Translate

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

ΤΟΝ ΟΝΟΜΑΖΟΥΝ ΖΗΝΑ ΕΠΕΙΔΗ ΕΚΕΙΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΤΙΟ ΤΟΥ ΖΗΝ

«Τούτος ο θεός, ο Δ ί α ς, λοιπόν, ξεπέρασε όλους τους άλλους σε α ν δ ρ ε ί α, σ ύ ν ε σ η και δ ι κ α ι ο σ ύ ν η, αλλά και σ’ όλες τις υπόλοιπες αρετές, γι' αυτό και παραλαμβάνοντας τη βασιλεία από τον Κρόνο, πρόσφερε πολλές και μεγάλες ευεργεσίες στους ανθρώπους.

Διότι πρώτα απ' όλα δίδαξε στους ανθρώπους την απονομή της δ ι κ α ι ο σ ύ ν ης, ο ίδιος γύρισε κι ολόκληρη σχεδόν την οικουμένη, σκοτώνοντας τους ληστές και τους ασεβείς και εισάγοντας την ι σ ό τ η τ α και δ η μ ο κ ρ α τ ί α.
Καθιερώθηκε, επίσης, να του προσφέρονται περισσότερες θυσίες απ΄ όλους τους άλλους τους θεούς, και, μετά τη μετάστασή του από τη γη στον ουρανό, είχε γεννηθεί στις ψυχές εκείνων που είχαν ε υ ε ρ γ ε τ η θ ε ί από αυτόν η δ ί κ α ι η  π ί σ τ η ότι εκείνος ήταν ο κύριος όλων όσων γίνονται στον ουρανό και εννοώ τις βροχές, τους κεραυνούς κι όλα τα παρόμοια.
Για το λόγο αυτό, άλλωστε, τον ονόμαζαν ΖΗΝΑ, επειδή οι άνθρωποι πιστεύουν πως εκείνος είναι το ΑΙΤΙΟ ΤΟΥ ΖΗΝ («προσαγορευθήναι Ζήνα μεν από του δοκείν τοις ανθρώποις αίτιον είναι του ζην»), καθώς κάνει τους καρπούς να ωριμάζουν φτιάχνοντας τις κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες.
Τον ονομάζουν, επίσης, ΠΑΤΕΡΑ για τη φροντίδα και την εύνοια που δείχνει προς όλους τους ανθρώπους, αλλά και γιατί θεωρείται ως π ρ ώ τ η α ρ χ ή του γένους των ανθρώπων, καθώς και ΥΠΑΤΟ βασιλιά, από την αρχή της εξουσίας του, αλλά και ΕΥΒΟΥΛΕΑ και ΠΑΝΣΟΦΟ από τη σοφία που έχουν οι σωστές συμβουλές του……….>>

(Διόδωρος Σικελιώτης, 5, 71 - 72)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου