθήσει τα αιτήματα της και το θέμα της εν συνόλω στο ευρύ κοινό, μιας και βρισκόμαστε στην εποχή της πληροφόρησης και κατέχουν αντίστοιχα μέσα (τηλεόραση, ραδιοφωνία, ίντερνετ) και ο πολίτης στην πλειοψηφία του παρακολουθεί πολλές ώρες τηλεόραση. Είναι η ομάδα που μπορεί να αναδείξει το οτιδήποτε και να κάνει "την τρίχα τριχιά", όπως και να "σβήσει" την οποιαδήποτε θεματολογία (όπως έπρατε μέχρι στιγμής που δεν την ακουμπούσαν, για όλες τις άλλες κοινωνικές - επαγγελματικές ομάδες).
Αφού ειπώθηκαν αυτά, θα πρέπει να μας παραξενεύσει η "επίθεση" στην μοναδική ομάδα του δημοσίου που για ευνοήτους λόγους δεν συνέφερε στην όποια κυβέρνηση να "επιτεθεί".
Γιατί σε αυτούς; Με ποια λογική; Που αποσκοπεί η ενέργεια αυτή;
Το προφανές είναι πως καποιοι ήθελαν να γίνει αυτή η "επίθεση" και όχι μόνο να μην κρυφτεί (όπως θα συνέβαινε σε οποιεσδήποτε 2.000 απολύσεις από όλο το δημόσιο από την ίδια την ΕΡΤ), αλλά να προωθηθεί, να αναπτυχθεί και να γιγαντωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο με πρωταρχικό σκοπό να κατέβει ο κόσμος αγανακτισμένος στα κτήρια της ερτ!
Πως φαίνεται ότι είναι κάτι σχεδιασμένο, όσο κυνικό και ταυτοχρόνως απλό είναι το θέμα;
Αν δεν ήθελαν οι κρατούντες που εχουν τα ηνία της χώρας (όποιοι κι αν είναι αυτοί) να πάρει διαστάσεις το θέμα σε βαθμό υπερπαραγωγής, από την στιγμή που νομοθετικά το θέμα θεωρείται λήξαν, θα έπρεπε χωρίς φασαρίες και χωρις ΜΑΤ, να πάει ένας εισαγγελέας με έναν υπάλληλο της ΔΕΗ και με επιδοτήριο την απόφαση που πάρθηκε, απλά να κατεβάσει τις ασφάλειες στις χελώνες του ρεύματος, οπότε δεν θα μπορούσαν να εκπέμψουν. Τόσο απλό και χωρίς αντιδράσεις, αφού οι εκπομπές γίνονται με το ρεύμα και το ρεύμα παρέχεται στην ΕΡΤ!
Μας θυμίζει κάτι σχετικό η πολύ πρόσφατη ιστορία σχετικά με την προώθηση της αγανάκτησης;
Όπως μπορεί εύστοχα να απαντήσει κάποιος αν προσέξει την ερώτηση, είναι το κίνημα των αγανακτισμένων. Πως συνδέονται; Τότε μία ημέρα πριν βγουν οι Έλληνες στους δρόμους, όλα τα μμε "έπαιζαν" το θέμα για τις πλατείες των Ισπανών (= εις Πάνα, για να προωθήσουμε και την Παράδοση μας) και καλούσαν τους Έλληνες να βγουν στους δρόμους! Αν δεν ήθελαν κυρίες και κύριοι που διαβάζετετ το άρθρο, οι εξουσιαστές να έβγαιναν και τότε οι "αγανακτισμένοι" στους δρόμους, απλά θα έκαναν "γαργάρα" το θέμα και δεν θα μαθαίνονται ή τουλάχιστον θα έπρεπε να παρουσιάσουν το θέμα, χωρίς το σύνθημα. Κοινώς όπως και τότε, έτσι και τώρα, η πρακτική τους δείχνει πως "απαιτούν" και "επιζητούν" την αντίδραση του κόσμου και στις δύο χρονικές στιγμές που αναλύουμε και που έχουν κοινά χαρακτηριστικά προώθησής τους.
Για να καταλήξουμε κάπου θα πρέπει ο καθένας μας να αναλογιστεί και να απαντήσει στο εξής ερώτημα.

Γιατί θέλουν την δεδομένη χρονική στιγμή τους πολίτες στους δρόμους;
- Μήπως γιατί η συγκεκριμένη κυβέρνηση με την δομή που έχει, εξυπηρέτησε ήδη τα δεδομένα της ύπαρξης της και πρέπει να μεταβληθεί;
Εδώ θα πρέπει να πούμε πως κάθε χρονική στιγμή στο πολιτικό - οικονομικό σύστημα, δημιουργούνται ή υπάρχουν διαφορετικά ζητήματα και προτεραιότητες που πρέπει να υλοποιηθούν μετά από πολυετή "προεργασία" από τις κυβερνήσεις.
- Μήπως για τα νέα δεδομένα χρειάζεται η αντιπολίτευση ως κυβέρνηση; Πλέον δεν χρειάζεται πόλεμος για να κατακτήσεις αυτό που θέλεις. Με καταιγισμό μεταναστών ίδιου κοινωνικού προφίλ με κοινά χαρακτηριστικά θρησκείας, γεωγραφικής περιοχής κοκ μπορείς να αλλοιώσεις ακόμα και τα σύνορα (όπως είχε αναφέρει η Μπενάκη στον Παπούλια). Ποιο κόμμα εγγυάται αυτή την πολιτική; Η απάντηση είναι δεδομένη.
Ποιος ο λόγος αλλαγής συνόρων ή μείωση κυριαρχίας; Τα πετρέλαια του Αιγαίου και τα μέταλλα της Μακεδονίας.
- Μήπως ήθελαν να γίνει "επανάσταση" (αναφέρω την λέξη σε εισαγωγικά, διότι πως μπορεί να αναφερθεί χωρίς εισαγωγικά, όταν σου την στήνουν;) για να δημιουργηθούν "τυχαία" κάποια αρνητικά δεδομένα και δεδικασμένα;
- Μήπως γίνεται για να περάσουν από το παράθυρο άλλες διατάξεις, νόμους ή συνθήκες; Εδώ πρέπει να τονισθεί η συμφωνία της Βουλής με πολυεθνική εταιρεία φύλαξης και προστασίας που έχει εμπειρία σε καταστολή εξεγέρσεων, ακόμη και επαναστάσεων σε περιπτώσεις που πραγματικά έπρεπε να βοηθήσει σε πολέμους. Οπότε με ενδεχόμενη "αναμπουμπούλα" μέσω κινητοποιήσεων και επεισοδίων "έμπαινε" σε λειτουργία η συμφωνία ως δεδικασμένο;
- Μήπως απλά θέλουν να βγει η οργή και η αντίδραση του πολίτη σε συγκεκριμένο χώρο (κτήρια της ΕΡΤ) με μικρότερης σημασίας θέμα αν αναλογιστεί κανείς το τι έχει περάσει εδώ και 3 χρόνια η όποια κυβέρνηση εναντίον του λαού, ώστε να κοιτάξουν το δέντρο και όχι το δάσος οι διαμαρτυρόμενοι, οπότε το αποτέλεσμα θα είναι μηδέν εις το πηλίκο, αφού και θα ξανά ανοίξει η δημόσια τηλεόραση και δεν θα υπάρξει κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα εναντίον των "σχεδιαστών", άρα θα πέσει πάλι η ψυχολογία του κόσμου και θα υπερνικήσει για ακόμη μία φορά η ηττοπάθεια; Και πόσο μάλλον σε θεματολογία εστιασμένη.
- Μήπως είναι ταυτόχρονα και ένα μήνυμα στα υπόλοιπα κανάλια τα οποία δεν είναι νομότυπα με τις συχνότητες και τα χρέη που έχουν προς το δημόσιο, οπότε η πληροφόρηση θα γίνει ακόμη πιο ελεγχόμενη;
- Μήπως ισχύουν όλα αυτά ταυτόχρονα; Ο καθένας μπορεί να τα βάλει σε μία σειρά και να βγάλει τα συμπεράσματά του.
Το σίγουρο είναι πως το θέμα είναι δεδομένο και από κάποιους σχεδιασμένο (γιατί τίποτα στην πολιτική δεν δημιουργείται χωρίς αναλύσεις σχετικά του τι θέλεις να πετύχεις), το προωθούν από τους ίδιους που είναι τα "θύματα" (οι οποίοι εκμεταλλευόντουσαν για δεκαετίες τους υπόλοιπους πολίτες και τους είχαν θύματα), υπάρχει υπερπαραγωγή του θέματος και πρόσκληση σε επανάσταση από το ίδιο το σύστημα γιατί αυτό τους εξυπηρετεί αυτή την στιγμή διαφορετικά δεν θα έπραταν τίποτα από όλα έχουν αναλυθεί.

Έλ λην Μακεδόνας

1 σχόλιο: